Uzmanlardan kadınlara saç boyası uyarısı

Uzmanlar, kadınların özellikle pandemi döneminde evde kullandığı kimyasal saç boyalarının içerdiği risklere karşı uyardı.

Haberler 11.08.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Onkoloji hastalar ile alerjik bünyeye sahip kadnlarda saçlarn sk boyanmasna bal olarak deride ve ciltte istenmeyen reaksiyonlarla karlalabildiini ifade eden Deri ve Zührevi Hastalklar Uzman Dr. Yasemin Fatih Amato, kzarklk, kant, yanma hatta gözlere kadar gelen ödem olumasna karn bitkisel bakmlar önerdi.

Kadnlarn güzellemek için kulland saç boyalar zaman zaman salk sorunlarna da yol açabiliyor. Pandemi döneminde kuaförlerin kymetinin daha iyi anlaldn söyleyen Deri ve Zührevi Hastalklar Uzman Dr. Yasemin Fatih Amato, kadnlarn uzun süre saçlarn evde kendilerinin boyamak zorunda olduunu belirterek yaplan yanl uygulamalara dikkat çekti. Saç boyasna eldiven kullanmadan temas etmenin riskli olduunu ifade eden Dr. Amato, boya ilemi uygulandktan sonra kimyasal maddelerin akmamas için en az 24 saat saçlarn ykanmamas gerektiini anlatt.

Boyann hazrlandktan hemen sonra saça uygulanmasn öneren Amato, Saç boyas hepimizin ihtiyac çünkü bizi genç gösteriyor, özgüvenimizi artryor. Ama bitkisel boyalar tercih etmeliyiz. Daha az kimyasal kullanalm. Özellikle belli hastalklar geçiren insanlarda bitkisel boyalar tercih edilmeli. 15 günden erken boyamak zararl. Minimum 15 gün beklenmeli. Ama ayda biri tercih edelim. Daha sk boyanmas bitkisel boyalarda problem olmaz ama kimyasal boyalarda saçl deri ve saç ar ilem gördüü için ypranr. Saçl deride yara, yank, kuruma oluabilir, saçlarda da ypranma, kopma, krlma sorunlar olur. Eer saç boyadmzda rengini beenmiyorsak da en az 15 gün bekleyelim. çünkü üst üste ilemler saç ar ypratr dedi.

ALERJ çN ENSE TEST

Kimyasal boyalarn özellikle onkoloji hastalar için tavsiye edilmediini vurgulayan Dr. Yasemin Fatih Amato, vücutta bilinmeyen reaksiyonlar olumamas için bitkisel boyalara yönelinmesini istedi. Alerjik bir bünyeye sahip olanlarn boyay kullanmadan önce ensede test edebileceini kaydeden Amato, istenmeyen etkileri azaltmak için kullanlan bitkisel yöntemlerle ilgili unlar söyledi:

Boyay enseden sürmeye balamal, ensede kzarklk, kant, yanma varsa hemen ykayp boyadan vazgeçmemiz lazm. Her zaman boyama enseden balamal. Özellikle saçl deri boyadan sonra güne, deniz ve havuzda daha da çok ypranr. Bitkisel bakmlar öneriyoruz. En önerdiimiz ya, çay aac yadr. çay aac yanda antiseptik, antifungal, antibakteriyel, antienflamatuar etkisi olduu için saça da saçl deriye de çok iyi gelir. Bir çay ka kadar çay aac yan hafif stp saçl deriye masaj yapp bir gece beklemeliyiz. Bunu haftada 2-3 kez yapabiliriz. çay aacn tek bana kullanabiliriz ya da Ajojoba yayla kartrabiliriz. Mutfamzda olabilen Hindistan cevizi ya, zeytinya, badem ya da rahatlkla kullanlr. Bunlar deriyi korur. Deri hastalklarnda bizim en çok gördüümüz kontakt dermatit, yani temas dermatitidir. Kzarklk, kant, yanma gözlere kadar gelen ödem oluabilir. Bazen acil servise gitmek zorunda kalnabilir. Böyle bir durum olduunda mümkün olduunca hzl bir ekilde souk suyla ykayp ödem fazlaysa acile gitmek lazm. Eer deilse yattrc kremlerle evde de tedavi edebiliriz. Saçl deride ar kimyasallara bal yank oluabilir. Yara ve yank olabilir. Evde kendimiz boyuyorsak eldiven kullanmamamz halinde elde kontak dermatit oluabilir. Evde boyayacaksak talimata uyarak mümkün olduunda bitkisel boyalar kullanalm. Kimyasal kullanacaksak kartrmayalm. Etkileimin fazla olmamas için tek çeit boyayla ilem yapalm.

KADINLAR AYDA 1 SAç BOYUYOR

Bakmna özen gösteren kadnlar da genellikle saçlarn ayda bir kez boyadklarn söyledi. Özellikle ayda bir dip boya yaptn belirten Gönül Özen, saçlarnn ayda yaklak 1 santim uzadn ve boyatmak zorunda kaldn ifade etti.

Elvan Emekli de ayda bir dip boya yaptn dile getirerek, Organik boya kullanyorum. Yam biraz ilerleyince tamamen beyaz kullanacam. Ama imdi ylda ortalama 12 kez boyuyorum. O kadar fazla ilaç kullanyoruz ki; böcek ilaçlar, tarm ilaçlar kullanyoruz. Saç boyasnn daha kontrollü bir zehir olduunu düünüyorum dedi.

Nimet Akncolu da 40 yldr saç boyas kullandn belirtip, Ben de saçlarm ayda bir boyatyorum. Saç boyasyla ilgili zararl etkileri duyuyorum. Ama 40 senedir boyatyorum. Saçlarmda bir ypranma olmad. imdi bitkisel boyalar var. Saçlarm gayet normal. Cildimde de bir alerjik belirti yok. Boyama nedeniyle bugüne kadar hiç sorun yaamadm diye konutu.

Onkoloji tedavisi gördüünü belirten Aye Göksu ise unlar söyledi:

Saçlarm ne kadar geç boyarsam benim için o kadar iyi. Organik boya kullanmaya çalyorum. çünkü onkoloji hastasym. Kimyasal fazla olduu için seyrek boyamaya çalyorum.

DÜKKANLARDA ESK YOUNLUK YOK

Uzun yllardr kuaförlük yapan Nur Kabak da u bilgileri verdi:

Müterilerim genellikle ayda bir kez gelir. Beyazdan beyaza fark oluyor. Baz insanlarn beyazlar çok sk çkar. 10 günde bir boyatan da oluyor. Ama genelde ayda 1 kez boyanr. Bitkisel boya organik boya tercih edenler oluyor. Müterimizin isteine göre alyoruz. Pandemi dönemi bizi kötü etkiledi. Müterilerimiz de biz de tedirgin oluyoruz. Ama biz tedbirlerimizi alyoruz. Boyalarmz da kaliteli. Dükkanlarda eski younluk yok. Yeni yeni toparlamaya çalyoruz. Elbette salk her eyden önemli. Bence müteriler artk rahat olsun.

Ana Sayfaya Git