Vaka artışı nedenleri!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü kişilerin son 1 ayda toplam vakalar içindeki oranının yüzde 14,39'dan 11,3'e düştüğünü, gençlerin aktif vakalar içindeki oranının ise arttığını açıkladı.

Haberler 07.04.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, genç nüfusun aktif koronavirüs vakalar içindeki orannn artmasnn 3 nedeni olduunu söyledi. lhan, 65 ya üzeri vatandalarmz alandlar. 20 ile 60 ya aras vatandalarmz daha çok dolamda bulunuyor, enfekte olma riskleri daha yüksek. Bir de bunlara üçüncü olarak mutant virüs eklenince genç nüfustaki vaka oranlar artt dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, genç nüfusun aktif vakalar içindeki orannn artmasnn 3 nedeni olduunu söyledi. Gençlerdeki vaka artna ilikin deerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. lhan, Avrupada ve Türkiyede vakalarn arttn belirtti. lhan, Dolamn devam etmesi, insanlarn toplu olarak bir arada bulunmalar. Bir arada bulunmalar, evlerde de olabiliyor, sosyal mekanlarda da olabiliyor. nsanlar bir araya gelince ister istemez vakalar artyor. Bir de mutant virüsün bakan beyin ifadesiyle yüzde 75ten fazla olduunu düününce o zaman bulan çok daha fazla miktarda olduunu düünmek mümkün. Deyim yerindeyse sinerjik etki yapyor. Hem dolam artyor hem de mutant virüs var olduu için vakalar artyor dedi.

GENç NÜFUSTA VAKA ARTIININ 3 NEDEN VAR

Prof. Dr. lhan, vakalardaki ya dalmna ilikin, Burada vakalarn ya dalm deiiyor mu? öyle bir alg var, Artk koronavirüs gençlerde hastalk yapyor diye. Bunu yanlgya dümemek için iyi yorumlamak gerekiyor. Biliyorsunuz, 65 ya üzeri büyüklerimizi aladk. u anda 60 ya üzeri alama devam ediyor. 65 ya üzeri büyükler alandklar için enfekte olsalar bile hastal hafif geçiriyorlar. Evet, gençlerde daha çok görünüyor, 20 ile 60 ya arasnda. Neden genç nüfus daha çok hasta? 65 ya üzeri aland için o yataki vatandalarmzda hastalk daha az görülüyor. Ayrca 65 ya üzeri vatandalarmz daha çok evdeler halihazrda. Bunun ötesinde 20 ile 60 ya aras vatandalarmz daha çok dardalar, daha çok dolamda bulunuyorlar. Enfekte olma riskleri daha yüksek. Bir de bunlara üçüncü olarak mutant virüs eklediimizde, dolamn da daha fazla olduunu düündüümüzde mutant virüs bunun üzerine sinerjik etki yapyor. 20 ile 60 ya arasnda daha fazla saydaki kiide de hastalk ortaya çkyor diye konutu.

GENçLERDE MUTANT VRÜSÜN GÖRÜLMES DOAL SONUç

Prof. Dr. lhan, mutant virüsün daha çok gençlerde görülüp görülmediiyle ilgili Bir yerde ne kadar çok dolam varsa virüs bulann o kadar fazla olduunu, insanlar ne kadar çok kapal ortamlarda bir araya geliyorsa virüs bulann fazla olduunu artk hepimiz biliyoruz. Haliyle gençlerin daha çok dolamda olduunu, daha çok bir arada olduunu da biliyoruz. Bunun üzerine de mutant virüsün bulatrcl eklenince gençlerde mutant virüs bulann daha fazla olmas ve onlarda da mutant virüsün daha fazla görülmesi çok doal sonuç dedi.

DAHA KISA ZAMANDA BULAIYOR

Prof. Dr. lhan, mutant virüsün bulatrclk özelliinin fazla olduunu anmsatarak, Bulatrcl azaltacak yaklamlar yapmak gerekiyor. Daha ksa sürede bulayor. Maskeyi iki ya da tek takmak arasnda çok da fark yok. Önemli olan maskeyi doru takmak. Bir vatandamz toplu tama ile ie gidip geliyorsa ya da girdii market çok kalabalksa çift maske takabilir. Bunun yan sra yaz da geliyor, kapal alanlar havalandrmak gerekiyor, bu çok önemli. Bu evlerimiz için de i yerlerimiz için de sosyal alanlar için de geçerli. Daha az virüs ile bulat için daha az younluktaki virüs ile bulat için mutant virüsün daha ksa zamanda bulatn söyleyebiliriz ama net bir rakam söylemek mümkün olmaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git