Uzmanlar uyarıyor!

Psikolojik sağlamlılığımızı koruyalım Koronavirüs salgınının bu kadar gündemde olduğu zamanlarda morali yüksek tutmanın önemine işaret eden uzmanlar, “Bu süreçte morali yüksek tutmak ve mental anlamda sağlıklı kalabilmek önemlidir. Çünkü mutsuz, umutsuz, aşırı stresli olmak uzun vadede hem bağışıklık sistemini hem de ruh sağlığını olumsuz etkileyecektir” uyarısında bulunuyor. Umutlu olmanın ruhsal enerji kaynağı olduğunu kaydeden uzmanlar, “Umutlu olmak, bizi dinç, diri ve aktif tutar. Umutlu ve iyimser olarak ve birbirimize sosyal desteğimizi artırarak psikolojik sağlamlığımızı korumalı ve bu süreci atlatmalıyız” diye konuştu.

Haberler 25.03.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Tayfun Doan, umutlu olmann ve morali yüksek tutmann bu dönemde çok önemli olduunu söyledi.

MORAL YÜKSEK TUTMAK çOK ÖNEML

Küresel çapta bir salgnla kar karyayz ve insanlk olarak zor günler geçiriyoruz diyen Doç. Dr. Tayfun Doan, Henüz çok büyük çapta kitlesel can kayplar olmasa da bunun olabilme ihtimali insanlarmz çok kayglandryor. Bu süreçte moralimizi yüksek tutmamz ve mental anlamda salkl kalabilmemiz oldukça önemlidir. çünkü mutsuz, umutsuz, ar stresli olmamz uzun vadede hem baklk sistemimizi hem de ruh salmz olumsuz etkileyecektir. Bilimsel pek çok aratrma uzun süreli stres ve mutsuzluun baklk sistemimiz için son derece ykc olduunu ortaya koymutur. Bundan dolay gerekli önlemleri aldktan sonra umudumuzu ve iyimserliimizi kaybetmeden beklemeliyiz diye konutu.

UMUTLU OLMAK RUHSAL ENERJ KAYNAIMIZ

Doç. Dr. Tayfun Doan, umutlu olmann, ruhsal enerji kaynamz olduunu belirterek Umutlu olmak bizi dinç, diri ve aktif tutar. Umut doamzda bulunan yalnzlk, sknt, ac gibi zor durumlarla baa çkmada en deerli kaynaklarmzdandr. Umuda, iyimserlik, coku, azim ve inanç elik eder. Umut konusundaki çalmalaryla ünlü Rick Snydera göre, umutlu kiilerin kendilerini motive edebilme, hedefe ulama konusunda yeterli becerilere sahip olduklarn hissetme, köeye sktklarnda kendilerini daha iyi günlerin gelecei tesellisiyle yattrabilme, hedeflerine ulamak için deiik yollar bulma esneklii gösterebilme, imkanszl gördüklerinde hedef deitirebilme ve zor bir ii ba edilebilir küçük parçalara bölebilme gibi özellikleri vardr. Umudumuzu hep canl tutmaya çalalm dedi.

GERçEKç OLMAYAN YMSERLK, TEHLKELDR

yimserliin bir düünce tarz olduunu, gelitirilip örenilebileceini kaydeden Doç. Dr. Tayfun Doan, unlar söyledi:

yimserlik, pasif bir biçimde olumlu beklentiler içinde olmak deildir. Bir düünce tarzdr ve gelitirilip örenilebilir. Herhangi bir kötü olay karsnda iyimser birey, bu olayn geçici olduunu, denetlenebilir ve belli bir soruna özgü olduunu düünür. Kötümserler ise, yaanan sorunlar ya da olumsuzluklar kalc ve kapsaml olarak deerlendirirler. Bu durum da onlarn güçlerini, enerjilerini ve umut düzeylerini düürür. Yalnz bu noktada, gerçekçi olmayan iyimserlik kavramndan da bahsetmemiz gerekiyor.

Gerçekçi olmayan iyimserlik, bizim toplumumuzda çok yaygndr ve tedbirli olmay engeller. En genel anlamyla gerçekçi olmayan iyimserlik, bana bir ey olmaz mantyla hareket etmektir. Bu tür bir iyimserlik, iyimser bireyleri tehlikelere açk hale getirebilmektedir. Alabileceimiz her önlemi alp sonra da umutlu ve iyimserliimizi muhafaza etmeye çalmamz en mantkl i gibi görünüyor.

