Uzmanından "sebze ve meyveleri bol suda yıkayın" önerisi

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkan Yardımcısı Ahmet Emin Erbaycu, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede hijyenin önemine işaret ederek, "Özellikle marketlerdeki sebze ve meyvelerin, hasta birisinin dokunduğu düşünülerek bol suyla yıkadıktan sonra tüketilmesi gerekir." dedi.

Haberler 21.03.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Erbaycu, çinin Vuhan kentinde geçen aralkta belirlenen virüsün ardndan Türkiyedeki bakanlklarn toplum saln korumak adna hzl ve radikal kararlar aldn söyledi.

Türkiyede vakalarn artmasnn beklenen bir süreç olduunu dile getiren Erbaycu, Türkiye, çok hzl ekilde tan testi gelitirerek, vatandalarmza ücretsiz test uygulamalarna balad. Burada en önemli eylerden biri, hasta vakann bir an evvel tespit edilmi olmas. Bu konuda ülkemizde oldukça güzel çalmalar yapyor. Mesela ngiltere seri baklama ile balamak istedi, sonra geri adm att. Baz Avrupa ülkeleri bu ii çok önemsemedi. Bunu kendileri de itiraf ediyor. diye konutu.

KSEL HJYENE ÖNEM VERLMEL

Erbaycu, koronavirüsten korunmak için kiisel hijyene önem verilmesi gerektiini vurgulayarak, u ifadeleri kulland:

Virüs özellikle bir kiinin öksürmesi ve haprmasyla havada asl kalarak, yaknndaki kiilerin enfekte olmasn salyor. Hasta kii cildinde virüsü tadndan, dokunduu alanlarda virüs bir süre yaayabiliyor. Ellerimizi mutlaka sabunla ykamalyz. Bulunduumuz yerlerin iyi havalandrlmas çok önemli. Özellikle marketlerdeki sebze ve meyvelerin, hasta birisinin dokunduu düünülerek bol suyla ykandktan sonra tüketilmesi gerekir. Bu sayede virüsün bulamas engellenebilir.

Virüsün yaylmasn önlemede dezenfeksiyonun önemine iaret eden Erbaycu, Son günlerde merdiven alt tabir edilen yerlerde üretilen baz dezenfeksiyon maddeleri piyasaya sürülüyor. Dezenfeksiyonda özellikle kokusuyla çok fazla insanlar rahatsz etmeyecek ürünler olmas lazm. Özellikle kokusu olan ürünler astm ve alerji gibi solunum hastalklar olanlar rahatsz edebilir. çok iyi kokan bir ey iyi dezenfekte ediyor. anlam çkmaz. Vücut yüzeyinde de tahrie neden olabilir. Mutlaka standartlatrlm ürünlerle hazrlanan tescilli dezenfektanlarn kullanlmas gerek. dedi.

Erbaycu, akcier saln korumak için insanlarn uzun vadede dengeli beslenmesi, egzersiz yapmas, sigara içmemesi ve hava kirliliine maruz kalmamas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git