Uzmanlar uyarıyor: “Hipertansiyon yaşı düştü”

Daha çok 40’lı yaşlarda görülen hipertansiyon rahatsızlığının artık gençlerde de görülmeye başladığı belirtildi.

Haberler 19.03.2018 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada 1.5 milyarn üzerinde hipertansiyon hastas bulunduunu ve her yl 7 milyon insann yüksek kan basnc nedeniyle hayatn kaybettiini belirten Kardiyoloji Uzman Yard. Doç. Dr. Zeydin Acar, ileri ya hastal olarak bilinen hipertansiyonun görülme yann dünyada ve Türkiyede giderek dütüüne dikkat çekti. Hipertansiyonun daha çok 40 ya üstü bir hastalk olarak alglandn belirten Acar, Ancak hipertansiyon ya çok dütü. Artk genç yalarda da görülmeye balad dedi.

Sebebi aratrlmal

40 ya üstünde görülen hipertansiyona, esansiyel hipertansiyon ad verildiini dile getiren Acar, Bunun sebebi halk arasndaki adyla damar sertliidir. laçla tedavi edilebilen bu hastalarda kilo önemli bir sorundur. Dolaysyla beslenmenin düzenlenip egzersiz yaplmas da önemlidir. Ancak bir grup hasta daha erken yalarda hipertansiyonla kar karya kalabilir. Bu, önemsenmesi gereken bir durumdur. Mutlaka altnda yatabilecek nedenler aratrlmaldr. Sekonder hipertansiyon da denen bu durum için en sk rastlanan nedenler böbrek kökenli ve hormonsaldr. Böbreklerin enfeksiyonlar, talar, böbrek damar hastalklar, böbrek üstü bezi hormonlarnn anormal çalmas, tiroid bezi bozukluklar gibi pek çok sebep olabildii gibi, çamzn hastal olan metabolik sendrom sebepler arasndadr. Gebelikte çkan ve doum sonras süren hipertansiyonlar da kadnlarda görülmektedir diye konutu.

Hareketsiz yaam büyük tehdit

Acar, Türkiyede 20-40 ya aras yetikinlerin yaklak yüzde 30unun hipertansiyon hastas olduuna dikkat çekerek, Hipertansiyonun özellikle 30-35 yalar arasnda giderek artan bir salk sorunu haline gelmesindeki en önemli nedenler; hareketsiz yaam, stres ve ar kilolara karacier yalanmasnn elik ettii santral obezitedir. Bu sorun, dorudan yüksek tansiyonla ilikilidir. Gençler arasnda kafein ve sigara tüketiminin ar derecede artmas da, yüksek tansiyon yann dümesinde etkili olan bir baka nedendir ifadelerini kulland.

Yaam tarz deimeli

Acar, hipertansyon tedavisi ve korunma yollar ile ilgili ise u bilgeleri verdi:

Tedavinin temelinde yaam tarznn deitirilmesi yatar. Ayn zamanda hipertansiyon tedavisinin önemli bir bölümünü ilaç tedavisidir. Düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz almnn kstlanmas çok önemlidir. Tüm tedavilere dirençli hipertansiyon durumunda ise böbrek atardamarlarna ilem yaplarak, kan basnc kontrol altna alnabilir. nme, kalp krizi, böbrek yetmezlii gibi hipertansiyonun oluturduu ciddi durumlardan korunmak için erken tan çok önemlidir. Erken tan koyulan ve kontrol altna alnan hipertansiyon yaam kalitesini etkilemez.

Ana Sayfaya Git