Uzmanlardan grip uyarısı

KBB Uzmanı Op. Dr. Özlem Özer, influenza virüsü konusunda 7 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri yaşlıların risk grubunu oluşturduğunu belirterek, "Risk altında olan grupların mutlaka hastaneye başvurması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Haberler 20.01.2020 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz (KKB) Uzman Op. Dr. Özlem Özer, influenza virüsü ile ilgili önemli uyarlarda bulundu. Özer, özellikle kontrol altna alnmayan yüksek ate, devam eden mide ve kas arlarnda mutlaka doktora bavurulmas gerektiini belirtti. Ku ve domuz gribi gibi söylemlerine da açklk getiren Dr. Özer, bu grip türlerini salkl insanlarn atlatabileceine dikkat çekti. nfluenza virüsünün A-B-C eklinde türleri olduunu söyleyen Özer, Daha önce de domuz gribi, ku gribi gibi vakalara rastlanmt. Bireyin domuz gribinin olup olmamas önemli deil, domuz gribini normal salkl bir insan da atlatabilir. Bu semptomatik tedaviler kendine iyi bakarak, istirahat ederek atlatlabilir ama risk altnda olan gruplarn mutlaka hastaneye bavurmas gerektiini düünüyoruz diye konutu.

ki etken de aslnda virüstür

Son günlerde rastlanan salgna dikkat çeken Dr. Özer, Aslnda k ay boyunca yaadmz nezle ve gribi her dönemde yayorduk. Bu sene herkes Hiçbir ekilde bu kadar hasta olmamtm, toparlanamadm, tam hastalm iyileiyordu tekrar ortaya çkt diyerek bize bavuruyor. Nezle ile gribi ayrmak lazm. Nezlede daha hafif ikayetler olumakta. Hafif bir burun aknts, hafif öksürük, boaz ars, hafif bir ba ars. Gripte daha farkl semptomlar olur, bunlar çok iddetlidir. ki etken de aslnda virüstür eklinde konutu.

Biz buna aslnda perian hastal diyoruz

Grip hastalna neden olan virüse kar antibiyotik tedavisinden ziyade hastann ikayetlerine göre tedavi program uygulanmas gerektiini söyleyen Dr. Özer, bu tür grip vakalarn perian hastal olarak nitelendirdiklerini ifade etti. Dr. Özer, Virüs dediimiz ey nedir? Antibiyotiklerin bir ie yaramad, tamamen semptomatik yani hastann ikayetine yönelik tedavilerin gerektirdii bir durumdur. Nezlede 2-3 gün içerisinde semptomatik ilaçlarla atlatlr. Fakat gripte çok iddetli ba ars, kas ars, mide bulants, itahszlk, boaz ars elik edebilir, etmeyebilir, burun aknts elik edebilir, etmeyebilir ama hasta periandr. Biz buna aslnda perian hastal diyoruz. Hasta kapdan girdiinde bile biz bunun gerçekten grip olabileceini hastann durumundan da anlayabiliyoruz dedi.

Her grip olan hasta hastaneye bavurmal m?

Hastaln kendisini göstermesinden sonra yüksek atein kontrol altna alnamamas bata olmak üzere devam eden ikayetlerde mutlaka doktora bavurulmas gerektiini dile getiren Dr. Özer, Her grip olan hasta hastaneye bavurmal m? Hayr. O zaman zaten hastanelere girecek yer olmazd. Eer bu ikayetlerimiz özellikle yüksek ate, kontrol altna alnamyorsa, ate düürücüler ve ar kesiciler bazen fayda etmeye bilir. Hastann itah tamamen kesilip yeterli sv alamyorsa, mide bulants çok arttysa, kas arlar çok arttysa, özellikle solunum sknts arttysa, öksürük çok iddetlendiyse mutlaka hastaneye bavurulmas gerekiyor. Eer bavurulmazsa, komplikasyon dediimiz zatürre, orta kulak iltihaplar gibi vücudu etkileyebilecek, hastane yatn gerektirebilecek durumlara yol açabiliyor diye konutu.

7 ya alt çocuklar, 65 ya üzeri yallar risk grubunu oluturuyor

Hastalkta yaplmas gerekenleri de anlatan ve a olunmas gerektiine dikkat çeken Dr. Özer, Bu durumlarda ne yapmalyz? Aslnda her eyden önce gripten korunmak için a mutlaka yaplmal. Kimlere yaplmal? Herkese deil, daha çok bu risk altnda diye bahsettiimiz baz hasta gruplarmz var ya da insan gruplar diyelim. 7 ya alt çocuklar, 65 ya üzeri yallar, ek hastalklar olan eker, kalp hastalklar gibi ek hastalklar olan hastalarmzn mutlaka eylül ve ekim aylarnda a olmas gerektiini düünüyoruz. Bununla beraber tabii ki hastane çalanlarmz da risk altnda, bu arkadalarmzn da a olmas gerekmektedir. A tamamen korur mu? Hayr ama en azndan ikayetlerin daha hafif geçmesine yol açar ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git