Varis tedavisinde hayat kurtaran tavsiyeler

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muharrem Şenel, yoğun iş temposu yaşayan insanlarda sıklıkla görülen varis hastalığı tedavisi hakkında açıklamada bulundu. Şenel, “Amaç kişiyi varislerinden arındırıp, venöz basıncı düşürmek ve varis çorabından kurtarmaktır” dedi.

Haberler 13.05.2019 - 02:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Op. Dr. Muharrem enel, varis tedavisine karar vermeden önce Kalp-Damar Cerrahisi Uzman tarafndan iyi bir klinik muayene yaplmas gerektiine ve fiziki muayenenin kesinlikle Radyoloji Uzman tarafndan yaplacak olan Venöz Doppler USG (damar ultrasonu) ile tamamlanmas gerektiine dikkat çekti.

Varis çorab kullanm dnda tavsiyeler

Op. Dr. enel, Bu tetkik ile derin ve yüzeysel toplardamarlarda var olabilecek eski veya yeni pht ile tkanklk, darlk, venöz kapakçklardaki yetersizlikler, kann geriye kaç hz, basnc ve damar çaplar ölçülebilir. lgili uzman hekim de bu bilgiler nda hasta için en doru karar vermeye çalr. Derin ve yüzeysel damarlar normal olan, toplardamarlar içi kapakçklardan kaçak olmayan klcal varisli (telenjiektazi) hastalara scleroterapi (ine ile tedavi), köpük scleroterapi, cilt lazeri, radyofrekans ile thermokoagulasyon yöntemleri bazen tek tek, bazen de ikisi bir arada uygulanabilir. Deriden hafif kabark 2-4 milimetre çapndaki mavimsi, yeilimsi görünen retiküler varisleri olan hastalarn yine damar ultrasonlar normal ise scleroterapi, köpük scleroterapi ile tedavi edilmeleri uygundur. Scleroterapi de genellikle polidocanol içeren bir kimyasal ajan, damar çapna göre deiik konsantrasyonlarda çok ince uçlu insülin ineleri veya kelebek setlerle varisli damar içine verilir ve damar gözle görülür ekilde scleroze olup kaybolur. Bu sv kimyasal ajan hava ile kartrp köpürtüp kullanrsak ilemin ad köpük scleroterapi olur.

Dar giysi, topuklu ayakkab, kzgn güne

Kapakçk yetmezlii nedeniyle kirli kan yer çekimi etkisiyle geri kaçan ve artan basnç nedeniyle bacak cilt yüzeylerinde varisler oluan hastalarda kaçak süresi ve safen ven (yüzeyel ana toplardamar) çap 0,5 sn- 5,5 milimetreye eit veya daha fazla deilse öncelii varis çoraplarna veriyoruz. Bu safhadaki hastalara düzenli varis çorab kullanmalar dnda; scaktan, hamamda scak banyolardan, denizde kum banyosu ve fazla günelenmeden kaçnmalarn, dar giysi, topuklu ayakkab giymemelerini, uzun yolculuklarda sk mola vermelerini, veremiyorlarsa ayak bileklerini sürekli hareket ettirmelerini öneriyoruz. Bu önerilere uyduu halde ikayetleri olanlara venotonik bir takm ilaçlar da verebiliyoruz. Bu hastalar kontrolde tutuyoruz ve düzenli aralklarla (6 ay-1 yl gibi) damar ultrasonu ile ölçülebilir patolojilerinde art olduu zaman dier tedavileri gündeme getiriyoruz ifadelerini kulland.

Damar çaplar ve kapakçklar

enel, varis tedavisinde hastalara yeni yöntemleri önerdiklerini de belirterek, Damar çaplar ve kapakçklardaki kaçak süreleri artt zaman günümüzde öncelikle yeni yöntemleri önermekteyiz. Bunlarn en sk tercih edilenleri yüzeyel safen venin damar içine bir ine ile girilerek ine deliinden klavuz tel ve bunun da üzerinden katater göndererek uygulanan damar içi yöntemlerdir. Endovenöz lazer ablasyon, endovenöz radyofrekans (RF) ablasyon ve endovenöz siyanoakrilat yaptrma yöntemleri en popüler olanlardr ve ameliyatsz varis tedavisi diye de bilinirler. Bu yöntemlerde spinal veya lokal anestezi ile diz alt bölge iç ksmda venöz yetmezlikli safen vene seldinger inesi ile ponksiyon yaplp, ine içindeki delikten klavuz tel gönderilmekte ve damar içine sheat yerletirip, sheat içinden de bir katater gönderilmekte ve kask bölgesine yakn derin ve yüzeyel toplardamar bileke yerine 2 santimetre mesafeye sabitlenmektedir.

