Uzmanından uyarı: Doktorunuz önermeden, gıda takviyesi almayın

Dr. Ömer Demir, koronavirüs sürecinde bağışıklığını güçlendirmek isteyen kişilerin gıda takviyesi adı altında satılan ilaçlara yöneldiğine dikkat çekerek, "Doktorunuz önermeden gıda takviyesi almayın. Bu ilaçlar yerine, beslenmenize dikkat edin" uyarısında bulundu.

Haberler 25.03.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüs sürecinde baklk sistemini güçlendirmek isteyen kiiler, C vitamini, çinko, magnezyum gibi gda takviyelerine yöneldi. Dr. Ömer Demir, gda takviyesi ilaçlarnn uzman önerisi dnda vatandalarn kendi iradesiyle kullanmnn yanl olduunu dile getirip, koronavirüs sürecinde bu takviyelerin baklk güçlendirdiine dair kesin bir kantn bulunmadn söyledi.

Demir, Koronavirüs sürecinde, kiinin vücudunda eer bir vitamin eksiklii yoksa kesinlikle kullanlmasna scak bakmyorum. Tahliller yaplr, vücuttaki eksiklikler baklr, belli bir vitaminin eksiklikleri bulunur, bu eksiklikler de gdalarla, güne yla yeterince takviye edilecei düünülmüyorsa o zaman ilave ilaçla desteklenebilir. Bunun dnda, Kendimi çok halsiz hissediyorum, gideyim vitamin alaym gibi bir tutumu doru bulmuyorum. Özellikle virüs sürecinde baz ürünlerin baklk güçlendirdiine dair iddialar mevcut. Bunlar somut ve kanta dayal örnekler deildir. Örnein; çinko ar bir metaldir. Vücutta birikim yapar. Kontrolsüz bir ekilde kullanld zaman sala zarar verebilir. Bu ekilde kesinlikle kullanlmamaldr diye konutu.

NTERNET YERNE ECZANEDEN SATIN ALIN

Gda takviyesi ad altnda, internette satlan pek çok ürünün sahte gelebileceini de söyleyen Dr. Demir, Aldnz ürünün satcsndan emin olmalsnz. nternet üzerinden bilinen bir markann ürününü alm olsanz bile, sahte bir ürünle karlaabilirsiniz. O nedenle verdiiniz parann da çöpe gidebileceini düünün. nternet üzerinden bu tip ürünlerin alnmasn çok desteklemiyorum. Eer bir vitamin eksikliiniz varsa ve doktorunuz size öneriyorsa, önerdii ürünü eczaneye danp, almanz tavsiye ederim dedi.

Dr. Demir, öyle devam etti:

Gda takviyeleriyle ilgili belli bal ülkeler ve markalar var. Ürünlerin belli rahatszlklara iyi geldiine dair söylentilerle piyasaya sürülüyor. Ancak bu ürünlerin rahatszlklara iyi geldiine dair yeterli ve detayl aratrmalar mevcut deil. Bir hekim olarak, bilinçsizce bu ürünleri kullanlmas yerine, eksik olan vitamin ve minerallerin gdalardan ve güne ndan alnmasn tavsiye ediyorum.

Ana Sayfaya Git