Varis hakkında doğru bilinen yanlışlar

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, varisin sadece estetik bir problem olmadığını belirterek, "Damar içindeki basıncın artması sonucu damarların genişlemesi söz konusu olduğu için varislerin krem kullanılması ile ortadan kalkması mümkün değildir." dedi.

Haberler 12.02.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aksoy, venöz hastalk olarak tanmlanan ama halk arasnda daha çok toplardamar hastal olarak bilinen varis hakknda doru bilinen yanllar anlatt.

Varisin toplumda skça görülen bir hastalk olduunu belirten Aksoy, Ya ilerledikçe neredeyse 5 kiinin 3ünde kendini gösteriyor. dedi.

Bu derece sk rastlanan bir hastalk olduu için basnda ve toplumda varis hakknda bilgi paylamnn oldukça fazla olduunu dile getiren Aksoy, aktarlan bilgiler arasnda kiiyi yanl yönlendirecek içeriklerin de bulunduunu söyledi.

Varisin sadece estetik bir problem olmadn aktaran Aksoy, Ciltten parmak gibi kabark olarak gözüken damarlar olan varislerin en sk nedeni, toplardamarlarn içindeki kapakçklarn yetersizliidir. Bu kapakçklarn yetersiz çalmas sonucunda ayak bileine doru kan basnc artar ve ciltte deiiklikler olmaya balayabilir ve genilemi damarlarn içinde pht geliebilir. Varis sadece estetik bir problem deildir, bir salk problemidir. Bu nedenle kapakçklar bozuk olan damara müdahale edilmeden yaplan giriimler buz dann sadece tepesini tralar ama problem devam eder. dedi.

Toplumda varis her zaman kendini belli eder eklinde bir alg bulunduunu ancak bunun yanl olduunu vurgulayan Aksoy, Sanlann aksine venöz hastalk kendini her zaman göstermeyebilir ve beklenen varisler görülmeyebilir. Hastalk kendini sadece, sabahlar olmayan ama akama doru artan bacaklarda ar-sz ve ilik ikayeti ile belli edebilir. ifadesini kulland.

Varisimde pht olursa akcierime atar ve ölebilirim. eklinde yanlgya düenlerin saysnn da fazlalna dikkati çeken Aksoy, Bu bilgi de ilk bilginin tam aksine ar endieli yaklamdr. Varislerde oluan phtnn akciere atma ve hayat tehdit etme ihtimali sfr olmasa da oldukça düüktür. Akciere atan phtnn kayna sklkla bacaklarn ana toplar damarlardr. Bu damarlarda pht gelitii zaman akcier atma riski oldukça yüksektir. diye konutu.

VARSLERDEN KOLAY YÖNTEMLERLE KURTULMAK

nternet bata olmak üzere çeitli yayn organlarnda varisten krem kullanarak ya da basit yöntemlerle kurtulmann mümkün olduu yönünde bilgi ve reklamlarn yer aldna iaret eden Aksoy, varislerin krem kullanlarak ortadan kalkmasnn mümkün olmadn vurgulad.

Varisten kurtulmak için tek çözüm yolunun ameliyat olduu söylemlerinin da hatal olduuna dikkati çeken Aksoy, unlar kaydetti:

Damar içindeki basncn artmas sonucunda damarlarn genilemesi söz konusu olduu için varislerin krem kullanlmas ile ortadan kalkmas mümkün deildir. At kestanesi özü gibi bitkisel formüller içeren kremler bacaklardaki rahatszl, ary azaltabilir ancak görüntünün düzelmesine imkan vermez. Bugün varislerin çözümünde lazerle, radyofrekans veya yaptrc yöntemi ile ameliyata gerek olmadan çözüm bulmak mümkün. Bu noktada hastalarn erken bavurmas önemli. hmal edilmi varislerde giriimin boyutlar da büyür. Bu nedenle erken bavurmak daha hafif çözümlere imkan tanr.

Varis tedavisi srasnda baypasta kullanlan damar ortadan kaldrlr. Bu nedenle doktorunuzun deerlendirmesi önemlidir. Bu yedek damar bir baypas srasnda kullanlamayacak kadar deforme olduysa ortadan kaldrlmas dorudur. Bunun yan sra damarn diz alt bölümü varis ameliyat srasnda yerinde brakld için ileride gerektiinde kullanlabilir. diyen Aksoy, vücuttaki tek yedek damarn söz konusu damar olmadn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git