Varis tedavisi yaz aylarında da yapılabilir!

Varis sadece dış görünümü etkileyen, estetik bir sorun değildir, bir sağlık sorunudur ve tüm sağlık sorunları gibi bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Haberler 25.06.2018 - 12:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Varis tedavileri hakknda bilgisine bavurduumuz Giriimsel Radyoloji Uzman Dr. Rengin Türkgüler, varisin cilt üstünden tedavi edilebilen bir hastalk olmadna dikkat çekerek hastalar yanl yönlendirmelere kar bilinçli olmalar konusunda uyard.

VARS NEDR?

Varis, çounlukla bacaklarda meydana gelen, toplardamar genilemesidir. Vücuttaki kirli kan kalbe geri tamakla görevli olan toplardamarlar genilediinde, kan geri itecek basnç oluamaz, kirli kan damarda birikir, çevre dokulara szar, ar, sz, kramp, kant ve renk deiiklii gibi ikayetlere sebep olur. Balangçta bacakta klcal damarlarn artmas veya genilemi bir damarn görülmesi ile fark edilen ve estetik yönden ikayete sebep olan varisler tedavi edilmezse zamanla dolam bozukluuna, pht atmasna neden olabilir.

VARS TEDAVS

Varisler balangç aamasndayken tespit edilir ve mümkün olan en ksa süre içinde tedaviye balanrsa hastalk daha fazla ilerlemeden, ciddi dolam bozukluuna sebep olmadan ve kiilerin yaam konforu bozulmadan problemin önüne geçilebilir. Varis tans klinik muayene, hasta ikayetleri ve doppler ultrason görüntülemesiyle konur.

Uzun yllar görüntüsü dnda ikayete sebep olmadan varln sürdürebilen varislerin tedavisinde, ameliyatl ve ameliyatsz olarak isimlendirebileceimiz 2 temel tedavi biçimi uygulanr. Ameliyatla varis tedavisi, iyilemesi mümkün olmayan toplardamarlarn bacak dokular içinden çkarlmas prensibine dayanr ve en eski varis tedavi yöntemidir.

Varis tedavisi yaz aylarnda da yaplabilir

Gelien tp teknolojisi ve giriimsel radyoloji çalmalar ile varis ameliyatsz olarak tedavi edilebilir hale gelmitir. Günümüzde en çok tercih edilen ameliyatsz varis tedavisinde ise yaygn olarak 3 yöntem, tek tek ya da birlikte uygulanr:

Tüm dünyada varis ameliyatnn yerini alan EVLA tedavisi ya da daha bilinen adyla lazer uygulamas, dardan görünen küçük varislere deil, sorunun ana kaynana, yani büyük damara uygulanr. lem oldukça rahat, konforlu ve etkilidir. Narkoz gerektirmeyen ilem sonrasnda hastalar ince bir varis çorab giyerek günlük hayatlarna devam edebilirler. Büyük toplardamar alndktan sonra geri kalan küçük varisler bir süre sonra kendi kendilerine kaybolurlar. Bu süreyi ksaltmak için gerekirse kalan damarlara köpük tedavisi uygulanabilir.

TEDAVNN YAZ AYLARINDA DA YAPILMASI MÜMKÜN

Damarn iç yüzeyini yakarak yaplan Endovenöz Lazer Ablasyon tedavisinde ucu açk damar kalmaz. Bu da ilem sonrasnda kanama riski olmad anlamna gelir. Bu durumda varis tedavisi için mevsim kstlamas yoktur, yazn da kn da yaplabilir.

Ana Sayfaya Git