Uzmanından uyarı: "Tip 2 diyabet gençlerde artıyor"

Genellikle 40 yaş üstü bireylere konulan Tip 2 diyabet tanısı, son yıllarda özellikle şişman ve hareketsiz çocukların artmasıyla, çocuk ve gençlerde de artış gösterdi.

Haberler 07.06.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Dr. Nesriye Demirel, ergenlik döneminde görülen insülin direnci ve gizli eker hakknda bilgi verdi. Demirel, Tip 2 diyabet saysnn artmasnn en önemli faktörü, bireylerin beslenme biçimindeki deiimler, hareketsizlik ve bu hareketsiz yaamann beraberinde gelen telefon, tablet ve bilgisayarlara bamllk dedi.

HIZLI KLO ARTII DYABETE SEBEBYET VERYOR

Hzl kilo artnn diyabete sebep olduunu belirten Demirel, düzensiz beslenme ve hareketsizlik ile beraber imanlayan çocuklarda insülin direncinin gelitiini söyledi.

Uzman Dr. nsülin direnci; vücuttaki enerji metabolizmasnn düzenlenmesinde ana hormon olan pankreastan salglanan insülin hormonunun görevini yapamamasdr. Bu durumda insülin hormonu yetersizliini yenmek için, pankreas daha fazla insülin hormonu salglayarak bu sorunu çözmeye çalr. Bu ekilde kan ekeri dengesi salanr. nsülin hormonunun kan düzeyinde yüksek olmas bir dizi önemli soruna yol açar. Bir taraftan sürekli fazla hormon salglamak durumunda kalan pankreas beta hücreleri bir süre sonra yorulur ve eskisi kadar insülin salglayamaz hale gelir, öte yandan ise fazla insülin beyin üzerindeki etkisi ile doyma hissini engeller. Bu da fazla yemeye ve sonuç olarak imanlamaya sebep olur. Bu durumda çocuklar doysa bile aç olduundaki gibi kendilerini kötü ve yorgun hissederler. Tekrar tekrar yiyerek bu hislerini yenmeye çalrlar. Bu süreç ksr döngü halini alr dedi.

HIZLI YEMEK YEMEK MANLIKTA ÖNEML BR ETKEN

Hzl yemek yemenin, doyma hissini salayan ghrelin hormonu düzeylerinde azalmay engelledii görülmütür diyen Demirel, Bu açdan çocuklarda ve erikinlerde imanln önlenmesi için en etkili giriimlerden birisinin yava yeme davran olduunu söyleyebiliriz dedi.

DYABET ÖNLEMEK MÜMKÜN

Salkl beslenme ve fiziksel aktivitenin, diyabet geliimini yüzde 70e varan oranlarda önleyebileceini söyleyen Dr. Demirel çocuklarn bu kapsamda yapmas gerekenleri söyledi:

çocuun gün içerisinde uzun süre televizyon izlemesi veya uzun süre bilgisayar oyunu oynamas gibi hareketsiz aktiviteler engellenmeye çallmaldr. Günlük hareket miktar artrlmal düzenli egzersiz alkanl kazandrlmaldr. çocuklara ve ailelerine günlük kalori alm, yeterli ve dengeli beslenme gibi temel beslenme bilgileri ve sala yararl yiyeceklerle ilgili bilgiler verilmelidir. Glisemik indeksi yüksek, kana hzl geçen karbonhidratlar, insülin hormon salnmn tetikler ve açlk ataklarn artrr. Bu nedenle ekerli gdalar, meyve sular, beyaz unlu mamullerden uzak durarak daha çok tahllar, baklagiller, taze meyve ve sebzeler süt, yourt önerilmelidir.

Ar kalorili, ya içeren,attrmalk gdalardan uzaklalmaldr. Yemek yeme biçiminin düzeltilmesinde hzl yemek yeme alkanlnn deitirilmesi ve gece yatmadan önce yüksek kalorili yiyeceklerinin alnmamas önerilmelidir.

Uzm. Dr. Nesriye Demirel, ergenlik döneminde sklkla artan insülin direnci ile etkin ekilde mücadele etmenin sosyal bir problem olduuna dikkat çekerek; okul öncesi, okul ça çocuklarna ve ergenlerde yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alkanl kazandrlmasnn önemli olduuna vurgu yapt.

Ana Sayfaya Git