Virüs hızla yayılıyor

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin ana karasında 2 bin 592, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2 kişi hayatını kaybetti

Haberler 25.02.2020 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinin Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çkan ve balarda kayna bilinmediinden gizemli hastalk olarak anlan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), bugüne kadar dünyada 79 binden fazla kiide görüldü.

çin genelinde 2 bin 594 kiinin ölümüne neden olan ve 79 binden fazla kiiye bulaan virüs, çk yerinden dolay Vuhan virüsü diye de adlandrlyor.

Kovid-19 salgn nedeniyle çin ana karasnda 2 bin 592, Hong Kong Özel dari Bölgesinde 2 kii hayatn kaybetti.

Yayld ülkelerde de can kayplarna neden olan Kovid-19 randa 12, Güney Korede 7, Japonyada 4, talyada 3, Tayvan, Filipinler ve Fransada birer kiinin yaamn yitirmesine neden oldu.

Yeni tip koronavirüs, hava yoluyla bulayor, ilk belirtileri ise yüksek ate, boaz ars, öksürük, nefes darl, solunumda zorluk ve ishal eklinde ortaya çkyor.

leri safhalarda, zatürre ve böbrek yetmezliine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

- Virüs, çin de dahil 31den fazla ülke ve bölgede görüldü

Virüs, çin ana karas dnda Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleriyle Tayvanda görülürken; bölgede Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Sri Lanka, Kamboçya, Nepal, Hindistan ve Filipinler makamlar ülkelerinde virüsü tayanlarn bulunduunu dorulad.

Kovid-19, çounlukla çinden giden kiiler yoluyla Fransa, talya, ngiltere, Almanya, sveç, spanya, Finlandiya, Rusya, Kanada, ABD, Avustralya, Birleik Arap Emirlikleri (BAE), ran, srail, Kuveyt, Bahreyn ve Afganistana da sçrad.

Virüsün görüldüü bölge ve ülkelerle vaka saylar öyle sralanyor:

çin ana karasnda 77 bin 150, Hong Kong Özel dari Bölgesi 74, Makao Özel dari Bölgesi 10, Tayvan 28, Japonya 838, Güney Kore 833, talya 152, Singapur 89, ran 47, ABD 35, Tayland 35, Avustralya 23, Malezya 22, Vietnam 16, Almanya 16, ngiltere 13, Birleik Arap Emirlikleri 13, Fransa, Kanada 10, Hindistan 3, Filipinler 3, Kuveyt 2, Rusya 2, spanya 2, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, sveç 1, Finlandiya 1, Msr 1, Lübnan 1, srail 2. Afganistan 1, Bahreyn 1

- çok sayda hava yolu irketi, çine uçak seferlerini askya ald

Aralk 2019da ortaya çkan virüsün ylbanda çinden gelenler araclyla yaylmasyla Asya-Pasifik bölgesinde, Avrupada, Orta Douda ve Afrikada çok sayda hava yolu irketi çine uçak seferlerini geçici olarak durdurdu.

Uçak seferlerini iptal eden hava yolu irketlerine Air France, Air India, Air Seoul, Austrian Airlines, British Airways ve Katar Airways gibi çok sayda hava yolu irketi de katlrken; Kanada Hava Yollar Air Canada, Amerikan hava yolu irketleri Delta ve American Airlines ile Rusyann Ural Hava Yollar da salgn nedeniyle çinin 4 kentine uçularn durdurdu.

Türk Hava Yollar (THY) da çinde Pekin, Guangzhou, anghay ve ian ehirlerine düzenlenen seferlerin ubat sonuna kadar durdurulduunu açklad.

Yeni Zelanda, bugün Kovid-19 salgnna kar çine uygulanan seyahat yasan 8 gün daha uzatt.

- Kovid-19a çin harici yeni tedbirler

randa Kovid-19 nedeniyle hayatn kaybedenlerin says 8den 12ye yükselirken, virüsün bulat kii says 47 oldu.

Kuveyt Salk Bakanl, rann Mehed kentinden gelen 3 kiide Kovid-19 tespit edildiini açklad.

Türkiye, Pakistan ve Ermenistan ranla snr kaplarn kapatrken, Afganistan ise bu ülkeye seyahat uyarsnda bulundu.

randa virüs görülen vaka says artarken Kuveyt, dün 800 vatandan randan tahliye etti.

Ürdün hükümeti, dün Kovid-19 salgnna yönelik önlemler kapsamnda, ran ve Güney Koreden gelen yabanc uyruklu kiilerin ülkeye giriine izin verilmemesi karar ald.

Kuzey Kore de Kovid-19un Güney Korede hzla yaylmasnn ardndan 380 yabancy karantina altna ald.

srail, salgn endiesiyle Japonya ve Güney Koreden gelen yabanclarn ülkeye giriine yasak getirdi.

srail ordusunun, yeni tip koronavirüs tayabilecekleri endiesiyle ülkedeki çounluu turist olan 200 Güney Koreliyi bir askeri üste karantina almaya hazrland bildirildi.

- Kovid-19 salgn

Virüs ilk olarak 12 Aralk 2019da Vuhanda tespit edilmi, çin dndaki ilk ölüm ise Filipinlerde görülmütü.

çinde ölü saysnn her gün artt ciddi bir salgna dönüen virüse kar henüz a ya da ilaç bulunmuyor. Salgnn, Vuhanda kapatlan Huanan Deniz Ürünleri Pazarndan çkt ihtimali üzerinde duruluyor.

Ülkede Kovid-19e yönelik bilimsel çalmalarda, virüsün genetik dizininin çine özgü yarasa ve ylan türlerinden kaynaklandna dair ilk sonuçlar elde edilmi, daha sonra salgn sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmt.

Virüsün ksa sürede Vuhandan dier kent ve eyaletlere sçramas nedeniyle 22 Ocaktan bu yana bata Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bal irili ufakl 17 kentte toplu ulam durdurulmutu.

Pekin yönetimi, ülkede salgnla mücadele için çeitli önlemler alarak Vuhana girileri yasaklam, çklara da çok özel durumlarda izin verileceini açklamt.

Ana Sayfaya Git