Virüse karşı arı ısırması!

Bazı kişiler, koronavirüse karşı iyi geldiği düşüncesiyle kendilerini, bal arılarına ısırtıyor. Uzmanlar ise uygulamaya yönelik bilimsel bir çalışma olmadığını, alerjisi olan kişilerde arı sokmasının ölümlere neden olabileceğini söyledi.

Haberler 25.01.2021 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz vatandalar, koronavirüse kar bakl güçlendirdii düüncesiyle kendilerini bal arlarna srtyor. Arnn inesinin vücuduna girmesiyle koronavirüse kar baklnn güçlendiini öne süren bu kiiler, periyodik ekilde bunu uyguluyor. Bu yönde kendilerine gelen talepleri geri çevirmediklerini belirten arclar, ar srmasnn birçok rahatszla faydal olduunu öne sürdü.

Malatyada 8 yldr arclk yapan Cahit Aslan (52), çevresinden taleplerin geldiini belirterek, Benim romatizma arlarm vard, arlara 5- 6 yldr kendimi srtyorum ve bundan faydalandm. Dizlerimde, kollarmda, omuzlarmda ar derecede ar ve sz oluyordu, havalar da souduunda arlarm çok fazla artyordu ve arlar arlarm kesti. Koronavirüse de iyi geldii söyleniyor.

çevremdeki arkadalardan talepler var. Vatandalar randevu alarak gelip kendilerini benim yardmmla arlara srtyor. Baz vatandalarn arlara alerjisi olabilir, herkese iyi gelmeyebilir. Ben karmyorum o boyutuna, ancak bana faydal olduunu söylüyorum diye konutu.

Yanna gelen kiilere, kollarn açtran ve küçük bir kafesten çkard arlarn inesini batrmasn salayan Cahit Arslan, bu ilemden ücret almadn ifade etti.

Uzmanlar ise uygulamadan kaçnlmas gerektiini, bu yönde bilimsel bir çalma olmadn belirterek, ar sokmasnn ölümlere yol açabilecei konusunda uyarlarda bulundu.

UZMANLAR UYARDI

Prof. Dr. Hakan Parlakpnar, uygulamann çok sakncal olduunu söyledi. Bu yönde herhangi bir bilimsel çalma olmadn hatrlatan Parlakpnar, u uyarlarda bulundu:

Bu durum çok sakncal bir durum. Vatandalarmzn, halkmzn dorudan kendisine ary srtmalarn çok tehlikeli buluyorum. imdi apiterapi uygulamalarna baktmzda 2014 ylnda Resmi Gazetede yaynlanan geleneksel ve tamamlayc tp uygulamalar yönetmeliinde 15 uygulamadan bir tanesi olarak apiterapi uygulamas görünüyor ve bu apiterapi uygulamalarnn snrlar orada çizilmi. Apiterapi ksaca ar ve ar ürünleri ile yaplan uygulama demek. Ar ürünlerinden kastmz da bal, ar sütü, ar poleni, ar ekmei, ar larvas, bal mumu hatta ar kovan havas gibi böyle bir yelpazesi var. Fakat iin içerisine ar zehri veya arnn kendisinin uygulanmas, ar sokmas ilemi girdiinde olaylar çok farl boyuta giriyor. unu gözard etmemek laz ülkemiz açsndan arclk ve ar ürünleri çok kymetli, çok önemli. Hatta olmas gereken ben daha iyi konumda olmasn istiyorum. Bu açndan desteklenmeli, bunu kabul ediyoruz ama ar zehri uygulamas veya arnn dorudan hastaya tedavi amaçl srtlmasnda tehlikeler var. Apiterapi uygulamalar ilgili yönetmelikte ünitelerde ve merkezlerde yaplabilir. Tp fakültesi mezunu olduktan sonra çünkü yönetmelikte sertifikal tabip diyor. Ayn zamanda apiterapi eitimi almas lazm. Hastada uygulama alannn hekim tarafndan konulmu olmas lazm. Hastaya uygulanmadan önce ilgili testlerin yaplmas lazm. Acil bir durum ortaya çkt zaman acil müdahale yapabilecek ilaçlarn, envanterin yani ortamn bulunmas lazm. Apiterapi uygulamalarnda özellikle ar zehri veya dorudan arnn sokturulmas ilemini ancak sertifikal tabip yapabilir. Halkmz bunu kendisine yapmasn. Sertifikal tabip her hastaya yapmaz, uygulanan hastaya yapabilir. Her ortamda yapmaz uygun olan ortamlarda yapabilir. Bu konulara dikkat etmek lazm.

