Uzun süre kara bakmayın

Uzun süre kara bakmak gözde sorunlara neden oluyor

Haberler 12.03.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Sevil Karaman, bata stanbul olmak üzere tüm yurdu etkisi altna alan kar frtnasnn göz salna ilikin riskleri hakknda uyarda bulundu.

Karaman, birçok ilde etkili olan kar frtnasyla balayan tipi, dondurucu souklar ve iddetli rüzgarn çocuklarn göz sal açsndan risk oluturabileceini belirtti.

Karn zararl UV radyasyonunun yanstmas fotokeratit hastalna zemin hazrladna dikkati çeken Karaman Gözde kzarklk, bulanklk, sulanma, göze kum kaçm gibi his, ime, parlak a duyarllk, ba ars, seirme, haleler görme gibi ikayetlerin herhangi biri varsa vakit kaybetmeden uzmana bavurmak gerekir. ifadelerini kulland.

KAR KÖRLÜÜNÜN 10 BELRTS

Karaman, halk arasnda kar körlüü olarak bilinen fotokeratitinin, ultraviyole nlarna maruz kalma sebebiyle gelien geçici bir göz rahatszl olduunu belirtti.

Güne gözlüü ya da koruyucu gözlük kullanmadan uzun süre kara ve buzlu zeminlere bakmann, UV radyasyonuna maruz kalmann korneada güne yan oluturduunu ifade eden Karaman, Kar körlüünün oluturduu riskler korneadaki hasara göre deiir. Fotokeratitin youn hasar oluturmad vakalarda ikayetler birkaç gün içinde kendiliinden düzelir, ancak süre uzar, tedavide geç kalnrsa arlar iddetli boyutlara ulaabilir ve nadiren de olsa gözde kalc hasar meydana gelebilir. Bu yüzden ikayetlerin herhangi birinin olumas halinde vakit kaybetmeden uzmana görünmek doru tehisin ardndan tedaviye balamak çok önemlidir. bilgisini verdi.

KAYAK GÖZLÜÜ KULLANILMALI

Fotokeratite kar alnacak önlemler ve tedavisine ilikin de deerlendirmelerde bulunan Karaman, unlar kaydetti:

çocuklarnz uzun süre karda vakit geçirmeden önce mutlaka kar gözlüü kullanmal. Souk k havas gözlerin sulanmasna neden olabilir ve koruma salanmazsa gözlere minik toz ve buz parçacklar da girebilir. UV korumas olan çift çerçeveli lenslere sahip gözlük takmak, gözleri ve yüzü d etkenlerden korumann önemli bir faktörüdür. Fitokeratitin tedavisinde gözde oluan kuruluk sebebiyle youn gözya tedavisi önerilir. Göz pansumanla kapatlabilir ya da göz kapaklarnn üzerine souk kompres uygulanabilir. Ancak gözleri ovuturmaktan kesinlikle uzak durulmaldr. Belirtilerin iddetli olduu ya da bir günden uzun sürdüü durumlarda göz hekimine bavurmak gerekir.

Ana Sayfaya Git