Uzmanlardan “yutma güçlüğü” uyarısı

Yemek borusu kanserinin başlıca belirtilerinin; halsizlik, kilo kaybı, yutma güçlüğü ve karın ağrısı olduğunu anlatan Op. Dr. Şafak Öztürk, kapalı cerrahi yöntemiyle ameliyat edilen hastaların ortalama 5-6 gün içerisinde taburcu edildiğini söyledi.

Haberler 14.01.2018 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yemek borusu kanserinin (özofagus) oldukça agresif seyreden ve tedavi edilmezse hastann ölümüne yol açabilecek bir kanser tipi olduunu söyleyen Op. Dr. afak Öztürk, Bu kanser genellikle, halsizlik, kilo kayb, yutma güçlüü ve karn ars eklinde kendini belli eder dedi.

UZMANLARDAN YUTMA GÜçLÜÜ UYARISI

Erkeklerde yemek borusu kanserine yakalanma riskinin kadnlara göre 3 ila 4 kat daha fazla olduunu belirten Öztürk, Yemek borusu kanseri gelime riski en yüksek ya aral 45 ve 70 yalardr. Herhangi bir tütün ürününü kullanmak ve uzun bir süre boyunca ar alkol tüketmek yemek borusu kanseri riskini arttrr diye konutu. Tan için mutlaka endoskopik yöntemlerin kullanlmas gerektiini kaydeden Öztürk, Yemek borusunun içerisinin tamamen mideye kadar ve hatta midenin içerisi de dahil endoskopik yöntemle direkt gözle görülmesi olarak tan konur. Mutlaka biopsi alnarak bu sonucun patoloji laboratuvarnda deerlendirilmesi gerekir. Tan konulduktan sonra hastalarn büyük ksm ameliyata uygun evrede olmayabilir. Tan konulduktan sonra ameliyata engel herhangi bir durum yoksa mutlaka öncelikli ve en etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Açk cerrahi ve ileri laparoskopik yöntem (kapal yöntem) olmak üzere 2 tiptir. Günümüzde birçok merkezde açk cerrahi yöntem uygulanmaktadr. Kapal cerrahi yöntem, (laparoskopik yöntem) için ileri bir deneyim, ileri bir hastane ve malzeme gereksinimi olduundan ancak belli bal merkezlerde yaplabilmektedir. Biz hastanemizde ve kliniimizde baarl bir ekilde bu ameliyat kapal olarak yapabilmekteyiz ifadelerini kulland.

5-6 GÜNDE TABURCU EDLYOR

Kapal cerrahi yönteminin avantajlarndan da bahseden Öztürk, Hasta, karn ve göüs boluuna yaplan 2 tane büyük kesikten ve bu kesiklerin çok iddetli arlarndan kurtuluyor. Normalde 2 haftaya yakn hastanede tuttuumuz hastalar, kapal yöntemle yaptmzda ortalama 5-6 gün içerisinde taburcu edip evlerine gönderebilmekteyiz dedi.

Ana Sayfaya Git