Koronavirüse iyi geldii iddiasyla kendilerine ar inesi yaptranlara uyarda bulunan Parlakpnar, Koronavirüs ile ilgili halihazrda u anki bilgilerimize göre; yaplm ileri düzeyde kanta dayal tp mantnda klinik çalmalar yetersiz. Baz devam eden çalmalar var ama henüz kanta dayal tp kategorisinde yer alan çalma sonuçlar açklanmamtr diye konutu.

BU TEDAV YÖNTEMNDE ÖLÜM RSK VAR

Ayn zamanda avukat kimlii ile Hukukçu Hekimler Dernei Bakan olan Doktor Cengiz Bayram, apiterapi tedavi yönteminde yapan kiilerin gerekli uyarlar yapmas gerektiini ve ölüm riski olduunu söyledi. Son süreçte tamamlayc tp kavramnn yaygnlamaya baladn, ancak bu konuda Salk Bakanlnn çkard yönetmeliklerin bulunduunu hatrlatan Bayram, u uyarlarda bulundu:

Son dönemlerde geleneksel tp dediimiz, yani tamamlayc tp dediimiz kavram yaygnlamaya balad. Salk Bakanlmz bu konuda biliyorsunuz birtakm yönetmelikler çkartt ve bu yönetmelikler çerçevesinde bu konularda eitim alm olan kiiler bu tür alternatif yani geleneksel tamamlayc tp metotlarn kullanabiliyorlar. Halk arasnda biliyorsunuz bunlardan en fazla bilinen sülük tedavisi yine kupa tedavisi dediimiz tedaviler son zamanlarda apiterapi ad verilen insanlarn kendilerini arya sokturma ya da ar zehriyle oluturulmu birtakm maddelerin cilt altndan insan vücuduna verilerek birtakm tedavi metotlar elde etme amacna dayanyor. Burada tabii ki önemli olan dört tane faktör var birincisi bu tedaviyi kimin yapaca, yani bu tedaviyi yapan kiinin bu konuda sertifika alm, yetkilendirilmi insan olmas gerekiyor. Yani u anda bahsettiimiz problemi birinci ve en önemlisi bu. Salk Bakanlnn yetkilendirilmi olduu üniversiteler ya da kendisinin vermi olduu sertifikalar var. Yani bu apiterapi dediimiz tedavi yapacak olan kiinin bu sertifikaya sahip olmas gerekiyor. kincisi bu kiinin bu tedaviyi almas ile ilgili mutlaka rzas olmas gerekiyor, Bununla ilgili dier risklere o kiiye bildirmek gerekiyor. Yani diyecekler ki bu tedavi yapyoruz ama bu tedaviden düük dozda da olsa ölüm riski vardr, yani o kiinin bu tedavinin risklerini bilmesi gerekiyor.

AKLA GELEN HER HASTALIKTA ARILAR KULLANILAMAZ

Her ar türüyle ya da rastlantsal olarak bu iin yaplmamas gerektiini belirten Cengiz Bayram, Üçüncüsü yaplan tedavi de bir gereklilik olmas gerekiyor. Yani öyle her duruma kar bu tedavi olmaz. Apiterapi dediimiz tedavinin özellikle romatizmal hastalklarda uygulanyor. Böyle akla gelen her hastala bu tedavi yaplmaz. Burada endikasyon dedikleri tp adamlarnn ya da bizim halk arasndaki adyla tbbi gerekliliin olmas gerekiyor. Dördüncü ve en önemlisi bunlarn türleri var. Her ar türüyle ya da öyle rastlantsal olarak bu iin yaplmamas gerekiyor. Bunun belli yerlerde yaplmas gerekiyor. çünkü alerji gelitiinde anafilaksi dediimiz bir tablo oluabiliyor. Hemen orada müdahale edilmesi gerekir. Bu iin en önemli ksm kontrol edilmi yerlerde yaplmas gerekiyor. Ben gideyim kendimi arya sokturaym durumu olmaz. Olas kast ya da bilinçli taksir dediimiz hukuktaki bir ilem oluur. Ayrca bu ii yapan kii yetkilendirilmemi kii ise ceza kanunlarmza göre suç iler diye konutu.

KORONAVRÜS çN BLNEN BR FAYDASI YOK

Uygulamann koronavirüse kar bilinen bir faydasnn olmadn ifade eden Bayram, u anda bu uygulamann koronavirüs için bilinen bir endikasyonu yok, ama koronavirüs sonucunda oluan artritler olduunu biliyoruz. Tp adamlarnn bununla alakal endikasyon koyduunu biliyoruz. Bu ilemin koronavirüs hastaln ya da akcier tutulumu gibi hastalklar tedavi ettiini asla okumadk. Burada eklemle ilgili hastalklar için Salk Bakanlnn kendi hastanelerinde bu apiterapi uygulanyor. Bu tür tedaviler gerekiyorsa kesinlikle bilinen merkezlerde yaplmas art dedi.

Ana Sayfaya Git