Vakaları artırdı

Prof. Dr. Tufan Tükek, "4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu, yılbaşının da içinde bulunduğu döneme baktığımız zaman, hemen akabindeki 3 günde sayılarda artış oldu. Pazartesi günü önce 14 binli rakamlar, arkasından 13 ve 12 binli rakamları gördük. Kendi açımızdan da, hastanemiz açısından da baktığımız zaman Türkiye'deki sayılara paralel olarak, Pazartesi ve Salı günleri vaka sayımızda yüzde 50 bir artış oldu" dedi.

Haberler 11.01.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz hafta ylba nedeniyle uygulanan 4 günlük sokaa çkma kstlamasnn ardndan, Pazartesi ve Sal günleri vaka saylarnda art gözlendi. Prof. Dr. Tufan Tükek, bu artn kendi hastanelerinde de yüzde 50 orannda olduunu ifade etti. Prof. Dr. Tükek, vaka saylarnn kstlamann ardndan yükselmesini, ylbanda vatandalarn kalabalk ortamlarda bulunmas ve sosyal mesafeye uymamasna balyor. Tükek vatandalara, özel günlerde aile ya da yakn çevre ile bir araya gelmenin ve sosyal mesafe kuraln unutmann büyük bir tehlike olduunu hatrlatt. Bu durum, ev içi bula riskinin ne kadar ciddi olduunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

YILBAININ ARDINDAN VAKA SAYILARI ARTTI

Ylbann da içinde bulunduu yaklak 4 günlük kstlamann ardndan, vaka saylarnda art olduunu ifade eden Tükek, bunu vatandalarn ylba için evlerde toplanmalarna balyor. Tufan Tükek, Hepimizin izledii gibi, zaten akam açklanan rakamlara da baktmz zaman, vaka saylarnn 9 binlere kadar dütüünü gördük. Ayn ekilde buna bal olarak, biraz daha geriden gelmek ile birlikte ar hasta saysnda, ölümlerde düü olduunu gözlemledik. Demek ki bu sokaa çkma kstlamalar ie yaryor. Hakikaten de tam da zamannda alnm bir karar gibi gözüküyor. Ancak son günlerde, özellikle bu 4 günlük sokaa çkma kstlamasnn olduu, ylbann da içinde bulunduu döneme baktmz zaman, hemen akabindeki 3 günde saylarda art oldu. Zaten belki de bu beklenen bir artt. çünkü en çok kayg duyduumuz neydi? Ylba gecesi insanlar sosyal mesafeye uymayabilir mi? Tabii her ne kadar kstllk sokakta olsa da, bu gecelerde ev içlerinde buna dikkat edilmeyebilir diye bir endiemiz vard diye konutu.

PAZARTES VE SALI GÜNLER VAKA SAYIMIZDA YÜZDE 50 ARTI GÖRDÜK

Tükek, öyle devam etti:

Hakikaten de Pazartesi günü önce 14 binli rakamlar, arkasndan 13 ve 12 binli rakamlar gördük. Kendi açmzdan da, hastanemiz açsndan da baktmz zaman Türkiyedeki saylara paralel olarak, Pazartesi ve Sal günleri vaka saymzda yüzde 50 bir art gördük gerçekten. Yatan hastalarmz ve ar hasta anlamnda u an herhangi bir sknt yok. u anki vaka saysnn da giderek azalmas, geçtiimiz günlerdeki artn ylba gecesinin getirmi olduu bir art olduunu ortaya koyuyor. Nitekim 12 bine kadar geriledi. Belki daha da gerileyecek

BU BZE KISITLAMA HTYACIMIZIN çOK YÜKSEK OLDUUNU GÖSTERYOR

Bu durumun toplumun kstlama ihtiyacnn çok yüksek olduu anlamna geldiinin altn çizen Tükek, Bu bize unu gösteriyor, gerçekten kstlama ihtiyacmz çok yüksek. Kstlama ile vaka saysndaki azalma çok önemli. Vaka saysnda azalma, bize ar hasta ve ölüm saysndaki azalmalar da birlikte getirecek. çünkü vaka saysnda ne kadar çok art olursa, toplumda bu hastal ar geçirecek ve ölecek kiilerin yakalanma riski artyor. Bizim yapmamz gereken en önemli eylerden biri, vaka saysndaki azalmay salamak. Alar oluana kadar, toplumsal bakl elde edene kadar, bu ekilde kstlama ve kurallara uyarak elde etmemiz gerektii artk çok aikar. Bunu bir yl içinde iyi örendik. Bizim yapmamz gereken de alarn yayn olarak uygulanacak Mart aynn sonuna kadar bu kurallara uymak ve mümkün mertebe uygulamak dedi.

