Vertigoyu tetikliyor

En basit tanımıyla “hareket halüsinasyonu” olarak nitelendirilen vertigo, bir hareket olmaksızın kişinin bir hareket varmış hissine kapılması veya vücudun normal bir hareketine karşılık kişinin bu hareketi oldukça abartılı olarak algılaması demek. Baş dönmesi ifadesi tüm vertigo durumlarını kapsamasına karşın, tüm baş dönmeleri vertigo olarak sınıflanamıyor.

Haberler 21.02.2020 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vertigo bal bana bir hastalk deil vücudun denge sisteminin bozukluklarnda ortaya çkan bir semptom diyen Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Suat Bilici, vertigoya yol açan pek çok neden olduunu belirtirken, baz psikolojik rahatszlklar veya kiinin içinde bulunduu çevresel artlar sonucunda da ortaya çktna dikkat çekiyor. Özellikle depresyon, anksiyete ve panik atak vertigo ataklarn tetikleyebilir diyen Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Suat Bilici, ayrca youn i artlarnda çalan ve kronik yorgunlukla stresten muzdarip olanlarda vertigonun kronik ve tekrarlayc hale gelebileceine dikkat çekiyor. Böyle bir durumda stresin giderilmesine yönelik destek alnmas gerekiyor.

BA ARISINDAN SONRA KNC SIRADA

Yaplan aratrmalarla nüfusun yüzde 20 ila 30unu etkiledii belirlenen vertigo, ba arsndan sonra hekime en çok bavurulan ikinci yaknma. Her 10 kiiden 4ü hayatnda en az bir kez ba dönmesi sorunu yayor ve kulak burun boaz kliniklerine yaplan bavurularn toplam yüzde 5ini de dorudan vertigo oluturuyor. Hareket kabiliyetini ve hayat kalitesini dorudan etkileyen bu sorun insan hayatnn uzamas ile artk daha sk ortaya çkyor.

HER 5 KDEN 1NDE NEDEN ç KULAK KRSTALLERNN YERNDEN OYNAMASI

Hastaneye vertigo ikayetiyle bavuran hastalarn büyük bir çounluunu halk arasnda iç kulak kristallerinin oynamas olarak bilinen pozisyonel vertigo (BPPV) oluturuyor. Genellikle ksa süren BBPV, kiiden kiiye farkllklar göstermekle birlikte yataa uzanma, yatakta dönme, yataktan kalkma, öne doru eilme ve yukar bakma gibi yer çekimine kar yaplan ba hareketleri sonucu ortaya çkyor. Yala birlikte görülme skl artan bu yaknmann çözümü, iç kulakta yer deitiren kristallerin (otokonia) çeitli repozisyon manevralar yerlerine gönderilmesi diyen Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Suat Bilici, böyle bir durumda tedaviyi KBB uzmanlarnn yaptn ve ba dönmesini basklayc herhangi bir ilacn kullanlmasna gerek olmadn belirtiyor.

KAFA ç BOZUKLUKLAR DA VERTGO NEDEN

Vertigoya neden olan santral nedenler BBPV gibi çevresel (periferik) ve sistemik nedenlere göre daha seyrek. Fakat santral nedenlerin bazlar, özellikle kafa içi tümörleri, vasküler bozukluklar ve dejeneratif hastalklar hayat tehdit edebiliyor. Hzl gelien vertigo vakalarnn çounlukla çevresel sorunlardan, yava yava ortaya çkanlarn ise santral hastalklardan kaynakland düünülüyor. Bu hastalklarla ilgili aratrma ve deerlendirmenin ise bata nöroloji olmak üzere geni bir uzman grubunda yaplmas gerekiyor.

DENGE KAYBININ YANI SIRA BULANTI VE KUSMA VARSA

Genellikle ksa süreli de olsa hareket kabiliyetini azaltan vertigoya çounlukla denge kayb, bulant ve kusma da elik ediyor. Bunlarn yan sra kulak çnlamas, iitme kayb, kulakta dolgunluk hissi, ate, görme bozukluu, konuma bozukluu, el ve bacaklarda güç kayb ve hissizlik de görülebilecek belirtiler arasnda yer alyor. Bilinç kayb gibi bir durumun vertigoda görülmediine dikkat çeken Doç. Dr. Suat Bilici Ani gelien bir vertigo atanda eer bulant ve kusma da mevcutsa kii panik sonucu tansiyon yükselmesi ve ar terleme gibi baka semptomlar da gösterebilir. Bunlarn da dikkate alnmasnda yarar var uyarsnda bulunuyor.

TANIDA HASTANIN ÖYKÜSÜ ÖNEML

Dengesizlik ve ba dönmesi yaknmas ile hastaneye bavuran hastalar genellikle acil servis ve birinci basamak uzman hekimler deerlendiriyor. Bu deerlendirmede iyi bir öykü alnmas ve doru bir klinik muayene hastann yaknmasnn gerçekten vertigo mu yoksa bir dengesizlik mi olduunu ortaya koymaya kritik önem tayor. Bu tür ikayetleri olan hastalara kolayca uygulanabilen yatak ba muayene testleri hastann sorununu netletirerek gereksiz görüntüleme ve tetkiklerin önüne geçiyor. Herhangi bir kafa içi tümörün atlanmamas için sistemik aratrma da art.

Ana Sayfaya Git