Virüsün çocuklardaki seyri çok ağır, ölümcül

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kovid-19 pandemisinde yetişkinler kadar olmasa bile çocukların da hastalığı ağır geçirebildiğini ve yaşamını yitirebildiğini bildirdi. Ankara'da yapılan bir bilimsel araştırmaya dikkati çeken Ceyhan, "220 çocuğun 6'sının uzun süre yoğun bakımda tedavi gördüğü, 2'sinin de hayatını kaybettiği belirlendi." dedi.

Haberler 19.09.2020 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnda 65 ya üstündekilerin ve kronik hastal olanlarn hastal daha ar geçirdiini ve hayati risklerinin dier bireylere oranla daha yüksek olduunu hatrlatt.

çocuklarda kanser, diyabet, böbrek, akcier, karacier, kalp gibi kronik hastal olanlarn da risk altnda olduunun altn çizen Ceyhan, Salgnn balangç döneminde yaplan çalmalar yanltc oldu. çünkü çocuklarn bulatrmad ya da daha az bulatrd ifade edildi. Halbuki dünyada kstlamalarn olduu ortamda çocuklar zaten dar çkamadklar için bulatrma ans yoktu. Ne zaman ki kre ve anaokullar açld, durumun öyle olmad anlald. çocuklar da virüsü en az yetikinler kadar bulatrabiliyor. Oran olarak yetikinler kadar olmasa bile çocuklar da ar hastalk geçirebiliyor ve ölebiliyorlar. diye konutu.

çOCUKLARA HçBR EY OLMAZ, çOCUKLAR AZ BULATIRIYOR DÜÜNCESNN YANLI

Prof. Dr. Ceyhan, Kovid-19un çocuklar üzerindeki etkisine ilikin yaptklar bilimsel aratrma hakknda bilgi verdi.

Aratrma ile önemli sonuçlar elde edildiini aktaran Ceyhan, unlar kaydetti:

Hacettepe Üniversitesi ile Ankara Eitim ve Aratrma Hastanesi tarafndan takip edilen 220 Kovid tans alan çocuk üzerinde çalma gerçekletirildi. 220 çocuun 6snn uzun süre youn bakmda tedavi gördüü, 2sinin de hayatn kaybettii belirlendi. Aratrma ile, çocuklara hiçbir ey olmaz, çocuklar az bulatryor düüncesinin yanl olduunun alt çizildi. Hatta okullar açldnda yaplan çalmalarda çocuklarn hastalanma ve bulatrma riskinin daha da arttn göreceiz.

ABDde 2 Nisanda bütün kre ve okullar kapalyken yaplan çalmada, ülkedeki bütün vakalarn sadece yüzde 2sinin çocuk olduu, 6 Austosta yaplan deerlendirmede ise bu orann yüzde 9,1e yükseldii saptand. çünkü orada da henüz okullar açlmad ama kreler açk. Okullar açldnda bu oran daha da artacaktr. Bu durum okullarn açlma kararnda mutlaka dikkate alnmal.

OKULLARIN AçILMASINA YÖNELK BR EYLEM PLANI YAPILMALI

Okullarn hastalk açsndan her zaman risk tadn, ama bunun sadece pandemiye ve okula özgü olmadn anlatan Ceyhan, bir yerde ne kadar fiziksel mesafe bozuluyorsa, barmak, yüksek sesle konumak, maskeyi çkarmak gibi bula riskini artran aktiviteler varsa ve temas süresinin uzamas gibi durumlar söz konusuysa o yerlerin yüksek riskli alanlar olduunu söyledi.

Ceyhan, Ayn zamanda çocuklarn büyük çounluunun hastal belirtisiz geçirmesi de salgn kontrolü açsndan kötü bir durumdur. çünkü fark edilmeyecek, evlerine gidecek ve riskli yetikinlere bulatracak ve o aamadan sonra fark edilecek. ifadesini kulland.

Okullarn açlmas sürecine ilikin de deerlendirmede bulunan Ceyhan, Okullarn açlmasna yönelik mutlaka bir eylem plan yaplmal, hedefler konulmal, günlük vaka says, testlerin pozitiflik oran gibi bir kriter olmal. Örnein günlük yeni vaka says 500ün altna indiinde okullar açlacak denmeli. Bu, yüzde 50 uzaktan, yüzde 50 yüz yüze eklinde olacak gibi. Günlük vaka says 100ün altna indiinde de yüzde 100 yüz yüze eitime geçilecek; vaka says 1000-1500ün üzerine çktnda ise tekrar eitime ara verilecek. gibi kriterler olmal. 21 Eylülde durumun daha kötü olaca görünüyor. diye konutu.

Prof. Dr. Ceyhan, bu noktada alnan baz kararlarn çok önemli olduunu vurgulayarak, Birinci snflarla balanmas ve aile rzas alnmas eklinde Milli Eitim Bakan bir açklama yapt. Bu çok yararl. çünkü belli bir grup çocuk okula gitmediinde gidenler de daha güvenli, daha mesafeli bir ortamda eitim alma ans olacak. açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git