YEN BECERLER ÖRENMEK çN FIRSAT OLABLR

Vaka says artnn devam etmesi halinde olas sokaa çkma yasann gündeme gelebileceini kaydeden Doç. Dr. Tayfun Doan, Böyle bir durumda evde zorunlu olarak kalyor olmak insanlar ayrca zorlayacaktr. Normal zamanlarda evde kalmakta zorlanmayan bireyler bile, böyle bir zorunluluk karsnda zorlanabilirler. Bu tür durumlarda yapabileceimiz en önemli ey bizi megul edecek bir eylerle uramaktr. Bu çok önemli bir ba etme stratejisidir. Bo durdukça daha çok anksiyete (kayg) ve bunalt yaarz. Bu anlamda houmuza giden herhangi bir etkinlikle megul olabiliriz. Ev içinde halletmemiz gereken iler varsa onlarla megul olabiliriz. Yeni bir beceri örenebiliriz, çünkü örenme zordur, ciddi bir odaklanma ve süreç ister. Bu da zihnimizi bizi kayglandran konulardan uzaklatrr. Bunlarn dnda kitap okuyabilir, belgesel, dizi ya da film izleyebiliriz tavsiyesinde bulundu.

KAYGILI KLER, HABERLERDEN UZAK DURMALI

Koronavirüs konusundaki bilgi kirliliinin kayglar artrabileceini kaydeden Doç. Dr. Tayfun Doan, Bu konuda gerçekten konunun uzmanlarn dinlememiz ve sosyal medyadaki her habere inanmamamz gerekiyor. Eer genel olarak kaygl bir kiiliiniz varsa ya da tans konulmu bir anksiyete bozukluunuz söz konusuysa, haberlerden ve sosyal medyadan biraz daha uzak durmakta fayda var diye düünüyorum. Mental hijyen ve korunma açsndan bu da oldukça önemlidir. Aksi takdirde, takntl bir ekilde el ykama, temizlik yapma ya da panik atak nöbetleri geçirme gibi durumlarda art olabilir diye konutu.

YALNIZ YAAYANLAR çN MEGULYET ÖNEML

Bu süreçte yalnz yaayan kiilerin meguliyetlerini artrmalar tavsiyesinde bulunan Doç. Dr. Tayfun Doan, Ailesiyle ya da birileriyle yaayan kiilerin evde kaldklar süre içerisinde birbirlerine olan sosyal destekleri ve ilgileri, süreci atlatmalarn kolaylatracaktr. Ancak yalnz yaayan bireyler için durum biraz daha zor olacaktr. Bu kiilerin daha güçlü kalmalar ve can skntsyla ba edebilmeleri gerekmektedir. Bir eylerle megul olmak yalnz yaayanlar için çok çok daha önemlidir. Yalnzken can skntsyla ba edebilen kiiler mutlu olmakta da çok zorlanmaz dedi.

BU SÜREçTEN GÜçLENEREK çIKACAIZ

Doç. Dr. Tayfun Doan, Bu süreçte elbette kayplarmz da olacaktr. Ancak insanlk ve ülke olarak bu süreçten daha da güçlenerek çkacaz. imdiye kadar, ülkemizin bu konuda iyi bir snav verdiini düünüyorum. En azndan ülke olarak yiyecek içecek skntmz yok. Kimi vatandalarmz yüksek kayg nedeniyle marketlere hücum ettiyse de çok abartl bir durum söz konusu deil. Ayrca ben vatandalarmzn, komular ya da yaknlar herhangi bir gda ihtiyac içerisinde olduklar takdirde, yardm edeceklerinden ve ellerindekileri paylaacaklarndan eminim ve bu konuda son derece iyimserim. Benim umudumu artran bir baka faktör de bilimin geldii noktadr. Tüm dünyada bilim insanlar, gecelerini gündüzlerine katp youn bir ekilde bu virüsün ilacn ve asn bulmak için çalyorlar. çok ksa bir süre içerisinde bulacaklarndan hiç kukum yok. Sadece biraz zamana ihtiyacmz var ve bu süreci en az kaypla atlatmalyz diye konutu.

Umutlu ve iyimser olarak ve birbirimize sosyal desteimizi artrarak psikolojik salamlmz korumal ve bu süreci atlatmalyz diyen Doç. Dr. Tayfun Doan, Umut ve dayanma çok önemli. Böyle günler, hayatn anlamn daha çok sorgulamamz, özgürlüün ve saln deerini daha çok anlamamz salar. Bundan dolay bu süreçten pek çok olumlu alkanlklar kazanarak ve güçlenerek çkacaz. Birlikte baarabiliriz diye konutu.

Ana Sayfaya Git