Uzmanlar dar kıyafetlere karşı uyardı

Deri ve Zühre Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Bilal Sula, halk arasında ’Köpek memesi hastalığı’ olarak bilinen deri hastalığı ’Hidradenitis Suppurativa’ya karşı halkı uyarıp, erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

Haberler 18.07.2020 - 02:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zühre Hastalklar Uzman Doç. Dr. Bilal Sula, halk arasnda Köpek memesi hastal olarak bilinen deri hastal Hidradenitis Suppurativaya kar halk uyarp, sivilce veya kl kökü iltihab zannedilen yaralar olanlarn doktora bavurmalar gerektiini söyledi. Dar ve sk kyafetlerin hastal kötületirmesi nedeniyle uyarda bulunan Doç. Dr. Bilal Sula, pamuklu ve nefes alabilen kyafetlerin tercih edilmesi gerektiini aktard. Ter ve ya bezlerinin bulunduu yerlerde arl ve iltihapl apselerle ortaya çkan kronik bir deri hastal olan HSye yakalananlar doktorun önermedii ilaçlar kesinlikle kullanmamas gerektiini de vurgulayan Doç. Dr. Sular, hastaln tedavisinin yüzde 100 olmadn hatrlatt.

TER VE YA BEZLER BÖLGELERNE DKKAT

Dicle Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zühre Hastalklar Uzman Doç. Dr. Bilal Sula, vatandalarn özellikle koltuk alt gibi ter ve ya bezleri bölgelerinde ortaya çkan arl ve iltihapl yaralar dikkate almalar gerektiini söyledi. Doç. Dr. Sula, Hidradenitis Suppurativa halk arasnda köpek memesi hastal olarak da bilinen bu hastalk dermatoloji uzmanlar ve hastalar için oldukça skntl ve tedavisi en zor en skntl durumlardan biri. Hidradenitis Suppurativa hastal daha sklkla koltuk alt bölgesi, kasklar, uyluklarn iç ksm, saçl deri, boyun, kadnlarda göüs alt gibi ter ve ya bezlerinin youn olduu bölgeleri tutan, uzun süreli, tekrarlayc ve ilerleyici bir cilt hastaldr. Dünyada yüzde 1-4 orannda görülüyor, hem erkek hem de kadnlarda görülebiliyor. Kadnlarda 4 kat daha sklkla görülüyor, genellikle ergenlikten sonra ortaya çkyor, özellikle 20-50 yalar arasnda daha çok görülüyor. 50 yatan sonra biraz daha az görülüyor. Basit bir sivilce veya kl kökü iltihab zannedilip çok umursamyorlar. lk balarda hafif seyrediyor, daha sonra apseler görülebiliyor, bu dönemde cerrahi doktorlarna bavurarak boaltlp geçici bir rahatlama olmas nedeniyle tekrar günlük hayata devam ediliyor. Bu ekilde uzun süre önemsenmemesi nedeniyle hastalk ilerleyebiliyor. Bu nedenle arl, akntl ve tekrarlayc yaralar olanlarn mutlaka bir cildiye uzmanna görünmesi gerekiyor. Biz bunun tansn klinik bulgularla koyuyoruz, dediimiz bölgelerde en az 6 aydr olan ve 3 veya daha fazla tekrarlam krmz, arl ve iltihapl ilikler, akntl yaralarn olmas durumunda tansn koyuyoruz. Bu ekilde kötü bir hastalk olduu için, hastalar hem ailevi, hem psikososyal, hem de cinsel hayatlar etkilendiinden çok sknt yayor. Sosyal izolasyon, depresyon, sinirlilik, eve kapanma gibi skntlar görülebiliypr bu hastalarda. Tedavide çeitli ilaçlarn kullanlmasyla hastal kontrol altna almak ve ilerlemesini durdurmak mümkün dedi.

DAR VE SIKI KIYAFETLER GYLMEMES GEREKR

Doç. Dr. Bilal Sula, hastalarn kesinlikle dar, sk, elbiseler giymemesi gerektiini, ar terlememeye dikkat edilmesi ve kiisel hijyene dikkat etmelerini aktard. Doç. Dr. Sula, Kilolu ise mutlaka kilo vermesi salanmal ve sigara kesinlikle braklmal. Antiseptik sabunlar, solüsyonlarla günlük temizliine dikkat etmesi gerekir. Dar ve sk elbiselerden uzak tutmak lazm, pamuklu nefes alabilen kyafetler giymek gerekir. Onun dnda iltihap kurutucu kremler, haplar, baklk sistemini düzenleyici ilaçlar var, en son aamada biyolojik ilaçlar dediimiz 3. basamak hastanelerde uygulanan tedavileri var diye konutu.

GENETK KÖKENL BR HASTALIK, ENFEKSYON HASTALII OLMAYIP BULAICI DELDR

Doç. Dr. Bilal Sula köpek memesi hastalnn genetik bir hastalk olduunu fakat bulac olmadn kaydederek yara bölgelerinde bakteri veya virüs kaplabileceini de dile getirdi. Doç. Dr. Sula, Baklk sisteminin bozulmasyla alakal bir durum söz konusu. Cilt bütünlüünün bozulduu bütün yaralarda vücut bir ekilde enfeksiyon kapabilir, bu bakteri, veya virüs (Covid dahil) enfeksiyonu da olabilir, oralardan temas sonucu kaplabilir. Hastaln iyilemesi yüzde 100 olmad için birçok yere gidiyorlar maalesef, komusunun, arkadann önerdii onayl olmayan birçok hazr veya karm eklinde bitkisel ürünler kullanrlar, doktorlarn önermedii ilaçlar kesinlikle kullanmasnlar eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git