Uzun süren grip zatürreye dönüşebiliyor

Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, ani yükselen ateş, öksürük, balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlerle kendini gösterebiliyor.

Haberler 14.11.2016 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Hastanesi Göüs Hastalklar uzman Doç. Dr. Güngör Ate, zatürre ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Grip zatürreyi tetikleyebilir

Baz bakteri, virüs ve mantarlar akcier dokusu iltihabna neden olarak zatürrenin ortaya çkmasna sebep olur. Dünyada ve Türkiyede en çok rastlanan pnömoniler, pnömokok denen bakterilere bal geliir. Sonbahar ve k aylarnda ise grip virüsüne bal olarak veya gribe eklenen bakterilerle ar zatürre tablolar ortaya çkabilmektedir.

Zatürrenin etkileri farkllk gösterebilir

Zatürreye neden olan etkenler farkllk gösterebilir. Örnein, kortizona benzer vücut direncini düüren ilaçlar kullananlarda, organ nakli yaplm kiilerde, kanser ve AIDS hastalarnda baklk sistemi ileri derecede basklanm olduu için zatürreye yol açan mikroplar, normal insanlardakinden farkldr. Bu hasta gruplarnda zatürrenin sebebi, normal insanlarda hastalk yapmayan çeitli bakteri, virüs ve mantarlar dahi olabilir.

Doktora gitmek için geç kalmayn

Pnömoni yani zatürrenin tehisi hastann ikyetleri ve doktor muayenesi ile konulabilir. Akcierden gelen tipik sesler hastaln en önemli belirtisidir. Bunun yan sra akcier grafisi ve vücutta enfeksiyon varln gösteren kan tetkikleri de kesin tannn konulmasnda etkilidir. Baz durumlarda ise balgam ve idrar tetkiki, tomografi, bronkoskopi denilen hava yollarn kamerayla görüntülenmesi yöntemleri de hastaya uygulanabilir.

Gelien birçok tedavi yöntemine, youn bakm imkanlarnn olumlu ekilde artmasna, hastalklara göre gelitirilen antibiyotiklere ve dier ilaçlara ramen pnömoni hala yaam tehdit eden önemli bir halk sorunudur.

Dümeyen atee dikkat!

Zatürreye yakalanm hastalarn önemli bir bölümü hastaneye yatrlmadan ayakta tedavi edilebilmektedir. Uygun antibiyotikler ile 48-72 saat içerisinde genel durumu düzelen, ikyetleri gerileyen ve atei düen hastalar tedavilerine güvenle devam edebilirler. Ancak ilk 72 saatte antibiyotiklerle atei dümeyen, genel durumunda bir düzelme salanamayan hastalarn gecikmeden yeniden doktora bavurmas gerekir ve takip edilmesi gerekebilir. Genellikle küçük çocuklar ve yallarn, evde bakm ve tedavisi yaplamayan hastalarn, kalp hastal, kanser, böbrek yetmezlii, diyabet, KOAH, astm hastalklar olan kiilerin hastaneye yatrlarak tedavi edilmesi gerekebilmektedir.

Zatürre tedavisinde 5-7 günlük antibiyotik tedavisi genellikle yeterlidir. Bu nedenle haftalarca süren antibiyotiklerin bilinçsizce kullanlmasndan kaçnlmaldr.

Ana Sayfaya Git