Uzun süre idrarını tutma!

Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, uzun süre idrarını tutan çocuklarda böbrek yetmezliğinin oluşabileceğini söyledi.

Haberler 16.09.2018 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim-öretim ylnn balamasyla ilk defa okul ortamnda bulunacak çocuklar baz olumsuzluklarn beklediini belirten çocuk Hastalklar Uzman Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, ebeveynlerin yan sra okullarda öretmenlerin de çocuklarn sorunlarna eilmede dikkat etmeleri gerektiini söyledi.

Uzun süre idrarn tutan çocuklar

Prof. Dr. Bülbül, Baz çocuklarda unu görüyoruz. Ev dnda tuvalete gitmiyorlar. Yani o ar hani titiz annelerin ailelerin çocuklarnda bunu genellikle görüyoruz. Anneden edindii çünkü rol model olarak alyor veya babadan edindii bu davran nedeniyle okulda tuvalete girmiyor. 1 saat arada teneffüste girmezse ve 4 saat veya 7 saatlik okul süresi boyunca eer girmezse idrar torbasnda, kesesinde biriken idrar orada çünkü staza uruyor. Bu biriken idrar mikroplarn yerlemesi için bir zemin oluturuyor. O mikroplar orada geliiyor ve idrar yolu enfeksiyonu dediimiz tabloya yol açyor. Bu tekrarlarsa eer her idrar yolu enfeksiyonunda zaten yukarya doru, böbreklere doru bir kaç olur, kapaklar açlr. Bu minik bir açltr çok sorun olmaz. Ama bu sk tekrarlad zaman bu kapaklarda bozulma olur. O zaman da ite böbreklerde yetmezlie kadar giden problemlere yol açabilir dedi.

Okul öncesi çocuklar mutlaka muayene olmaldr

Okul öncesi çocuklarn ön muayene yaplmasna dikkat çeken Prof. Dr. Bülbül, Aile farknda deilse o çocuun geliiminde bir sknt olduunu veya çocukta guatr gibi bir hastalk olduunu o zaman çocuklarn ite ellerinde titreme veya kalem tutmada sknt olabilir, yaanabilir. Bu nedenle zaten biz okul öncesi muayenesinde mutlaka ellerde, kollarda güç ve kas gücü deerlendirmesini yapyoruz. Bunun dnda herhangi bir ekilde hani titremesi var m yok mu deerlendirip guatr hormonlarnn da tetkikini istiyoruz çocuk okula balamadan önce diye konutu.

Ana Sayfaya Git