Vaka sayıları artıyor; Influenza koronavirüs kadar tehlikeli

Halk arasında grip olarak bilinen influenza ile ilgili açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Esra Ergün Alış, maske, mesafe ve hijyen kurallarına eskisi kadar uyulmadığı için vaka sayılarının artış gösterdiğine dikkat çekti. Alış, “Influenza en az Covid-19 kadar ağır geçen bir hastalık. Gebelerde ve yaşlılarda daha sıkıntılı seyredebilir. Özellikle 65 yaş üstü hastaların grip aşısını olmasını öneririm” dedi.

Haberler 31.12.2021 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Koronavirüse kar alnan önlemler sayesinde görülme says 2 yl içinde oldukça azalan influenza (grip) ile ilgili Enfeksiyon Hastalklar Hekimi Dr. Ör. Üyesi Esra Ergün Al açklamalarda bulundu. Dr. Ör. Üyesi Al, Koronavirüs salgn balamadan önce ciddi influenza vakalar varken maske kullanm, kiilerin el hijyenine dikkat etmesi ve karantinalarla grip vakalarnda azalma saptamtk. Geçen sene de olmas gerekenden az vaka gördük fakat önlemlerin azalmas, toplu ortamlarda bulunmann artmasyla beraber influenza vakalarnda art bekliyorduk. u son günlerde kendi hastanemize gelen vakalarda da influenza vakalarnda ciddi ekilde art saptadk diye konutu.

AILAR TAMAMLANANA KADAR DAHA DKKATL OLMAK GEREK

çocuklarda da hem influenzann hem de dier viral enfeksiyonlarn art gösterdiine vurgu yapan Al, Influenza en az koronavirüs kadar ar geçen bir hastalk, dolaysyla da ayn önlemleri maske, el hijyeni, mesafenin korunmas önem arz ediyor. Hepimiz çok skldk, hayatmzdan maskelerin çkmasn istiyoruz ama influenza ve koronavirüs alarnn tamamlanmad bu dönemde biraz daha dikkat etmek gerekiyor ifadelerini kulland.

GEBELER VE YALILAR DKKAT

Özellikle 65 ya üstünün bu dönemde grip as olmas gerektiini belirten Dr. Ör. Üyesi Al, Influenza gebelerde ve yallarda skntl seyredebilir. Ayn kurallara dikkat etmek gerekiyor dedi.

AYNI BELRTLER GÖRÜLEBLR

Koronavirüs testinin yan sra influenza testiyle de vakalarn saptandn hatrlatan Dr. Ör. Üyesi Al, Influenza eklem ars, ate, öksürük tarz ikyetler yapabilir. Bu tarz ikayetler geldii zaman hastaya koronavirüs testi yaplyor. Koronavirüs testi pozitif olmad zaman, ardndan influenza testi yaplrsa orada yakalyoruz açklamasnda bulundu.

BU ÖNLEMLERE DKKAT

Hem koronavirüs hem de influenzadan korunmak için ayn önlemlerin alnmas gerektiini söyleyen Al, Sadece Covid-19 ve influenza için deil, dier zamanlarda da sk el ykanmas, öksürürken ya da haprrken bir kt mendille azn ve burnun kapatlmas ya da dirsek iç ksmna öksürülüp hemen ellerin ykanmas, taramalarda ikayeti olan çocuklarn hemen ayrlmas ve gerekli önlemlerin alnmas gerekiyor. Bunlar önümüzdeki yllar için de gerekli önlemler diye konutu.

BAIIKLIK SSTEMN DENGEDE TUTUN

Baklk sistemini daha fazla güçlendirmek yerine dengede tutmann daha önemli olduuna dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Al, u önerilerde bulundu:

Baklk sistemini dengede tutmaya çalmalyz. Uyku kalitesi en güzel baklk düzenleyicidir. D vitamini takviyesinin önemini koronavirüs ile birlikte bir kez daha gördük. D vitamini almak önemli. Bol sv tüketmek gerekiyor. Bu çok göz ard ettiimiz bir tedavi yöntemi. Hastalar bazen kahve ya da bitki çay içebilir miyim? diye soruyor. Ben de o zaman yerleri temizlerken su ile temizliyoruz, ayn ekilde vücut temizlii için de su içmemiz lazm diyorum. Gerekli noktalarda istirahat edilmesi önemli, bulgularnz istirahat ile çok rahat atlatabilecekken srar edip baka kiileri riske atmadan, kendimizi ypratmadan çok daha ksa sürede tedavi olabiliriz. çok fazla hazr gda tüketimi, katk maddeli yiyecek tüketimi de vücudumuzu yoruyor. Bu nedenle mevsimine uygun beslenmeyi de ihmal etmemek lazm.

Ana Sayfaya Git