Virüs startta bekliyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kapalı ortamlarda uzun süre maskesiz kalmanın hastalığın yayılımı açısından risk olduğunu söyledi.

Haberler 08.03.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akn, kafe ve restoranlarda maske ve mesafe ile HES kodu sorgulama kurallarna uyulmasnn esas olduunu söyledi. Akn, kafe ve restoranlarn bahsedilen kurallara uyduu takdirde herhangi bir zaman aralna ihtiyaç duymayacaklarn belirterek, lk birkaç gün kurallara uyuyor gözükmekle beraber daha sonra çeitli nedenlerden dolay iletmecinin düünceleri, müterilerin bu konudaki aymazl ya da umursamazl yüzünden tekrar eskiye dönülüyor ve tekrar o bulamalarda scak noktalar yani hastaln bulama riskinin artt dediimiz yerler ortaya çkmaya balyor ve topluma hzla yaylyor. Masalarn arasndaki mesafeler ve müterilerin fiziki mesafelerine özellikle kapal alanda çok dikkat ederlerse, iletmeler havalandrma sistemlerini yatay düzeyde iletmezlerse ya da hiç havalandrma sistemlerini çaltrmazlarsa, lokantalar, restoranlarda risk azaltlabilir dedi.

KISA SÜREDE YEMENZ YYP LOKANTADAN AYRILMAK LAZIM

Akn, vatandaa önerisi olduunu ifade ederek, unlar kaydetti: Lokantalara, restoranlara ya da kafelere gittiiniz zaman çok ciddi risk alyorsunuz. Bu risk nasl artyor; zaten herkes maskesini çkard için bir defa korunmann önemli bir ayan yok etmi oluyorsunuz. O zaman dier yöntemlere doru gitmek lazm. Mesafenizi uzak tutmanz ve lokantada ya da kafede kalma süresinizi ksaltmanz lazm. Bir ara 45 dakika kural gibi konular konuuluyordu, bunlar kural olarak koyup takip etmeniz çok zor ama müteri olarak gittiiniz zaman hiç olmazsa olabilecek en ksa sürede yemeinizi yiyip lokantay terk etmeniz lazm. Hastaln bulamasnda en önemli faktör kapal alanlarda maskesiz uzun süre kalmak ve konumak. Konutuunuz zaman hastaln yaylma olasl artyor. u anda ben konuuyorum ama sizin riskiniz u an çok az. Ama ikimizin de maskesi olmazsa ortak yemek yiyor olsak, 10 dakikadaki bulama riskinizle 1 saat beraber oturduumuz bulama riski çok deiiyor. O zaman bir anda hastalk bulayor. Sizde çevrenize bulatryorsunuz. Bu yüzden lokantaya gidenlere önerim var; kurallar çok yakn takip etsinler, yemek yerken elbette maskelerini çkaracaklar ama olabildii kadar az konusunlar ya da alçak sesle konusunlar. Ksa sürede ilerini bitirip, lokantadan ayrlsnlar. En büyük riskin ölen yemekleri ve beraber olan akam yemekleri. Hepimiz akam yemeklerine gidiyoruz. Sohbet ediyoruz, sosyalleiyoruz. Güzel eyler bunlar ama bu hastaln frsat olarak kulland eyler uzun süre oturmak, maskesiz konumak hastaln yaylmasn kolaylatryor. Bir bakma virüs u anda startta bekliyor. Ben biraz daha yaylma frsat bulabilir miyim diye. Bunu engellemenin yolu hem iletmeciler hem de restoranlara giden müterilerin alaca önlemlere dayanr.

2021 YILI KONTROLLÜ DÖNEM OLMASI LAZIM

Prof. Dr. Akn, tam kapasite açlmann doru olmadn söyleyerek, çünkü unu iyi görüyoruz, bu sene biz Covid-19 ile beraber yaayacaz, 2021de belli oldu bu. Hastaln bir süre sonra düeceini biliyoruz. Düecek ama yok olmayacak. Yok olmad için siz önlemleri braktnz anda ayn hzla yaylmay ve vaka artn tekrar yaarz. çünkü virüsün özellii bu. Bu özellikler hakknda çok fazla bilgi sahibi olduk. O yüzden de yaz aynda kontrollü normalleme esas bunun ismi. Herkes kendi koruyucu önlemlerini almas lazm ve çevresini kontrol ederek, hastaln kendilerine bulamasn engelleyecek önlemlerin riayet etmesi lazm. Her hlükrda 2021 yl vatandalar ve iletmeler için kontrollü bir dönem olmas lazm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git