Virüs güç kaybında!

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, yüksek vaka sayılarına rağmen yatan hasta ve yoğun bakımdaki hasta sayılarında düşüşün, mutasyonlu virüsün etkisini yitirmesinden kaynaklandığı söyledi.

Haberler 18.03.2021 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Covid-19 Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, PCR pozitif vaka saylarnda art söz konusu olduunu ancak youn bakmlarda ve hastanelerde yatan hasta saylarnda ise düüün yaandn söyledi. Bunun farkl nedenleri olduunu belirten Prof. Dr. Tekin, Vaka saylarnda art söz konusu. PCR pozitif saylarnda art var ama youn bakmlarda ve hastanelerde yatan hasta saylarnda art söz konusu deil hatta düü söz konusu. Bu, bizim açmzdan önemli. Bunun çeitli sebepleri var. Havalarn mevsimsel olarak snmas önemli bir faktör çünkü açk alanlarda daha fazla bulunabiliyoruz. Kiilerin immün sistemindeki düüklük, bu süreçte daha yükselie geçiyor. Kn immün sistemi daha zayfken, bahar dönemi ve sonrasnda biraz daha iyi oluyor. Bunun yannda dier viral enfeksiyonlarn görülme skl daha az oluyor. Alamann da çok faydal olduunu düünüyorum. Alanmayla birlikte kiiler ya hastal hafif geçiriyor ya da geçirmeyebiliyorlar. Bu da youn bakmlara yat engellemi oluyor. Pandemide artk tecrübe sahibi de olduk. Halkmz tedbir almay örendi, erken dönemde hastaneye bavurmay örendi, semptomlar ve hastal tandk. Hekimler olarak biz de hastal tandmz için erken dönem tan ve tedavi de kolaylat. Bu nedenle hastalar pozitif olduu zaman hzl bir ekilde tedaviye aldmz için bu hastalar artk kolay kolay kötülemiyorlar ve bu dönemde yatlarmz da azalyor diye konutu.

MUTASYON, VRÜSÜ TAMAMEN NAKTF HALE GETRECEKTR

Vaka saylarnda arta ramen youn bakmdaki hasta saysnda art yaanmamasna dikkat çeken Prof. Tekin, Hepsini bir araya getirdiimiz zaman vaka saylarnda bir art var ama youn bakmda art yok. Bir dier sebeplerden bir tanesi de mutasyon. Mutasyonla hastalk daha hzl yaylyor ancak hastanedeki yat etkilemedii görülüyor. Mutasyondan kaynakl hasta saysnda art olabilir ama hastaneye yatn olmamas bizim açmzdan avantajldr. çünkü bu artla birlikte eer youn bakmlarda yatan hasta saysnda art olsayd, salk sisteminde zorlanma ya da younluk yaayabilirdik. Bu mutasyondaki hzl bulan olmas ama yatn az olmas bizim için büyük bir avantaj. Öyle tahmin ediyoruz ki bu mutasyon, bir yerden sonra etkisiz hale gelecektir. Virüsü tamamen inaktif hale getirip insanlarda hastalk oluturmayacak seviyeye ya da çok hafif hastalk seviyesine getirecektir. Bu da bizim mutasyon ile ilgili beklediimiz bir sonuçtu dedi.

Ana Sayfaya Git