Uzmanlardan, “Açık ameliyat olmaktan kaçının” uyarısı

Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Arif Sungu, ‘Mikrodiskektomi’ yöntem ile yapılan bel fıtığı ameliyatlarının klasik açık bel fıtığı ameliyatlarına göre birçok avantajlı yönü olduğunu söyledi. Dr. Sungu, “Çok gerekmiyorsa klasik yöntemle açık ameliyat uygulamasından kaçınmak gerekiyor” dedi.

Haberler 19.09.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Cerrahisi Uzman Op. Dr. Arif Sungu, mikrocerrahi yöntem ile klasik açk ameliyat yöntemlerini karlatrd. Mikrocerrahi yönteminin özel birtakm aletler ve mikroskop kullanlarak yaplan bir ameliyat olduunu belirten Beyin Cerrahisi Uzman Op. Dr. Arif Sungu, Ameliyat olacak hastann gerekli tbbi müdahaleleri yaplarak hekim ve hasta tarafndan uygulanacak olan anestezi ekline karar verilir. Genel anestezi veya spinal anestezi (belden aasnn uyuturulmas) altnda mikrodiskektomi uygulanr.

ACIK AMELYATTAN KAçININ

Uygulanan bu yöntemde mesafe skopi kontrolü yaplarak iaretlenir ve tetkikler son kez gözden geçirilir. Mikroskop ile yaplan ameliyat sahas ve sinirleri daha net seçilir. Ameliyat sahas 30-40 defa büyük görüldüünden sinirin zarar görme ihtimali ortadan kalkar.

Cilt alt dokusu içten dikilerle kapatlarak, ameliyat sonras yara bakm, pansuman gibi problemler ortadan kalkar. Hasta, ameliyatn 10. gününden sonra günlük yaantsna dönmesi ve egzersizlere balamas önerilir dedi.

BEL FITII OPERARASYONU

Klasik açk bel ft operasyonu hakknda da bilgi veren Dr. Sungu, Ftn bulunduu bölgeye göre operasyon 5 ila 15 cm uzunluunda cilt kesisinden yaplr. Açlan yarann büyüklüü nedeniyle ameliyat sonras oldukça ar seyreder. Hastalar ameliyat sonras uzun süre yatak istirahat yapmak zorundadr. Klasik bel ft ameliyatlarna yüzde 2 ile 6 orannda hastaln tekrarlama riski vardr. Büyük bir cilt kesisi ve bir o kadar da bel kasnn yapma yerinden ayrlmasna ve zedelenmesine sebep olacaktr. Normal hayata döndüklerinde bel adalelerinin büyük bir bölümü etkilendii için hiçbir zaman eskisi gibi rahat olamayacaklar ve özellikle çalma hayatnda bunun etkisini hissedeceklerdir. Bunun için artk çok gerekmiyorsa klasik yöntemle açk ameliyat uygulamasndan kaçnmak gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git