Uzmanlardan salgın sürecinde sağlıklı oruç tutmak için öneriler

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, "Oruç tutmak, öncesinde sağlıklı olan bir kişinin direncini düşürmez. Bu nedenle oruç tutmanın Kovid-19 pandemi sürecinde bağışıklık için risk oluşturmadığını söyleyebiliriz." dedi.

Haberler 24.04.2020 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Ebubekir enate, ramazanda günlük yeme içme alkanlnn deitiini, bunun çounlukla iftarda ve sahurda fazla yemeyi beraberinde getirdiini söyledi.

enate, oruç tutmann bakla etkilerine ilikin unlar kaydetti:

Yaplan bilimsel çalmalarda oruç tutma srasnda baklk sisteminin önemli bileenlerinden olan immünglobulin (Ig) seviyelerinde azalma olmad saptanmtr. Özellikle baklan IgA, IgG ve IgG seviyelerinin de oruç tutma ile deimedii belirlenmitir. Yaplan baka çalmalarda vücudun hücresel baklnn dier önemli bileeni olan alyuvarlarn (lökosit) aktivitesinin ve dolaan immün kompleks miktarnn oruç ile deimedii kantlanmtr. Sonuç olarak oruç tutmak, öncesinde salkl olan bir kiinin direncini düürmez. Bu nedenle oruç tutmann Kovid-19 pandemi sürecinde baklk için risk oluturmadn söyleyebiliriz.

FTARDAN SAHURA KADAR 3 ÖÜN YAPILMALI

Beslenme ve Diyet Uzman Maria Tanolu da yeterli ve dengeli beslenmeyle koronavirüs salgn sürecinde baklk sistemini koruyarak oruç tutmann mümkün olduunu vurgulad.

Tanolu, Baklk sistemi zayf olanlarn koronavirüse yakalanma orannn daha yüksek olduunu biliyoruz. Güçlü bir baklk için ise salkl ve dengeli beslenmek oldukça önemli. Bunun için günlük tüketilmesi gereken protein, ya ve karbonhidrat dnda yiyeceklerden vitamin ve mineralleri de yeterli miktarda almalyz. Aksi takdirde vücudumuzun viral enfeksiyonlara yakalanma riski artacaktr. diye konutu.

Tanolu, oruç tutarken salkl beslenme dengesini koruyacak önerilerini öyle sralad:

ftardan sahura kadar 3 öün yaplmal. Birinci öün, ön iftar dediimiz öündür. 1-2 bardak su içildikten sonra 1 dilim peynir, 1-2 adet hurma, 1-2 adet ceviz, 2-3 adet zeytin seçeneklerinden biriyle balanmaldr. kinci öün, esas öündür. Ana yemekten önce 1 kepçe çorba içilmeli. Ana yemein yannda salata, yourt/ayran, ekmek, pilav ve makarna gibi bir karbonhidrat kayna tüketilmelidir. Üçüncü öün, sahurdan önce yapacamz, baklmz için büyük rol oynayan ara öündür. Meyve, ev yourdu, kefir, çi kuru yemi gibi bir ara öün mutlaka yaplmaldr.

- Multi vitamin takviyesi alnmal

Sahura mutlaka kalklmas gerektiini belirten Tanolu, sahuru atlamann baklk sistemi için risk tekil ettiini söyledi.

Tanolu, Güçlü bir baklk için sahurda maydanoz, roka, krmz/yeil biber gibi C vitamini zengini sebzeler tüketin. yi bir protein kayna olan yumurtay tercih edin. Multi vitamin takviyesi kullanlabilir. dedi.

D vitamini takviyesinin önemine dikkati çeken Tanolu, unlar kaydetti:

Koronavirüs salgn sürecinde evde olduumuz için D vitamininden mahrum kalyoruz. D vitamini, gdalarla takviyesi pek mümkün olmayan bir vitamindir. Ayrca, demir gibi baz mineral veya vitamin depolarnz çok düükse baklnz güçlendirmek için bu eksikliklerin giderilmesi gerekir. Ramazan boyunca multi vitamin takviyesi alnmas uygun olacaktr. unu da belirtmeliyim ki metabolik bir rahatszl olanlar veya düük baklk öyküsü olanlar doktor onayyla oruç tutmal.

- Hipertansiyon ve diyabet hastalarna uyar

ç Hastalklar Uzman Dr. Taner Akdere de hipertansiyon ve diyabetin kronik hastalklar olduunu, bu hastalarn ilaçlarn düzenli ve saatinde kullanmas, bu nedenle de bu tür hastal olanlarn daha dikkatli olmas gerektiini vurgulad.

Akdere, devamla unlar kaydetti:

Hipertansiyon ve diyabet hastalarnn salk konusunda sknt yaratacak herhangi bir durum deiimine izin vermemeleri gerekir. Gereklilik halinde oruç tutmamalar gerekir. Önce kendi salmz korumamz, salklysak ve bedenimiz de oruç tutmaya müsaade ediyorsa oruç tutmalyz.

Hipertansiyon hastal olan hastalarn düzenli olarak tansiyon ilaçlarn kullanmas gerekir. Birden fazla ilaç kullanmak zorunda olan, tansiyonu kontrol altna alnamam hipertansiyonlu hasta kesinlikle oruç tutmamaldr. çünkü gün içerisinde ilaç içemedii zamanlarda tansiyon çok yükselecek ve hayati tehlike oluturacak, belki de telafisi olmayan durumlara neden olacaktr. Felç geçirme (beyin damar tkankl veya kanamaya bal), kalp krizi geçirme, göz dibi kanamalar ve periferik damarlarda kanama ve tkanklk yapma gibi...

- Günlük tansiyon ölçümleri unutulmamal

Taner Akdere, diyabeti ve hipertansiyonu olan hastalarn eker ve tansiyonunun kontrolü zorlat için oruç tutmamalarnn daha doru olacan belirterek, eker ve tansiyon hastalarnn ilaçlarn düzenli, saatinde kullanmalar, tuzdan ve ekerden uzak durmalar kendi salklar açsndan faydal olacaktr. Günlük tansiyon ölçümlerini yapmalar, kan ekerlerini (açlk ve tokluk) takip etmeleri ve kendi doktorlarna zaman zaman bu ölçümler ile gitmeleri gerekmektedir. diye konutu.

Akdere, salkl yaam sürmenin temelinin salkl birey olmadan geçtiine iaret ederek, Dinimiz de sal tehlikeye sokacak ekilde ibadet etmemize müsaade etmemektedir. dedi.

Ana Sayfaya Git