Uzun süren stres kilo aldırıyor

Uzman Diyetisyen Barış, ABD’deki Stanford Üniversitesi’nde yapılan ve stres altındayken yediklerimizden değil, stres nedeniyle salgılanan hormondan dolayı kilo alındığı sonucuna varan araştırmayı değerlendirdi. Barış, araştırmanın henüz deney aşamasında olduğunu ancak bulguların en az 24 saat stres altında kalınması halinde vücuttaki yağ miktarında artış olacağına dair olduğunu söyledi.

Haberler 06.04.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde bulunan Stanford Üniversitesi Tp Bölümünde yaplan bir aratrmaya göre, stres bal bana hücreler üzerinde yaratt etki nedeniyle kilo almamza neden oluyor. Aratrma henüz fareler üzerinde denendi ancak uzmanlar insanlarda da benzer etkilerin olduu görüünde. Bar, Bugüne kadar, stresliyken, üzgünken, kayglyken itahmzn açldn ve bu ruh hallerinin bu nedenle kilo almamz kolaylatrdn söylüyorduk. Aratrmaya göre stres tek bana bir neden olarak, ya hücrelerinin artmasna neden oluyor ve kilo art yapyor dedi.

STRESE BALI KLO ALMAK KAçINILMAZ

Her iki koulda da stresin kilo alnmasnda önemli bir faktör olduuna dikkat çeken Bar, Aslnda dikkat etmemiz gereken strese hepimiz maruz kalyoruz gün içinde önemli olan stresi yönetmeyi örenmek. Aksi takdirde dengeli bile beslensek gün içinde strese bal olarak kilo almak kaçnlmaz oluyor diye konutu.

24 SAAT STRES HORMONUNA MARUZ KALAN FAREDE YA ORANI K KATINA çIKTI

Stres ksmen göreceli bir kavram, her birey yaamn ya da iini stresli tanmlar ancak her strese maruz kalma durumunun kiloya zemin oluturduunu söylemek de mümkün deil. Bu durumda strese ne kadar maruz kaldmz belirleyici, aratrma bulgularndan yola çkan Bar, çalmada 24 saat boyunca stres hormonuna maruz kalan farelerde ya orann iki katna çkt ifade ediliyor. Ksa süreli stresin, kilo alma nedeni olduunu söylemek çok güç, burada önemli olan, gün içindeki stresin gece de devam edip etmediidir dedi.

KLO VERMEK çN EN SIK YAPILAN HATALAR

Uzman Diyetisyen Olcay Bar yazn yaklamasyla birlikte diyet programlarnn yeniden yaplmaya balandn ancak baz konularda srarla hata yapldn söyledi ve o hatalar, nedenleri öyle sralad:

Tek tip beslenme: Tek tip beslenme ile kilo verdiimizi sanrz ama çounlukla kas kayb yaarz. Vücuttan atlan ödem de, kilo verme olarak deerlendirilir ancak ilk frsatta yerini geri alacaktr.

Uzun süre aç kalmak: Ramazan aynda oruç tutanlarn birkaç gün içinde kilo verdiini düünmesinin nedeni de kaybedilen kas ve ödemdir. Bir diyet metodu olarak da uzun süre aç kalmak son derece hataldr, kas kaybna neden olduu gibi, bünyenizin zayflamasna neden olur.

Limonlu ya da sirkeli su kullanm: Hiçbir gda, bilimsel olarak ya yakmaz. Limonlu su ya da sirkeli su ile sadece metabolizmann hzlanmasna destek olabilirsiniz ama kilo verme sürecinin temel formüllerinden gibi yanstlmas yanl.

Etkili diyetlere birden balamak: Birden hzl ve kapsaml bir diyete balamak, baklk sistemimizi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu nedenle diyetin A, C ve E vitaminleri açsndan zengin olmas çok önemli baklk sistemimizin zayflamamas için. Diyet aslnda bir salkl yaam tarz ve bunun sürdürülmesi lazm.

Bar, sahip olunan her bir kilo için 30-35 mililitre su içilmesi gerektiini söyleyerek, Günde 2-3 kupa yeil çay içmenin metabolizmay ciddi anlamda hzlandrd bilinmektedir. Ama bunlar dnda hiçbir besinin ya yakma özellii yoktur dedi.

Ana Sayfaya Git