Uzmanlar mantar zehirlenmelerine karşı uyardı!

Yağışların artmasıyla doğada mantar bollaştı. Ancak bu durum mantar zehirlenmelerini de artırdı. Uzmanlar, doğadan toplanan mantarları tüketirken dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Haberler 27.09.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbahar geldi, yalar artt. Artan yala birlikte mantar da bollat. Ancak, bilinçsiz tüketilen mantarlar zehirleyebiliyor. Uzmanlar, toplama mantar tüketilmemesini tavsiye ediyor.

KARIN ARISI, SHAL, BA DÖNMES VARSA DOKTORA BAVURUN

Acil Tp Uzman Prof. Dr. Fatma Mutlu Güven, mantar yedikten sonra karn ars, ishal, ba dönmesi, uyku hali gibi durumlar olduunda mutlaka acil servise bavurulmas gerektiini söyledi.

Uzmanlar, piirilen mantarn zehrinin geçtii inannn da yanl olduunu söylüyor. Toplu olarak yenen mantardan bir kii bile zehirlense dierleri için de risk söz konusu.

MANTAR ZEHRLENMES BESN ZEHRLENMESNDEN DAHA ÖLÜMCÜL OLABLYOR

Mantar zehirlenmelerinde ölüm oran da dier zehirlenmelerden daha yüksek.

Prof. Dr. Fatma Mutlu Güven, Besin zehirlenmelerinde tedavi ansmz var, ancak mantar zehirlenmeleri ölümcül olabiliyor. Bu yüzden daha ciddi bir ekilde ele alnmaldr. Zehirlenme belirtisi geç ortaya çkyorsa ki baz mantarlar böyledir daha ölümcül olabilir. Bu tür durumlarda hafif belirtilerde bile yardm alnmasn tavsiye ederim dedi.

Uzmanlar, mantar zehrinin doada bulunan zehirsiz mantarlara bulaabilecei konusunda da uyaryor.

Ana Sayfaya Git