Uzun Yaşın Sırrı; Zeytinyağı

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor, ömrü uzatıyor, kalp damar hastalıklarına iyi geliyor, doğal bir anti aging etkisi yapıyor.

Haberler 21.09.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Serap Güzel zeytinyann faydalarn anlatt. Tükettiimiz yalar bitkisel ve hayvansal kaynakl olmak üzere iki çeittir. Artk salk için faydas kantlanm olan bitkisel yalar beslenmemizin temeli olmas gerekir. Bunlardan zeytinya mucize gibi bir besindir. Mümkün olduunca yemeklerin zeytinya ile yaplmas gerekir. çünkü tüm dünyada önerilen en salkl beslenme ekli olan Akdeniz tipi beslenmenin temelinde de zeytinya vardr.

Kalp damar hastalklar için koruyucudur

Zeytinya tekli doymam bir ya türüdür ve yapsnn çou oleik asitten oluur. Zeytinya öncelikle kalp- damar hastalklar için koruyucudur. çünkü tekli doymam ya asitleri kan kolesterolü LDLyi düürür ve iyi kolesterol dediimiz damarlarmz için koruyucu olan HDLyi yükseltir. Kan yalar yüksek ve kalp-damar hastal gelime riski olan kiiler için tüketmesi oldukça faydaldr.

Doal bir anti - aging

Zeytinya içerdii A ve E vitamini ve dier pek çok fenolik bileen ile iyi bir antioksidandr. Bu da immün sistemin kuvvetlenmesini, hastalklara kar vücudun daha dirençli olmasn salar. Hücre hasarn önleyerek yalanmasn geciktirir yani doal bir anti-agingdir. Zeytinyann sindirimi kolay olduu için mide ve sindirim sistemi için de rahatlatc, koruyucudur. Ayn zamanda barsaklar çaltrarak kabzl önler ve yine antioksidan özellii ile buradaki immünitenin (baklk sistemi) olumasn salar. Unutmayn ki bütün vücudun bakl barsak salndan balar. Zeytinyann kansere ve obeziteye kar önleyici olduu da çalmalarda bildirilir.

Zeytinyal sebze salk deposu

Zeytinyal yemekler genelde sebze arlkl olduu için, hem zeytinya hem sebze tüketmek bizim için iki kere salk demektir. çünkü sebzeler içerdikleri posa, vitamin, mineral ve fitokimyasallar ile beslenmemizin önemli antioksidanlardr. Sebzelerin kalorileri düük olduu için tüketiminde snr da yoktur. Günlük 2-3 porsiyon sebze ve salata tüketilebilir. Zeytinyal yemeklerde tüketilen domates en fazla likopen içeren sebzelerdendir. Domates piirildiinde s ile bu likopen miktar artar. Dolaysyla kansere, kalp damar hastalklarna ve yalanmaya kar koruyucu en güçlü antioksidanlardan olan likopeni de fazlasyla alm oluruz.

Tüketimi artrlmal

Ülkemizde de yal nüfusun en fazla olduu yerler, zeytinyann en fazla kullanld Ege bölgesindeki ehirlerdir. Zeytinya için uzun yan srr diyebiliriz. Biz dünyada zeytinya üreten Akdeniz ülkelerinin banda saylrz ama hala kii ba tüketim dier Akdeniz ülkelerine göre düük miktarda. Zeytinya tüketimini artrmakta fayda var.

Ana Sayfaya Git