Vakalar beşledi!

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs vaka haritasında artışın sürdüğü Diyarbakır'ın, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki haritada kırmızıya döndü. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, "Kentte 5 katlık artışla karşı karşıyayız. Test pozitiflik oranı yüzde 60’lara varmış, günlük hasta sayısı ise 3 binlere yaklaşmış durumda" dedi.

Haberler 07.02.2022 - 01:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Salk Bakanlnn vaka says 100 binde 243,07, alama orann ise yüzde 63,7 olarak açklad Diyarbakrda, HES uygulamasndaki harita krmzya döndü. Alama oran düük olan, maske ve sosyal mesafenin unutulduu kentte, pandemi hastanesinde kapatlan servisler yeniden açld. Her gün yaklak bin kiinin geldii Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesinin PCR kabini önünde kuyruk olutu.

Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konsey Üyesi, ç Hastalklar ve Tbbi Onkoloji Uzman Dr. Halis Yerlikaya, Günlük vaka saylarnda ciddi bir art var. Türkiye genelinde vaka says 110 binleri geçti. Diyarbakrda son haftalarda ciddi bir artla kar karyayz. Daha önce pandemi hastanesi olarak ilan edilen hastanelerde kapatlan servisler yeniden açlmaya baland. Vaka saylarnda 5 katlk bir artla kar karyayz. Diyarbakrda pozitif test oran yüzde 60 civarnda, önemli sayda hastay da artk hastaneye yatrmak zorunda kaldk. Özellikle omicron varyantnn girdii corafyada çok yaygn hale gelmesi ve çok çabuk bulac özelliiyle çok ciddi artla kar karyayz. Asz olan veya tamamlanmam alar olan, eksik dozlar bulunan ve hatrlatma dozu yapmam kiilerin önemli oranda etkilendiini görüyoruz dedi.

TEST POZTFLK ORANI YÜZDE 60LARDA

Omicron varyant ile ilgili yanl kan olduunu ifade edene Dr. Yerlikaya, Asz olanlar ve risk gruplarn özellikle baklk sistemi basklanm kanser hastalar, yine kronik hastal olanlar ve özellikle yal hastalarda önemli oranda hastalk yapabildiini görüyoruz. Hastaneye yatracak kadar ar hasta yapabildiini gözlemliyoruz. Hastaneye yatrlan hastalarn önemli bir ksmn youn bakma yatrmak zorunda kalyoruz. Bu kiiler genellikle eksik al veya asz olan kiilerden oluuyor. Youn bakma yatrlan hasta saylarnda da önemli bir artla kar karyayz. Diyarbakrda 5 katlk bir artla kar karyayz. Test pozitiflik orannda da yüzde 60lara varm bulunmaktayz. Günlük hasta says ise 3 binlere yaklam durumda. Elektif dediimiz baz ameliyatlar yani acil olmayan ama ameliyat olmas gereken yani hastalnn ifaya ulamas gereken hastalarn da testleri pozitif olduu için ertelemek durumunda kalyoruz diye konutu.

Diyarbakr için uzman uyars: Vaka saylarnda 5 katlk artla kar karyayz

OMCRON VARYANTINDA BAA SARDIK

Pandemiyle mücadelede en önemli araçlardan birinin a olduuna dikkat çeken Dr. Yerlikaya unlar söyledi:

A olanlar hastal hem daha az bulatryorlar hem de hastal hastaneye yat gerçekletirilmeden hafif semptomlarla geçirebiliyorlar ama siz eer aszsanz özellikle eksik alysanz o da önemli, iki doz al olmak yetmiyor. A takvimine göre yaplan alara göre mutlaka eksik alar tamamlamamz ve hatrlatma dozunu yapmamz gerekiyor. Hem kendi salmz hem de toplumu korumak adna mutlaka alanmamz gerekiyor. Omicron varyantnda baa sardk ama salgnla mücadelede en önemli aracmz olan ay mutlaka olmamz gerekiyor. Süreç boyunca söylenildii gibi kapal ortamda toplu bir araya gelinmemesi fiziksel mesafe gibi toplumsal anlamda yapacaklarmz da önemli.

Ana Sayfaya Git