Uzmanlardan ‘göz tansiyonu’ uyarısı

Van’da Urartu Göz uzmanları, halk arasında ‘karasu’ olarak bilinen göz tansiyonu hastalığının körlüğe neden olacağı uyarısında bulunarak, hastalığın erken teşhisi için rutin muayene olunması gerektiğini söyledi.

Haberler 03.09.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinin tek A grubu göz merkezi olan Urartu Göz, Türkiyede çok az sayda merkezin yapt göz tansiyonu hastaln erken evrede tespit ederek tedavi aamalarn uyguluyor. Konuya ilikin açklamalarda bulunan Urartu Göz hekimlerinden Dr. Kemran Gök, genellikle belirti vermeyen göz tansiyonun tespiti için düzenli olarak rutin muayene olunmas gerektiini belirtti. Göz tansiyonunun toplumsal bir salk sorunu olduuna dikkat çeken Dr. Gök, Amacmz hastal erkenden tespit edip, ilerlemesini durdurmaktr. Bu yüzden hastaln erken tespiti çok önemlidir. Hastaln birebir belirtileri bulunmamaktadr. Ancak belli durumlarda belirti gösterebiliyor. Bu belirtiler ise ba ve akak ars eklindedir. Tabi genellikle göz hekimlerinin rutin muayenesiyle tespit ediliyor. Hastann aile öyküsü alnyor. Genellikle ailesinde göz tansiyonu olanlar risk grubundadr. Bunun dnda ekere bal, geçirilen bir travma veya ilerlemi katarak gibi durumlarda göz tansiyonuna sebep olabiliyor. çok nadir de olsa bebeklerde doumsal göz tansiyonu görülebiliyor. Bebeklerde bunun tespiti ise daha kolay. çünkü gözdeki büyümeyle tespit edilebiliyor. Ancak ileri ya grubunda bunu tespit etmek çok zordur. Sadece rutin muayeneyle tespit edilebiliyor dedi.

Göz tansiyonun tedavisi var

Göz tansiyonun erken evrede tespitiyle tedavisinin olduunu dile getiren Gök, sözlerini öyle sürdürdü:
Genellikle ilaçla tedavi ediyoruz. Hastalar ilaç tedavisine uyum salamas durumunda sknt olmuyor. Bu durumda hastalarmz 3 ay arayla kontrollere çaryoruz. Bu süreçte ilaçlarn ne kadar etkili olduunu, hastal ne düzeyde durdurduunu örenmek için kontroller yapyoruz. Hastalarmz ilaç kullanyorum, bir ey olmaz dememesi lazm. Bu durumda hastalarn daha dikkatli olmas gerekiyor. Baz göz tansiyonu rahatszlklarn ise lazerle tedavi edebiliyoruz. Hem ilaç hem de lazer tedavisinden sonuç alnamayan hastalara da göz tansiyonu cerrahisi uygulanyor.

Ana Sayfaya Git