Viral hepatitler yılda 1 milyondan fazla can alıyor

Prof. Dr. Onur Yaprak, "Viral hepatitler siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine sebebiyet vererek ölüme neden olabilir. Her yıl 1 milyondan fazla kişi hepatit B ve C ye bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor." ifadesini kullandı.

Haberler 29.07.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hepatitlere bal gelien ölümlerin yüzde 96snn Hepatit B ve C kaynakl olduunu aktaran Yaprak, Hepatite yol açan A, B, C, D ve E olmak üzere be çeit virüs var. Viral denilen akut-kronik viral hepatitler, siroz, karacier yetmezlii ve karacier kanserine yol açarak ölüme neden olabilirler. Ülkemizde de kronik karacier hastal, siroz ve karacier kanseri vakalarnn yarsndan fazlas viral hepatitlere bal. Yine ülkemizde karacier nakillerinin yaklak yüzde 60 viral hepatitlere bal gelien karacier hastalklar nedeniyle yaplyor. ifadelerini kulland.

Yaprak, akut hepatitin çou zaman ayakta geçirildiine deinerek, A tipi hepatitte hasta genellikle enfekte olduunu bilmez. Halsizlik, yüksek ate, kas, eklem arlar, mide bulants, kusma, karn ars, deride ve göz aklarnda sarlk, koyu renkte idrar gibi belirtiler gözlenebilir. Akut hepatit nadiren kiiyi komaya sokabilecek ve karacier nakli ihtiyac douracak kadar iddetli seyredebilir. Kanalizasyon suyu ile kirlenmi besinlerin çi ya da az pimi olarak yenilmesi en sk bulama yollarndandr. Hijyenik yaam ve el ykama alkanl ve alanma ile Hepatit Adan korunabiliriz. deerlendirmesinde bulundu.

- Üç kiiden biri Hepatit B geçiriyor

Prof. Dr. Onur Yaprak, tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de her 3 kiiden birinin Hepatit B enfeksiyonu geçirdiini, 3 milyonun üzerinde tayc olduunu belirtti.

Yaprak, unlar kaydetti:

Viral hepatitler siroz, karacier yetmezlii ve karacier kanserine sebebiyet vererek ölüme neden olabilir. Her yl 1 milyondan fazla kii hepatit B ve C ye bal hastalklardan hayatn kaybediyor. Kronik Hepatit B hastalarnn yüzde 25 ila 40 siroz ya da karacier kanseri açsndan risk tamasna ramen hastalarn ancak 10da biri tayclndan haberdar. Tayclar hastalklarn çou zaman check-up ya da kan örnei verdiinde öreniyor. Peki nasl korunacaz? Hepatit Bnin 3 temel bulama yolu var: Anneden çocua, kan ile temas ve cinsel iliki. Sterilize edilmemi tbbi ekipmanlarla enfekte olmamak için merdivenalt kliniklere gitmeyeceiz. Kiisel bakm ürünlerimizi paylamayacaz. Güvensiz cinsel temas, sterilize edilmemi araçlarla dövme, piercing, manikür, pedikür gibi uygulamalardan uzak duracaz. Hepatit B bulaanlarn yüzde 95i hastal ayaktan geçirir ve baklanr. Yüzde 5inde ise baklk gelimez, tayclk devam eder. Buna kronik enfeksiyon diyoruz. Hepatit B doumda bularsa yüzde 90, be yana kadar bularsa yüzde 20-30 ve erikinlerde bularsa yüzde 2-5 civarnda kronikleir. Ülkemizde Hepatit B 1998, Hepatit A ise 2012den bu yana rutin alama programndadr.

Viral hepatitler içindeki üçüncü tür olan Hepatit C ilikin Yaprak, Hepatit Cnin temel bulama ekli kan yoluyladr. Dünyada 71 milyon, ülkemizde 500 bin civarnda Hepatit C taycs olduu tahmin ediliyor. Hepatit Cnin as yok, ancak son 5 ylda gelitirilen ilaçlar sayesinde virüsü yüzde 95 orannda kandan temizleyebiliyoruz. ifadelerini kulland.

- Dünya genelinde ylda 20 milyon kiinin Hepatit Eden etkilendii tahmin ediliyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Yaprak, delta hepatiti yani hepatit D olarak bilinen virüsün sadece hepatit B hastalarn etkilediini kaydetti.

Yaprak, Karacierde hepatit yapan virüsler arasnda en az görülen, ancak seyri en hzl ilerleyen türdür. Ülkemizde daha çok Güneydou Anadolu bölgemizde görülür. Hepatit Bli hastalarn yüzde 5i ayn zamanda Delta hepatiti tarlar. açklamasnda bulundu.

Viral hepatitler içindeki beinci tür olan E virüsünde de hijyenin önemine deinen Yaprak, Hepatit E, kanalizasyon sularnn içme sularna karmas, dknn bulat yiyecek, içecekler ve kirli ellerle virüsün azdan alnmas ile bular. Hastalk gebelerde görüldüünde tehlikeli seyreder ve düük, erken doum karacier yetmezliine yol açabilir. Dünya genelinde ylda 20 milyon kiinin Hepatit Eden etkilendii tahmin ediliyor. Hepatit E, viral hepatite bal ölümlerin yüzde 3,3ünden sorumludur. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git