Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, 71. Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.

Haberler 12.01.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avar, açklamasnda veremin solunum yoluyla bulaan bir hastalk olduunu, toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastala kar bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi gerektiini bildirdi.

Veremin dünya genelinde önemli bir salk problemi olduunu belirten Avar, unlar kaydetti:

Dünya nüfusunun yaklak dörtte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanlarn yüzde 10unun yaamlarnn bir döneminde verem hastalnn ortaya çkaca düünülmektedir. Erkelerde daha sk görülmektedir. çounlukla ekonomik olarak üretken ya grubundaki erikinleri tutmaktadr. Tedavi edilmezse verem hastalarnda ölüm oran yüksektir.

VERES HASTALII

Avar, verem hastalnn genel belirtileri arasnda halsizlik, itahszlk, kilo kayb, ate, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunduunu aktard.

Akcier vereminde öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göüs-srt-yan ars ve nefes darl ikayetleri görüldüünü ifade eden Avar, yaklak 3 haftadan uzun süren öksürüün olmas durumunda veremden üphelenilmesi gerektiini kaydetti.

Avar, verem hastalnn tedavisinde, ortalama 6-8 aylk bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileme salandn ve ilaç tedavisine balandktan 15-20 gün sonra bulatrclk riskinin ortadan kalkacan belirtti.

LAçLARIN KULLANIMI

Avar, açklamasnda u ifadelere yer verdi:

Verem tedavisinde ilaçlarn düzenli kullanlmas büyük önem arz etmektedir. çünkü tedavinin yarm braklmasyla birlikte hastalar etrafa basil yaymaya devam edeceklerdir. Tedavi süresinde ilaçlarn eksik yada düzensiz kullanlmas nedeniyle hastalk iyilemeyecek aksine kullanlan ilaçlara direnç gelitirilebilecektir. Bu durumda hastaln tedavisinde daha fazla ilaç kullanmak gerekecek ve tedavi süresi iki yla kadar uzayabilecektir. Ülkemizde verem hastaln tehis ve tedavisi ücretsiz olarak yaplmaktadr.

Avar, 71. Verem Sava Eitimi ve Propaganda Haftas dolaysyla l Sal Müdürlüü, Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi, Verem Savas Dernei Bakanl ve Toraks Dernei Bakanl tarafndan baz etkinlikler yapacan bildirdi.

Ana Sayfaya Git