EV ç BULA RSK

Ylba gecesi örneinden hareketle aile içi bulaa dikkat çeken Tükek, unlar söyledi:

Tabii ylba gibi, bayramlar gibi aile yemeklerinin yenmek istendii ve bir araya gelmelerin fazla olduu dönemlerde, bula riski yüksek. Bir kii bu virüsü tayorsa, aile içerisindeki herkese bulatrma ihtimali çok yüksek. çünkü aile içine girdiiniz zaman maske takmyorsunuz ve yemek yediiniz zaman maskeyi çkartp ayn masaya oturuyorsunuz. O insanlarla çok yakn temasta ve sohbet ortamnda oluyorsunuz. Bu ortamlarda zaten, bir kiide bile virüs olsa, dierlerinin de enfekte olmas demek. Dolaysyla bu artlarn da nedeni çok net bir ekilde bu.

MUTANT VRÜS DAHA HIZLI BULAIYOR, TOPLUMUN DAHA FAZLA KORUNMASI LAZIM

Hzl bulaan mutan virüs nedeniyle tedbirlere çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Tufan Tükek, Mutant virüsün bizim için en önemli özellii hzl bulaabilmesi. Dolaysyla toplumda, bu hastal ar geçirecek kiilerin bu hastala yakalanmamas için bizim toplumu korumamz lazm. Hastalk çok hzl bulayorsa, vatandalarmz bir kat daha fazla korumamz lazm. çünkü dediim gibi aile içinde bir ailede bir kii olduunda o ortamdaki bütün kiileri enfekte edebiliyor. Özellikle bu yeni mutant virüslerin enfeksiyon yapma kapasitesinin yüksek olduu söyleniyor. Dolaysyla vaka says artarsa, bu hastal ar geçirecek ve ölecek kiileri hastalk yakalyor. Bunun önüne geçebilmek açsndan bu kiileri korumamz lazm. Yapmamz gereken, toplumun tamamn korumak için ne gerekiyorsa, bilimsel önerilere uyalm, diimizi skalm, insanlarla aramza mesafeye koyalm. Sonra güzel günler bizi bekliyorö diye konutu.

4 GÜNLÜK TATLDE NSANLAR BR ARAYA GELME DÜÜNCESNE YÖNELD

Kadir Berkay Güleç, Açkças bireysel olarak iki kii vakit geçirdik. çevremdekileri düünürsem, arkadalarmn arkadalaryla bir araya geldii doru. 4 günlük tatilde ehir dna gidenler de oldu. Bir araya gelme düüncesine yöneldi insanlar zatenö dedi.

KALABALIKTIK AMA EV BÜYÜK

Aile bireyleri ile evlerinde toplandklarn ve kalabalk olduklarn ifade eden Mert Türkcan, Ailemle birlikteydim. Darda arkadalarmz ile parti yapacamz gibi, ayn ekilde ailemiz ile parti yaptk. Kstlama kötüydü ama hiç yapmadmz eyleri bu sene yapm olduk ailemizle. Evet biz kalabalktk ama ev büyük. Kalabalk bir aileyiz, 8-9 kii falandk ama bizim ev 3 katl. Metrekare bana sosyal mesafeyi koruduk sknt yok. 1 metre arayla dans ettik

BEN EVDEYDM AMA ARKADALARIMIN çOU TOPLANDI

Her ylba olduu gibi evde olduunu dile getiren bir baka vatanda ise, Üniversiteden arkadalarm var, onlar her zaman toplanyorlar. Ben evdeydim ama arkadalarmn çou topland. Ona bir kstlama gelemiyor. Toplandlar baya, bence bundan olmutur diye düünüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git