Lazerle tedavi sistemnin etkisi

Lazerli ilemde bu katater ucunda lazer enerjisi yayan bir bölge, radyofrekansl ilemde katater ucunda radyo dalgas yayan bir bölge olmakta ve kataterler ana cihazlara balanmaktadr. Bu cihazlarla damar içine verilecek olan Lazer veya RF enerjisi yüksek s üretecei için çevre dokulara zarar verilmesin diye kataterize edilmi damar çevresine 200-300 cc kadar souk ilaçl serum ile tumescent anestezi uygulanr ve katater ucundan s enerjisi yaya yaya yavaça veya otomatik olarak geri çekilir. lem sonrasnda bir anlamda yaklan, dalanan, iç duvar kontrollü olarak tahrip edilen bu damar içinde kan akm durdurulmu, damar yerinde braklarak iptal edilmi olur diye konutu.

Varisli damarladaki kistlerin alnmas

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Op. Dr. Muharrem enel, Türkiyede sk tercih edilen tedavi yöntemine dikkat çekerek, Son 5-6 yldr ülkemizde kullanlan ve giderek daha çok tercih edilir hale gelen en yeni yöntem ise yaptrma-zamk yöntemidir. Bu yöntemde ise damara yerletirilen katater içi delik ve kenarlar delikli bir kataterdir. Kimyasal ad N-metil siyanoakrilat olan ve yllardr insan vücudunda deiik tedavilerde kullanlm, vücuda uyumlu, bir anlamda Japon yaptrc gibi kuvvetli bir yaptrc olan bu sv madde, katater arkasna balanm bir tabanca gibi tetikleyici bir aparat yardm ile katater yava yava geri çekilirken damar içine verilir ve verilmeyi takiben 3 saniye içinde bask uygulandnda, damar içi birbirine yapm olur ve içindeki kan dolam durmu olur.

Tedavide üç yöntem uygulanyor

Böylece bu 3 yöntemle de içinde ters akm olup, basnc yüksek, varislere neden olan bu toplardamar iptal edilmi olur ve bu damardan köken alp dallanm ve genilemi varisler yok olur. Katater yerletirilecek damarn çok kvrml olmas, çok yaygn varislerin olmas veya safen ven çapnn çok geni olduu durumlarda klasik ameliyatl yöntemin uygulanmas gerekir. Kask bölgesine yaplan 2 santimetrelik bir kesiyle bulunan safen venin derin venle birleme yarine yakn dallar balanr, kesilir, safen ven içine stripper denilen bir tel sokularak diz alt bölgesinden yaplan küçük bir kesi ile bu tel damar içinden dar alnr. Alt ve üst balantlar kesilip balanr, tel çekilerek damarla birlikte dar alnr. aretlenmi varisli damarlar da yaplan mini kesilerden dar çekilerek çkartlr eklinde konutu.

Varis çoraplarnn yaratt sknt

Ayrca enel, varis tedavisinin amacnn venöz basnc düürmek ve hastalar varis çorabndan kurtarmak olduunu dile getirerek unlar dile getirdi:

Varis, venöz yetmezlik tedavisinde amaç kiiyi varislerinden arndrp, venöz basnc düürmek ve varis çorabndan kurtarmaktr. Geçmi dönemlerde derin toplardamarlarnda yetersizlik olan, varis yaralar olan hastalarda varislere ve venöz yetmezlie yönelik giriimlerden kaçnlrd. Son yllarda bacaklardaki venöz basnc ne kadar düürebilirsek kardr amac öne çkarak, tüm varisli ve venöz yetmezlikli hastalara bu yöntemler uygulanmaya baland. Zaman içinde kronik venöz yetersizlikli hastalarda, hatta venöz ülserli hastalarda yaplan bu giriimlerle yaknmalarn, bulgularn geriledii, hatta venöz yaralarn iyiletii görüldü ve varis çorab veya elastik bandaj kullanmay sürdürmek artyla tedavi protokollerine bu yöntemler eklendi. Varis ve venöz yetmezlikli hastalar zaman geçirmeden, hastalklar kronik venöz yetmezlie dönümeden, yüzeysel toplardamarlarnda tromboflebit, derin toplardamarlarnda oluabilecek phtnn akcierlere gitmesiyle hayati tehlike bile oluturabilecek derin venöz tromboz gelimeden, ayak bileklerinde varis yaralar açlmadan bizlere bavururlar ve tedavilerini olurlarsa ne mutlu bize.

Ana Sayfaya Git