Uzun Süre Suda Kalmak Kulağınıza Zarar Verebilir

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde serinlemek için çoğunlukla deniz ve havuzlar tercih ediliyor. Su sporları ile ilgilenmek ve nemli hava, dikkat edilmediği takdirde kulak iltihabı riskini artırıyor. Son derece ağrılı seyreden dış kulak yolunun iltihaplarına zamanında müdahale edilmezse, bu durum ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor.

Haberler 18.07.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Asm afak, d kulak iltihaplar ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Parmak uçlarnzdaki buruma kulakta da görülebilir

Uzun süre suda kalndnda parmak uçlarndaki cilt burumaktadr. Cildin bu tepkimesi; suyla beraber yumuamas, genilemesi ve dolaysyla gözeneklerinin açlmasyla oluur. Ayn durum d kulak yolundaki deri için de söz konusudur. Üstelik uzun süre suda kalmakla d kulak yolundaki salglar çözünerek dar çkar ve buradaki cildi çplak brakr. Gerek derideki gözeneklerin açlmas, gerek d kulak yolu salglarnn temizlenmi olmas, d kulak yolu derisinin d etkenlere kar koruyuculuk fonksiyonunu azaltr. Üstelik yüzmek için girilen özellikle havuzlar temiz deilse, mikroplarn saldrsyla kar karya kalnmasna neden olur.

Kula kamak iyi gelmiyor

D kulak yolu derisi iltihaplandnda ciltte ödem ve gerginlik oluur ayrca hafif bir kulak kants, derinden gelen bir ar meydana gelir. Kant sebebiyle kulak kand zaman bu kulak derisinde ek ikayetlere neden olabilir ve iltihabn seyri hzlanabilir. ltihabn ilerlemesi sonucunda kulak çevresinde çene hareketleriyle birlikte arlar balar. ltihaba zamannda müdahale edilmedii takdirde ödem giderek artar ve d kulak yolu tamamen tkanarak iitme azl ve ciddi dayanlmaz kulak arlarna neden olur. Bu durumdaki iltihaplarda; kulak çevresinde kzarklklar, kulak çevresinde ödem, ardan dolay kulak kepçesine dokunmada zorluk, çene hareketlerinde oluan ar hatta yemek yiyememe ikayetleri de söz konusu olmaktadr.

Yüksek risk altnda olan kiiler daha çok dikkat etmeli

Kontrol d kronik eker hastal olanlar

Organ nakli geçiren hastalar

Kemoterapi veya radyoterapi alanlar

Kronik hastalklar ve beslenme bozukluklar olanlar

AIDS hastalar

Tedavi edilmedii takdirde ciddi hastalklara neden olabiliyor

D kulak yolu iltihaplar genellikle bakterilere bal olarak geliir fakat mantar enfeksiyonlarna da neden olabilmektedir. D kulak yolunda balayan iltihaplar tedavi edilmedii takdirde orta kulak yaplarna ular ve kulak kemiinde iltihaba neden olabilir. ltihap; kulak çevresindeki tükürük bezi, çene eklemi gibi yaplara yaylabilir. Hatta beyin içine ulaarak menenjit, beyin apsesi gibi hastalklara neden olarak ölümcül sonuçlar dourabilir. Kiinin baklk sistemi kuvvetli deilse, bu iltihaplarn yaylmas son derece hzl olmaktadr.

Kulak salnz için bunlara dikkat edin;

D kulak yolunu temizlemeye çalmayn

Pamuklu kulak çöplerini kulak kanalna sokmayn

30 dakikadan fazla suda kalmaktan kaçnn. Eer uzun süre su içinde kalndysa bir süre suyun dnda kalarak cildin kurumasna frsat verin

Kulak kantlarnda ve kulak arlarnda geç kalmadan doktora bavurun.

2-3 damla sirke ie yarayabilir

D kulak yolunda kant ve hafif derinden gelen arlarn balad ilk günlerde tedavi çok kolay olabilmektedir. D kulak yolunun kurumasn salamak ve d kulak yolunun asit düzeyini artrmaya bavurulmaktadr. Kulak zarnda herhangi bir delik yoksa d kulak yoluna 2-3 damla sirke damlatlmas ie yaramaktadr. Bu yeterli olmad takdirde veya arlar artarak devam ediyorsa en ksa sürede bir uzmana bavurmak çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git