Virüs 72 saat canlı

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) paslanmaz çelik yüzeylerde 72, kağıtta 96-120, plastikte 120, havada 3, alüminyumda 2-8, tahtada ve camda 96 saat kalabildiğini belirterek, bu yerlerle temastan sonra el temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini bildirildi.

Haberler 26.03.2020 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, Dünya Salk Örgütü (DSÖ) tarafndan pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tutunduu yüzeylerde ne kadar süre canl kalabildiine ilikin bilgi verdi.

Tp dünyasnn saygn dergilerinden New England Journal of Medicineda 17 Mart 2020 tarihinde yeni bir makalenin yaymlandn belirten lhan, Aratrmada, Kovid-19un paslanmaz çelik yüzeylerde 72 saate kadar canl kalabildii belirlendi. çalmada, virüs younluunun bu yüzeylerde yarlanma ömrünün ise 5,6-6,8 saat arasnda olduu ortaya kondu. bilgisini verdi.

Prof. Dr. lhan, yine benzer aratrmalarda da virüsün dier yüzeylerdeki tutulumuna ilikin sürenin belirlendiini anlatarak, Aratrmalar, virüsün kat üzerinde 4-5 gün (96-120 saat), plastikte 5 gün (120 saat) havada 3 saat, alüminyumda 2-8 saat, korunmak için de sk kullanlan ameliyat eldivenlerinde 8 saat, tahtada ve camda 4 gün (96 saat) kalabildiini gösteriyor. diye konutu.

- Yüzeylere temastan sonra el temizlii yaplmal

Aratrma sonuçlarn deerlendiren lhan, günlük hayatta kap kolundan, asansör dümesine, tatlardan, yiyecek içecek kaplarna hemen her yerde plastik ve çelik kullanldna dikkati çekti ve bu tür yerlerin temizliinin de en az el temizlii kadar önem tadn vurgulad.

Özellikle i yerlerinde bu tür yerlerin çok olduuna dikkati çekerek, düzenli olarak çamar suyu ile temizlik yaplmas gerektiini bildirdi. Bu yerlerde virüs olmas halinde temas eden kiilerin hastalk kapabileceine dikkati çeken lhan, bu tür yüzeylerdeki virüslerin bir anda yüzlerce kii için risk oluturabildii uyarsnda bulundu.

Bu nedenle mutlaka ellerin önerilen ekilde su ve sabun ile iyice ykanmas gerektiini vurgulayan lhan, bunun mümkün olmad koullarda ise el temizliinin yüzde 80 alkol içerikli kolonya ya da dezenfektan ile yaplmas ve ellerin yüz, az ve buruna kesinlikle götürülmemesi gerektiini anlatt.

- Saç ve sakala dikkat

Virüs bulanda vücuttaki en riskli yerlerden birinin de saç ve sakal olduuna iaret eden lhan, Saç ve sakal, virüsün üremesi için uygun yerlerdir. Bu nedenle saç ve sakaln ksa kesilmesi ve gerekli yerlerde bone kullanlmas uygun olacaktr. uyarsnda bulundu.

Prof. Dr. lhan, mümkün olan her koulda evde kalmaya ve sosyal izolasyona uyum salamaya özen gösterilmesinin yaamsal öneme sahip olduuna iaret ederek, Zorunlu durumda evden çkldnda darda giyilen giysiler balkon gibi yerde havalandrlmal ve mümkün olanlar ykanmal. Evde 60 ya üzeri veya hipertansiyon, kalp hastal, diyabet, kanser, obezite gibi kronik hastal olanlarla temas kurulmamal. ifadelerini kulland.

çalma hayatnda bulunanlarn ise i yeri tarafndan salanan kiisel koruyucular kullanmas gerektiini belirten lhan, i yerinde kullanlan önlük, maske ile eve dönülmemesi gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git