Uzmanından "skleroderma"da erken tanı uyarısı

Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Erkin Pekmezci, “Genellikle soğuk havalarda el ve bazen ayak parmaklarının önce beyazlaşması, sonra morarması şeklinde belirtiler varsa bu durum skleroderma habercisi olabilir. Erken tanı önemli. Belirtiler başlayınca vakit kaybetmeden hekime başvurun.” ifadelerini kullandı.

Haberler 22.04.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pekmezci, genellikle souk havalarda el ve bazen de ayak parmaklarnn önce beyazlamas, sonra da morarmas eklinde belirtiler varsa bu durumun sklerodermann habercisi olabildiini belirterek, Erken tan önemli. Belirtiler balaynca vakit kaybetmeden hekime bavurun. deerlendirmesinde bulundu.

DERDE SERTLEME

Sklerodermann ortak noktas deride sertleme olan bir grup nadir görülen otoimmun hastala verilen ortak bir isim olduunu dile getiren Pekmezci, unlar kaydetti:

Genel olarak lokalize ve sistemik olmak üzere iki grupta incelenir. Lokalize tipte deride bölgesel beyaz, meneke, kahverengi renk deiimleri, deri çizgilerinin kaybolmas ve deride sertleme görülür, fakat iç organ tutulumu olmaz. Sistemik tip vücudun genelini etkiler ve baka otoimmun hastalklarla görülebilenler dnda, yaygn ve snrl olmak üzere iki grupta incelenir.

Yaygn formda deride eller ve yüzden balayp kollara ve gövdeye yaylabilen ve göreceli olarak daha hzl gelien bir sertleme görülür. Bu formda hastaln erken dönemlerinde dahi iç organ tutulumu görülebilir. Snrl tipte ise deri tutulumu daha çok kol ve bacaklarn alt ksmlarnda ve nadiren de yüzde görülür. Snrl formda da i

Ana Sayfaya Git