Uzmanlar uyardı!

Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam kolon kanserini tetikliyor…

Haberler 03.03.2022 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. A. Murat Koca, kolon kanserine yol açan etkenler ve tedavi yöntemleri hakknda önemli bilgiler paylat.

Faydal bakteriler sindirime yardmc oluyor

Sindirim sisteminin son 1,5 - 2 metrelik ksmnn kolon yani kaln barsak olarak tanmlandn belirten Op. Dr. A. Murat Koca, Buraya ulaan kalnt posadaki su ve K-B gibi baz vitaminler emilir, asitli gdalar nötralize edilir, antikor üretimine yardmc olunur ve daha sonra da biriken dk anüsten dar atlr. Buradaki faydal bakteriler sindirime yardmc oluyor. Kolon kanseri de kaln barsaklardan ortaya çkan kanserlere verilen isimdir. dedi.

Polipler tespit edildiinde alnmal

Yalanmayla birlikte kanser orannn artarak ortaya çktn vurgulayan Op. Dr. A. Murat Koca, Kaln barsakta gelien polip, adenom denilen ve genelde iyi huylu olan yaplardan geliebilir. Adenomlar, adenokarsinom denilen yapya dönüürse daha sonra da kanser geliir. Polipler belirti vermeyebilir ancak tespit edildiinde alnmaldr. uyarsnda bulundu.

Yanl beslenme ve yaam tarz riski yükseltiyor

Op. Dr. A. Murat Koca, kolon kanserine yakalanmas olas risk grubunu öyle paylat:

Ortalama 70 yaa ulaanlarda, liften fakir ve ar karbonhidratl beslenenlerde, fazla et ve ilenmi et ürünü tüketenlerde, hareketsiz yaam tarz olanlarda, imanlarda, ar alkol ve sigara tüketenlerde, ailesel genetik yatknl olanlarda, youn çevre kirlilii ve kimyasallara maruz kalanlarda kronik kolon hastalklar ve kolon kanseri riski bulunuyor.

Belirtilere dikkat edilmeli

Op. Dr. A. Murat Koca, kolon kanserinde ilk balarda belirti görülmeme durumu olabileceini ama daha sonra kabzlk, kilo kayb, karn ars, dkda kan, kanszlk, genel durumda bozukluk belirtilerinin ortaya çkabileceini söyledi ve sözlerine öyle devam etti:

Kanser ilerlerse barsak tkanmas veya barsak delinmesiyle ciddi sorunlara ve ölüme yol açabilir. Kolon kanseri tehisinde hasta analizi ve muayene sonrasnda tetkikler yaplyor. Dkda gizli kan baklmas, rektal tue, rektoskopi / kolonoskopi, kanda kanser testleri (CEA), bilgisayarl tomografi ve dier görüntüleme yöntemleri tan koymada yardmcdr. Kolonoskopide çkarlan poliplerden sonra ek cerrahi gerekebilir. Kolon kanserinde ana tedavi cerrahidir. Kanserli bölge çkarlr, ayrca kemoterapi ve radyoterapi de birlikte kullanlr. Tedavi seçimi hastaln evresine göredir. Baka organlara yaylm varsa ona yönelik tedavi de yaplmal.

Hasta konforu için palyatif tedavi uygulanabiliyor

Cerrahi tedavide kanserin yerine ve evresine göre uygulama yapldn ifade eden Op. Dr. A. Murat Koca, Kolektomi dediimiz ameliyatta kanserli ksm çkarlr ve barsaklar geçi için birbirine dikilir veya Hartmann denilen ameliyatta kanserli ksm çkarldktan sonra kolon karn duvarna dikilir, böylece barsaklarn boalmalar salanr. Eer metastazlar varsa mümkünse onlara yönelik metastazektomi denilen çkarma ilemi yaplabilir. Kanser hiç çkarlamayacak durumda ise sadece kolostomiyle kolon kaln duvarna dikilir ve barsak boalmas buradan salanr ama bu palyatif ilemdir. Palyatif tedavi hastann konforu için tercih ediliyor. In - radyasyon tedavisi ise en sk olarak kolonun son ksmnda oluan rektum kanseri tedavisinde uygulanyor. dedi.

Takipte ilk 6-7 yl çok önemli

Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. A. Murat Koca, kanser tehis ve tedavi sürecinin hastalar için zor bir dönem olduunu söyledi ve sözlerini öyle tamamlad:

Tedavinin aksamamas için hastaya verilen destek çok önemli. Mutlaka profesyonel bir ekip tarafndan ek tedavi, beslenme, takip, psikolojik destek verilmeli. Ana tedavi sonras kanser yenilemesi, sekel ve komplikasyon açsndan tbbi takip çok önemlidir. lk 3 yl her 3 ayda bir kontrol ve tetkik yaplr. Sonraki 2 ylda her 6 ayda bir kontrol ve tetkiklere devam edilir. Kolonoskopi, tedaviden sonra her yl önerilir, sonuç normalse zamanla ara açlabilir. Takipte ilk 6-7 yl çok önemli. Bu sayede hastaya daha uzun yaam süresi ve daha iyi bir hayat kalitesi sunulabiliyor. Kolon kanserleri ve tüm kanserlerde erken tehis her zaman çok önemlidir ve iyileme ansn çok etkiler. Hep söylenildii gibi erken tehis hayatnz size geri verebilir.

Ana Sayfaya Git