Uzmanlardan "soğuklarda kalbinize yenilmeyin" uyarısı

Kalp damar spazmının koroner damar hastalarında olduğu gibi sağlıklı damara sahip bireylerde de ortaya çıkabileceğini anlatan Kardiyolog Doç. Dr. Cevad Şeküri, soğuk havaların kalbi besleyen damarlarda spazma neden olabileceğini söyledi.

Haberler 03.12.2017 - 13:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp damar hastalnn dünyada en önemli ölüm sebebi olduunu hatrlatan Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. eküri, özellikle souk havalarda kalbin direncinin azaldna dikkat çekti. Kalbi 3-4 milimetre çapnda çok ince damarlarn beslediini ve souk havalarn bu çok ince damarlarda spazma neden olabildiini kaydeden Doç. Dr. eküri, Souktan kalbimizi de korumalyz dedi.

KALBNZE YENLMEYN

Kalp damar spazmnn koroner damar hastalarnda olduu gibi salkl damara sahip bireylerde de ortaya çkabileceini anlatan Doç. Dr. Cevad eküri, Uzun süren kalp spazmnda kalp krizi ve neticesinde kalp durmas oluabilir. Kalp spazmnn en önemli belirtisi göüs arsdr. Ayrca nefes darl, baylma ve ritim düzensizliine yol açabilir. çok ar souk havalarda vücut ss 35 derecenin altna düebilir. Bu durumda bilinç bulankl, hareketlerde azalma titreme ve uyku hali yaratabilir. Özellikle k sporlarna ilgi duyan bireylerde bu durum çok daha önemlidir. Souk ve rüzgarl havalarda ar ve youn bir ekilde yaplan sporlar kalp yönünden çok sakncaldr. Souk havalar ayrca hipertansiyonu olan hatta olmayanlarda bile tansiyon yükseklii ataklarn tetikleyebilir. Kalp yetmezlii olanlarda souk algnl, akcier ve solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir, kalp dengesini bozabilir. Kalp yetmezlii bulgular kötüleebilir ifadelerini kaydetti.

Bunlarla birlikte souk havalarn kalp ritim bozukluunu balatabileceine de dikkat çeken eküri, çok yeme, ar ve yal yemekler, sigara ve alkol tüketimi souk havann etkisiyle kalp spazmn tetikletebilir. O nedenle kalbinizi souktan koruyun, souklarda kalbinize yenilmeyin eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git