Uzun süreli hıçkırık beyni işaret ediyor olabilir!

Uzmanlar, ansızın ortaya çıkan ve genellikle ciddi bir sorunmuş gibi görünmeyen hıçkırık sanıldığından daha tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor.

Haberler 11.10.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Genç, yal, büyük, küçük fark etmeksizin herkeste görülebilen hçkrk problemi özellikle de uzun sürüyorsa kalp ve beyin hastalklarn iaret edebileceini belirten ç Hastalklar Uzman Dr. Sedat Ik, hçkrk ve tedavisi hakknda bilinmesi gerekenleri anlatt.

Hçkrk nedir?

Her insanda gösünü karnndan ayran ve akcierlerin hemen altnda düz bir kas plakas dediimiz diyafram bulunur. Diyafram nefes almamza yardmc olur ve aa yukar hareket ederek nefes alp vermemizi salar. Ancak diyafram kasnn istemsizce kaslmas hçkra neden olmaktadr. Kaslma srasnda diyafram aniden fazla hava solumasna yol açar ve soluk borusu da ani hava giriini kapatmak için grtlak giriini kapatr. Grtlan ses tellerinin bulunduu bölgede olmas hçkrk olarak nitelendirdiimiz sese neden olur. Hçkrk her ne kadar çeitli hastalklarla ilgili olsa da çounlukla ciddi deildir ve ksmen de olsa yeme, konuma ve uyku bozukluuna neden olur.

Hçkrnz uzun süre geçmiyorsa dikkat!

Hçkrk çeitli nedenlerden kaynakl ortaya çkmaktadr ancak en belirgin iki nedeni vard bunlardan ilki beyin merkezinden kaynakl ortaya çkan hçkrk dieri ise vücudumuzdaki birtakm sinirlerin yol açt hçkrktr.

Beyin merkezli hçkrklar: Özellikle inatç hçkrklar beynin diyafram kaslmasn etkileyen bölümünde oluum gösteren damar tkanmas sonucu meydana gelebilir. Bu durum ileriki yalarda geç kalnd takdirde istenmeyen kalc hasarlara neden olabilmektedir. Ayrca ayn bölgede tümör ya da beyin baloncuu oluumu da hçkr tetikleyebilmektedir.

Sindirim yolu rahatszlklarnn neden olduu hçkrklar: Reflü, mide ilii gibi rahatszlklar sinirleri harekete geçirerek diyaframn kaslmasna neden olurlar. Özelikle de hçkrn uzun sürmesi reflüden kaynakl olabilmektedir. Reflünün tedavi edilmesiyle hçkrk ikayeti de kaybolur. Ayrca hçkrk yemek borusu kanserinden de kaynakl olabilmektedir.

laç kullanmna bal gelien hçkrk: Kanser tedavisinde kullanlan ilaçlar genellikle diyafram sinirlerini tetikledii için hçkra neden olmaktadrlar. Bunun dnda Parkinson hastalarnn bir ksm da hastalk sürecinde kullanlan ilaçlarn etkisiyle hçkrk sorunu yaayabilmektedirler. Ayrca sigara içen bireyler de sürekli olarak hava yutmalarndan kaynakl bu sorunla kar karya kalabilmektedirler.

Tüm bunlarn yan sra ar yemek tüketimi, çok gülmek, youn stres ve gebelik gibi durumlar da hçkr tetiklemektedir.

Uzun süreli durumlarda mutlaka bir uzmana dann!

Hçkrk 48 saatten daha uzun sürüyorsa mutlaka bir hekime görünmek gerekir. Mevcut durum tespiti yapldktan sonra kas gevetici türden ilaçlar verilebilir. Boyunda yer alan karotis damarlarnn rahatlamas için masaj da etkili bir yöntemdir. Bu sayede hçkrk giderilebilir. Ancak boyun oldukça hassas bir bölge olmasndan dolay masajn profesyonel biri tarafndan yaplmas önerilmektedir. laç tedavisi ya da masajn etkisiz kald durumlarda ise inatla devam eden hçkrk için cerrahi müdahale de gerekebilir. Eer hçkrk psikolojik bir sebepten ortaya çktysa durumu bir uzman eliinde hipnoz terapisiyle ortadan kaldrmak mümkün.

Hçkrnz geçirmek için bu önerilere kulak verin

Buzlu su yardm ile boazdaki glottis spazm çözülebilir,

Özellikle yallarda aç karnla karanfil çinemek oldukça etkilidir,

Yemek yerken konumak ya da hzl hzl yemek hçkr tetiklemektedir. Dolaysyla yava yava konumak ve kararnda bir sürede yemei yemek gerekir,

Ar gülmekten kaçnn,

Aç karnla sigara kullanmayn,

Poet ya da kese kd yardmyla nefes alp vererek hçkr engellemek mümkün,

Son olarak nefesinizi belli bir süre tutarak diyafram yanltabilir ve soluklanma ritminizi normale döndürebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git