Uzmanlar uyarıyor: 90 derecelik fırında en az 10 dakika tutun

Prof. Dr. Mustafa Erbaş, koronavirüsten korunma önlemleri kapsamında, ekmeklerin, sıcaklığı 90 derece olan fırında 10 dakika tutulması önerisinde bulundu.

Haberler 29.04.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mustafa Erba, koronavirüs tehlikesinin uzun süre devam edebilme ihtimalini göz önüne alarak, alveri ve beslenme konular bata olmak üzere pek çok eyi alkanlk haline getirmemiz gerektiini söyledi. Prof. Dr. Erba, markette geçirilecek süreyi azaltmak için alverie liste yaplarak çklmasn, nakit yerine temassz kredi kart kullanlmasn ve mutlaka maske ile eldiven takp, dezenfektan ya da kolonyal mendil bulundurulmasn önerdi.

MARKETTE Üç ADIMLIK SOSYAL MESAFE

Market arabasn eldivenle tutmak gerektiini kaydeden Prof. Dr. Erba, market içerisinde dier kiilerden en az 3 adm uzak durarak, sosyal mesafeye dikkat edilmesine vurgu yapt. Ayrca açkta satlan ürünler yerine paketli yada markette poetlenmi ürünlerin tercih edilmesini önerdi.

PROTENL GIDALAR VE MEYVE SEBZE TÜKETLMEL

Prof. Dr. Erba, Baklk sistemine yardmc olan yumurta, et ve süt gibi proteinli gdalar, vitamin ve minerallerce zengin meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Bunlara ilave olarak yourt, kefir, boza ve turu gibi probiyotik özellikli gdalara, kekik ve zerdeçal gibi antioksidan özellikli baharatlara, ay çekirdei ve kabak çekirdei gibi çinko mineralince zengin, tuzsuz kabuklu yemilere de baklk sistemini desteklemeleri nedeniyle öncelik verilmeli dedi.

Marketlerde ürünlerin elle deil gözle seçilmesi gerektiini ifade eden Prof. Dr. Erba, eve geldikten sonra et ve süt gibi bozulabilir ürünlerin ayrlmasn dierlerinin ise poetlerla balkon gibi havadar yerlerde birkaç saat bekletilmesi gerektiini söyledi.

EKMEK 10 DAKKA FIRINDA TUTULMALI

Açk ekilde veya poetlenmi olarak alnan ekmeklerin, scakl 90 derece kadar olan frnda 10 dakika kadar tutulmas gerektiini dile getiren Prof. Dr. Erba, Salata ve meyveler gibi piirilmeden tüketilen gdalar, bir ön ykama ileminden geçirildikten sonra derin bir kap içerisindeki sirkeli suda en az 15 dakika bekletilmeli . Sonra iyi bir ekilde ovalanarak akan suyun altnda ykanmaldr. Alverilerde tek kullanmlk poetler kullanlmal. Poetler, iç içe geçirilerek, geri dönüüme atlmal. Dünya Salk Örgütü (WHO) ve Dünya Tarm ve Gda Örgütü (FAO) gdalarda veya gda ambalajlarnda koronavirüsün çoaldna ve buralardan insana bulatna dair bir bildirimde bulunmamtr. Ancak gdalarn tedarik ve hazrlanma süreçlerinde kiilere bir bulama olabilecei göz önünde bulundurularak, alverite özen gösterilmeli ve baklk sistemini destekleyen gdalar tercih edilmelidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git