Virüslerin hareketi!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökhal “Hasta ve sağlıklı bireyler mutlaka maske kullanmalı”

Haberler 17.02.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ahmet Ali Gökhal, Virüsler genelde souk havalarda ortaya çkyor çünkü insanlar souk havalarda daha fazla kapal ortamlarda bulunuyor. nsanlar alveri merkezleri, kafeler ve bunlara benzer yerlerde kalyor. Souk havalarda insan vücudunun direnci de dütüü için enfeksiyona zemin hazrlyor. Kapal alanda bulama riski açk havaya göre her zaman daha fazla dedi.

VRÜSLERN VARLIKLARI

çinin Vuhan kentinden yaylmaya balayan ve her geçen gün etkisini arttran korona virüs sonras insanlar virüslere kar nasl korunacaklarn aratrmaya balad. Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Ahmet Ali Gökhal insanlarn virüslere kar korunmas gerektiini ve yaplmas gerekenler hakknda bilgiler verdi.

nsanlarn souk havalarda kapal ortamlar tercih ettiini fakat bununda virüslerin bulamas açsnda riskli olduunu belirten Gökhal, kapal alanlarn sürekli havalandrlmas gerektiini söyledi.

KAPALI ALANDAK RSK

nsanlarn her türlü virüslere kar temiz hava ve hijyen kurallarna sürekli uymalar gerektiini kaydeden Gökhal, Virüsler genelde souk havalarda ortaya çkyor çünkü insanlar souk havalarda daha fazla kapal ortamlarda bulunuyor. nsanlar alveri merkezleri, kafeler ve bunlara benzer yerlerde kalyor. Souk havalarda insan vücudunun direnci de dütüü için enfeksiyona zemin hazrlyor. Kapal alanda bulama riski açk havaya göre her zaman daha fazla dedi.

MASKE TAKMAK ÖNEML

Her dönemin kendine göre bulac hastalklar olduunu ifade eden Dr. Gökhal, Bizim için önemli olan bu hastalklardan korunabilmemiz. Bunun için hasta insanlarn kapal ortamlara fazla girmemesini öneriyoruz. Bu tip enfeksiyonlar genellikle solunum yollar ile bulatklar için hasta insanlarn hatta gerekirse salkl insanlarn maske takmasn, el hijyeni, salkl beslenme, salkl bir uyku düzeni öneriyoruz. Bunlar bizim vücut düzenimizi ayakta tutalar ve enfeksiyona yenilmemizi engelleyen durumlardr ifadelerini kulland.

nsanlarn grip ve benzeri gibi durumlara kar özellikle Ekim ve Kasm aylarnda a yaptrmalar gerektiini önerdiklerini ifade eden Dr. Gökhal, Düzenli olunan alar insanlar virüslere kar büyük ölçüde korurlar. Özellikle bünyesi zayf olan yallar ve çocuklar için alar mutlaka öneriyoruz. Bir baka önerimiz ise maske özellikle solunum yoluyla bulaan hastalklara kar mutlaka kullanlmas gerekiyor. Bol miktarda C vitamini alnmas da önemli etkenler arasnda diye konutu.

HAVADA ASILI MKROPLAR

Kar yamadan önce havada asl kalan mikroplarn kar ya ile birlikte zemine indii, karn mikroplar öldürdüü ksmen biliniyor ama bunun net bir bilimsel açklamas yok diyen Dr. Gökhal, öyle devam etti:

Kar yamadan önce hasta saysnda daha fazla bir art vard, kar ya ile birlikte hasta saysnda azalma oldu. Karn yamas sonras havada asl olan mikroplarn kar taneleriyle birlikte yeryüzüne inmesi ile havay ksmen de olsa temizledii biliniyor. Genelde souk havalarla birlikte insan vücudundaki direnç azald için genelde kapal ortamlarda kalyoruz. Bu riski azaltmamz açsnda kapal ortamdaki odalar havalandrmamz, hasta bireylerin, salkl bireylerin ellerini ykamas, tokalama, öpüme gibi bu tip hijyenik durumlara dikkat etmemiz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git