Uzmanından sahte şampuan uyarısı;

Sahte temizlik ürünleri üretimi yaptığı tespit edilen imalathaneler ve depolara düzenlenen operasyonlarda, çok sayıda sahte şampuan, dezenfektan, çamaşır suyu ve halı yıkama şampuanı ele geçirildi.

Haberler 26.02.2021 - 01:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Emniyet Müdürlüü Güvenlik ube Müdürlüü görevlileri, Arnavutköyde sahte temizlik ürünleri üreten 3 ayr adrese düzenledikleri basknda 1 milyon 109 bin 950 adet bo ampuan iesi, kapak, bo toz deterjan ambalaj, karton kutu, 140 bin 945 adet ampuan, dezenfektan, çamar suyu, hal ykama ampuan, 3 bin litre etil alkol, 1 adet ampuan dolum makinesi, 1 adet kompresör makinesi, ele geçirdi. Uzmanlar ise sahte ampuann gözden cilde birçok salk sorununa neden olabileceini söylüyor. Dermatoloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Özlem Kaplan, ampuan kullanmnda neden olabilecei salk sorunlar göz önünde bulundurularak mutlaka güvenilirliinin test edilmesi gerektiini ve piyasa deerinin altnda olan ürünlerden uzak durulmas gerektiini belirtti.

DER KANSERNDEN, GÖRME KAYBINA KADAR SALIK SORUNLARINA YOL AçABLR

Dr. Ör. Üyesi Özlem Kaplan, ampuan hem erkeklerde hem kadnlarda saçmzdaki kiri, artklarn temizlemek için kullanlan ürünlerdir. Bu ürünlerin güvenli olmas arttr. çünkü ürünler saç derinize temas ediyor. Saç derimizden kana geçebiliyor, emilebiliyor ve gözümüze temas edebiliyor. ampuann güvenli olabilmesi için toksit olmamas lazm, alerjik yapda olmamas lazm, güvenlik kriterlerinden geçtikten sonra üretime geçmesi lazm. Bu süre de en az bir yl olmal. Maalesef sahte ampuanlar ortaya çkt ve bu ampuanlar kiide saç dökülmesine yol açabilir. Gözde iritasyona yol açabilir. Saçlarn temizliinden ziyade kiinin normal salna zarar verebilir. Salmz bozabilir. Tpk sahte alkoldeki gibi göz kayplarna yol açabilir. Gözde enfeksiyonlara yol açabilir. Saç dökülmelerine yol açabilecei için de saçmz temizlemekten ziyade faydadan çok zarar olacaktr. çeriini bilmediimiz için, hangi maddelerin kullanldn bilmediimiz için, saç dökülmelerine de yol açabilir. Saç egzamalarn ortaya çkarabilir. Saçtan ziyade, deriden ziyade ampuanlar gözümüze gelebilecei için göz salna zarar verecei için çok daha dikkat edilmelidir dedi.

SAHTE AMPUANIN TEMZLEMEKTEN ZYADE SALIA ZARARI OLACAKTIR

Dr. Ör. Üyesi Kaplan, Kontak dermatit dediimiz egzama hastal var. Temas dermatit olduu için vücudumuza deen maddelere bal olarak oluuyor. Vücudumuza deen maddelerin güvenli maddeler olmas gerekiyor. lemden geçen dermokozmetik olarak onaylanm maddeler olmas gerekiyor. Bu ürünleri satn alrken çok dikkat etmek gerekiyor, eczanelerden güvenli yerden almak lazm. Olur da bir hamile hasta bilmedii bir ürünü kullanrsa ve gebeliinden haberi yoksa vücuda emilen maddeler bebeklerde de zarara neden olur. Bilmediimiz ürünü kullanmak hem kendimize hem de hamile bir kadna bebeine zarar verebilir diye konutu.

UCUZ ÜRÜNLERDEN KAçIN, ORJNALLN MUTLAKA KONTROL EDN

Kaplan öyle devam etti:

Ucuz ürünler iyi ürünler demek deildir. Mutlaka güvenli ürün olmas gerekiyor. Köpüren ampuan iyi demek deildir. Köpürmesi için içine ucuz maddeler eklenebiliyor. Halkmz böyle bir yanla da düebiliyor. Her köpüren u an puan iyi demek deildir. Mutlaka ürünün güvenliine baklmas lazm. Peki vatandamz bunu nasl anlayacak? Salk Bakanlnn ücretsiz olarak sunduu ÜTS Ürün takip Sistemini kullanabilirler. Ürünün barkodunu okutarak orijinaline baklabilir.

çALIKAN: GENELDE MARKETLERDEN ALIYORUZ

ampuan marketlerden aldn söyleyen Gülcan çalkan, Marketlerden alyoruz genelde. sim yapm ürünleri alyoruz. çeriini okuyorum. PH deerine bakyorum. Bir de onayna bakyorum. Bazen eczaneden alyorum ama çok pahal eczane ürünleri de diye konutu. Ali Sabanc ise, ampuan alrken saçmla uyumlu olmasna dikkat ediyorum. Saçmza göre seçiyoruz. Kullanp denediim marka var bir tane onu alyorum genelde. Alm yaptnz yerin güvenilir olmas, bilinen yerler olmas lazm. Ben buna dikkat ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git