Uzmanlardan polen uyarısı

Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gündüz "Normal bir insan için herhangi bir zararı olmayan polenler, aşırı reaksiyon gösteren alerjik bünyeler için gözde kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, yanma, hapşırma, vücutta kaşıntı gibi birçok olumsuzluğa neden oluyor.

Haberler 10.06.2017 - 15:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Halk Sal Müdür Yardmcs Dr. Semra Gümü Gündüz, polenlerin ar reaksiyon gösteren bünyeler için gözde kant, öksürük, nefes darl, yanma, haprma ve vücutta kant gibi olumsuzlua yol açtn bildirdi.

Dr. Semra Gümü Gündüz, yapt açklamada, özellikle polenlerin youn olarak görüldüü saatlerde dar çklmamas tavsiyesinde bulundu.

Bitkilerin yaamnn devamll için polenlerin önemli rolü olduunu ve bunun da mevsimsel geçilerde youn ekilde gözlendiini anlatan Gündüz, polenlerin artmasyla doru orantl alerjik hastalk ve semptomlarn da skça görüldüünü belirtti.

Halkn yanl bildii konulardan biri, kavak aaçlarnda skça görülen polenler alerjik polenler arasnda yer almyor. Bunun dnda çimlerde, yaban otlarnda ve küçük bitkilerde bulunan polenler rüzgarn yardmyla yayld için solunum yollarmza kaçyor, alerjik hastal olan hastalarmzda da alerjik semptomlara yol açyor. ifadesini kullanan Gündüz, sözlerine öyle devam etti:

Normal bir insan için herhangi bir zarar olmayan polenler, ar reaksiyon gösteren alerjik bünyeler için gözde kant, öksürük, nefes darl, yanma, haprma, vücutta kant gibi birçok olumsuzlua neden oluyor. Ancak bu problemler de mevsim geçiinin ardndan sona eriyor.

- Tek çare korunmak

Polenlerin halkn korktuu kadar tehlikeli bir hastala yol açmadna ve ksa süreli rahatszlklara neden olduuna dikkati çeken Gündüz, tek çarenin çeitli önlemler alarak korunmak olduunu kaydetti.

Alerjik hastal bulunan vatandalarn polenlerden korunmak için anti alerjik ilaçlar, damla ve sprey kullanmas gerektiini bildiren Gündüz, unlar söyledi:

Özellikle rüzgarl havalarda polenlerin yaylmas daha sk görülüyor. Aaçlar kesmek bir çözüm deildir. Rüzgarl havalarda mümkün oldukça evden çkmamak gerek. Gözlük ve apka kullanlabilir. çim polenleri daha alerjik olduu için biçildii zamanlarda yaknlarnda durmamak gerekir. Spor yapan vatandalar polenlerin henüz yaylmad sabah saatlerini tercih edebilir. Polenler genelde kyafetlere yapabildii için eve gelindii zaman kyafetler deitirilebilir.

Ana Sayfaya Git