Virüs kokusu

Prof. Dr. Murat Altaş ve Dr. Murat Duyan, Covid-19 ve koku alma kaybıyla ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, Covid-19 geçirenlerde koku kaybının kalıcı olmadığı, ancak hastalık tarihinden sonraki 6 ayın ardından, kokuları farklı algılama olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Dr. Murat Duyan, koronavirüs atlatan kadınların 72, erkeklerin ise 87 gün sonra koku alma yetilerini tekrar kazandığını, ancak erkeklerin 'yanık lastik', kadınların ise 'çürümüş soğan' kokusu algıladığını tespit ettiklerini söyledi.

Haberler 02.04.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronovirüs belirtileri arasnda koku kayb ilk sralarda yer alyor. Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Murat Alta, Dr. Murat Duyan ve aralarnda uzman hekimlerin de bulunduu ekiple gerçekletirilen aratrmada, Covid-19 geçirenlerde koku kaybnn kalc olmad, ancak hastalk tarihinden sonraki 6 ayn ardndan, kokular farkl alglama olaslnn daha fazla olduu gerçeini ortaya koydu.

Aratrmada Covid-19 geçiren hastalarn koku yetilerini tekrar kazandklar, ancak erkeklerin alglad kokunun yank lastik, kadnlarn algladnn ise çürümü soan kokusuna benzedii ortaya çkt.

ULUSLARARASI TIP DERGSNDE YAYINLANDI

Dr. Murat Duyan, dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs salgnnn en önemli semptomlarndan birinin koku kayb olduunu belirterek, Tp dilinde anozmi olarak adlandrlan bu durum, birçok aratrmaya da konu oldu dedi. Dr. Duyan, Koku alg bozukluu saptadmz hastalarmz klinik çalma olarak uluslararas bir tp dergisine gönderdik. çalmamz yaymland. Covid-19 ile enfekte olduktan sonra total koku kayb olan anozmi geliebiliyor. Erkek hastalar, total koku kayb olduktan 87 gün sonra koku almaya balyor. Burada ilginç olan ald tüm kokularn yanm lastik kokusunu anmsattn ifade etmesi. Kadn hastamz ise koku kaybndan yaklak 72 gün sonra koku almaya balad. Fakat ald kokularn çürümü soan kokusunu anmsattn ifade etti dedi.

HASTALAR KOKU ALMA ETMNE YÖNLENDRLD

Covid-19a yakalanan bu hastalarla ilgili nörolojik, psikiyatrik ve kulak burun boaz (KBB) muayeneleri sonras koku alma bozukluu olan parozmi tans konulduunu ifade eden Dr. Murat Duyan, Yaklak 5-6 ay geçmesine ramen koku alma bozukluu halen hastalarmzda devam etmektedir. Hastalarmz koku alma fonksiyon kayb nedeniyle KBB bölümündeki hekim arkadalarmza koku eitimi almak üzere yönlendirdik dedi.

KOKU BOZUKLUU KBB UZMANLARININ KONUSU

Anozminin, hasta Covid-19dan kurtulduktan sonra birkaç hafta devam ettiini aktaran Dr. Murat Duyan, Ancak geç dönemde ortaya çkan parozmi (var olan kokularn farkl alglanmas) döneminin ne kadar sürdüü konusunda yeterli veri bulunmamaktadr. Raporumuz nda koku bozukluu olan Covid-19 hastalarnn geç dönemde ortaya çkabilecek semptomlar olabileceinden takip edilmesini öneriyoruz. Parozmi tespit edilirse koku eitimi için kulak burun boaz uzmanlarna yönlendirilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git