Uzmanından sağlıklı ve fit bir yıl için tavsiyeler

Diyetisyen Esra Örün İncekara, fit bir bedene ulaşmak için yapılacak en önemli şeyin doğru besinleri tüketmek olduğunu bildirdi.

Haberler 05.01.2022 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyetisyeni Esra Örün ncekara, boya göre uygun kilo aralnda olunmasnn, ya orann uygun aralkta bulunmasnn ve salk açsndan bir problemin olmamasnn fit bir vücuda sahip olunduu anlamna geldiini belirten fit ve salkl bir yl geçirilebilmesi için önerilerde bulundu.

- Güne 1 bardak su ile balayn

Fit bir bedene ulamak için yaplacak en önemli eyin doru besinleri tüketmek olduunu vurgulayan ncekara, unlar kaydetti:

Güne 1 bardak su ile balayn, yaklak 7-8 saat sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanz uyandrmann en güzel yolu güne 1 bardak su ile balamaktan geçiyor. Scak ya da souk, güne 1 bardak su ile balamak metabolizmanzn uyanmasn salyor. Günlük su almnz kilogram bana 30 ml olarak hesaplayp (kilonuz*30 ml = günlük almanz gereken su), gün içerisinde sk sk su tüketin. Eer barsak problemleri yayorsanz sabahlar 2 kuru erik ve 1 bardak lk su bütün gününüzün daha güzel geçmesini salayacaktr.

ncekara, kahvaltsz güne balanlmamas gerektiini belirterek, Proteinden zengin klasik bir kahvalt (peynir+yumurta+tam buday ekmei+yeillik) gün boyu yaayabileceiniz kan ekeri dalgalanmalarn engeller, uzun süreli tokluk hissi vererek gün içerisindeki ekstra attrmalarnzn da önüne geçer. Öün atlamadan güne kahvaltyla balayarak, gereksiz attrmalar engelleyip formunuzu koruyabilirsiniz. ifadelerini kulland.

- Dengeli ve çeitli beslenmekten vazgeçilmemeli

Yemek sofrasnda geçirdiiniz süreyi mümkün olduunca uzun tutulmas gerektiine de vurgu yapan ncekara, Günlük hayat kouturmasnn içinde hzl yemek yemek size zaman kazandrabilir ancak vücudunuz için oldukça zararldr. dedi.

ncekara, dengeli ve çeitli beslenmekten vazgeçilmemesinin önemli olduunu belirterek, beyaz un, eker ve niastal yiyeceklerden uzak durulmasnn gerektiini söyledi.

Salkl, az ilenmi ve doymam yalar (özellikle zeytinya) tercih edilmesi gerektiini kaydeden ncekara, Bütün yemeklerinizi zeytinya ile piirin. Yemeklerinizi asla kzartmayn. Kzartma yerine zgara, frnda piirme ya da halama yöntemlerini kullann. dedi.

ncekara, hazr kek, poaça, erbetli tatllar, börek uzak durulmasnn önemli olduunu ifade ederek,Yulaf veya yulaf unuyla hazrlanm, ilave eker eklemeden meyveyle tatlandrlarak hazrlanan tariflere bir ans verin. dedi.

- Akam yemei saatinizi mümkün olduunca erkene çekin

En salkl ve fit kalmaya yardmc olacak içecein su olduunu vurgulayan ncekara, ekerli ve asitli içeceklerin tercih edilmemesi gerektiini söyledi.

ncekara, vücudun sirkadiyen ritmini bozmamak için yemek saatlerine dikkat edilmesi gerektiine dikkati çekerek, Akam yemei saatinizi mümkün olduunca erkene çekin ifadesini kulland.

Güne zinde balamann kuralnn kaliteli uyku olduunu belirten ncekara, unlar kaydetti:

Erken kalkmak ve zamannda uyumak oldukça önemli. Güne daha mutlu ve daha salkl balamak istiyorsanz mutlaka 7-8 saat uyumaya özen gösterin. Uykuya daha rahat geçi yapabilmek için melisa çay, papatya çay, muz ve badem tüketebilirsiniz. Salkl ve fit yaamn puzzle parçalarndan biri de egzersizdir. Yürüyü gibi egzersizlerin bedeninize, ruhunuza, duygusal durumunuza pek çok fayda ve destei vardr. Kendi performansnz çok zorlamadan, düzenli yaplan makul younluktaki egzersiz en ideal olandr. Haftada 5 gün, 30 dakika yapacanz yürüyüler metabolizmanz hzlandrarak hareket annda salglanan hormonlar sayesinde mutluluk ve zindelik yaamanza yardmc olacaktr.

Ana Sayfaya Git