Uzmanından uyarı: C vitamini takviyesine gerek yok

Gün geçtikçe yayılmaya devam eden koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendirmeye yöneldi. Bunun için C vitamini takviyesine başvurmaya gerek olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mutlu Demiray, “C vitamini eczanelerden alınabilecek bir tedavi değildir. Kalori dağılımının uygun yapılması, mevsimsel gıdaların tüketilmesi ve mümkün olduğunca da doğal yollarla beslenmek yeterlidir” dedi.

Haberler 21.03.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada yaylan koronavirüsün Türkiyede de görülmesinin ardndan vatandalar da aldklar önlemleri artrmaya balayarak vitaminlere yöneldi. Hastaln tedavisinde baklk sisteminin güçlü olmasnn önemi ön plana çknca C ve D vitamin takviyelerine de talep artt. Salkl bir yaam sistemi olduu sürece ilave vitamin ve mineral takviyesine gerek olmadna dikkat çeken ç hastalklar ve Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Mutlu Demiray, Özellikle C vitaminini korunmak için almanzn yararl olduunu düünmüyorum. C vitamini tedavisi hastanelerde hekimlerin karar verip uygulayaca bir tedavidir. yi bir uyku, dinlenme ve salkl beslenme bunun için yeterli olacaktr diye konutu.

ÖNERLEN DOZDA D VTAMN KULLANILABLR

Son dönemde yaplan analizlerde D vitaminin düük bulunduuna dikkat çeken Prof. Dr. Demiray, Bunu normal seviyeye getirmek için önerilen dozlarda D vitamini kullanlabilir dedi.

C VTAMN, FARMAKOLOJK BR TEDAVDR

Yüksek doz C vitaminin bata kanser olmak üzere birçok hastaln tedavisinde kullanldn dile getiren Prof. Dr. Demiray, C vitamini, ciddi bir farmakolojik tedavidir. Kendim alaym, yaptraym eklinde olabilecek bir ey deil.C vitamini tedavisi eczanelerden alnabilecek bir tedavi de deildir. C vitamini tedavisi, hastanelerde hekimlerin karar verip uygulayaca bir tedavidir. Koronavirüs tedavisinde yüksek doz Vitamin C tedavisi kullanlmaktadr. Ancak hangi hastann nasl kullanacana enfeksiyon hastalklar uzmanlar ve bilim kurulu karar verebilir diye konutu.

HER TÜRLÜ YELLKTE BULUNUYOR

Korona virüs tedavisinde de özellikle virüsün ciddi durumlarnda yüksek doz C vitamininin yararl olduunun ortaya çktn dile getiren Prof. Dr. Demiray, unlar söyledi:

Her türlü yeillikte C vitamini var. Biz narenciye ülkesiyiz, tüm narenciyelerin içerisinde de C vitamini bulunuyor. Ekstra alnmasna gerek yok. Bizim ülkemiz gibi corafyalarda bir eksiklik görülmemekte. C vitamini alyor olmanz sizde bir risk oluturmaz zaten çok az miktar emiliyor ve fazlal da idrarla atlyor. Dier takviye edici gdalar da çok fazla kullanmanza gerek yok. yi bir uyku, dinlenme ve salkl beslenme bunun için yeterli olacaktr.

GÜNLÜK HTYACIMIZ 200 MLGRAM

Türkiyede yüksek doz C vitamini tedavisini en çok yapan hekimlerden olan Prof. Dr. Mutlu Demiray, günlük C vitamini ihtiyacmzn 200 miligram olduunu, bunun gdalardan alnabildiini ve fazlasnn alnmasna gerek olmadn vurgulad.

Prof. Dr. Demiray, Azdan aldnz C vitamini belli bir orandan sonra kana geçmez. çok az bir miktarda emilir. Bu yüzden bir sürü vitamin alma yoluna gidilmemesi gerekir. Uyuyun, dinlenin, temiz havada yürüyüler yapn ve mutfanzda mutlaka baharatlar, meyve ve sebzeler olsun. Bunun dnda hiçbir ey yapmaya ihtiyaç yok. Evinizde kaln ve korunun dedi.

Ana Sayfaya Git