Virüsün zararı görüntülendi!

Kovid-19'un akciğerlere verdiği zarar tomografi görüntülerine yansıyor

Haberler 05.10.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akcierlere verdii tahribat nedeniyle solunum yetmezlii, nefes darl ve zatürreye neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) vücuda verdii zarar, tomografi görüntüleriyle de ortaya konuluyor.

Tüm dünyann mücadele ettii Kovid-19 nedeniyle 1 milyonu akn insan yaamn yitirdi, çok sayda kii de hastanelerde yaam mücadelesi veriyor.

Özellikle nefes darl ikayetiyle bavurduu hastanede akcier tutulumu olduu tespit edilen hastalarn, tomografi görüntülerinde Kovid-19un verdii tahribat ortaya çkyor.

Görüntülerdeki beyazlklarla Kovid-19lu bir hastann akcierindeki tutulumlar, iltihap birikmeleri ve organn yapsnn bozukluu ortaya konuluyor. Normal hastalarn ise akcierindeki elastik yap dikkati çekiyor.

Elastik yapya sahip akcierlerde Kovid-19 nedeniyle oluan tahribatlar sonucu zaman zaman organn kapasitesi küçüldüü için hasta iyiletikten sonra da nefes almakta güçlük çekip, yürümekte zorlanabiliyor.

- Konuurken bile yoruluyorlar

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Tp Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Yldray çete, nefes darlyla gelen hastann akcierinde tutulum görebildiklerini belirterek, Bu hastalarn oksijen düzeyleri düüyor. Oksijen dümesinin getirdii ciddi bir kayg bozukluu ve nefes açl oluyor. En ufak hareket efor kapasitelerini snrlyor. Hastalar, daha çok yatan içinde oturarak derin nefes almaya çalyor, konuurken bile yoruluyor. dedi.

leri düzeydeki hastalarn yatan içinde bile oksijensiz duramadn dile getiren çete, oksijen destei verdiklerini, yüksek ak oksijen destei için hastay srt üstü yatrdklarn anlatt.

- Akcier dokusunda sertleme ve yapsnda bozulma olabiliyor

çete, hastalara bazen de ventilatör destei saladklarn belirterek öyle konutu:

Elastik bir yaps olan akcier dokusunda sertleme ve yapsnda bozulma olabiliyor. Bu hastalk geçen yl kasmda ortaya çkt. Hastalarmz daha bir yl bile takip edemedik. Türkiye verilerini daha mart aynda aldk. Uzun dönemli etkilerini dünya bilmiyor ama baz yaynlar unu gösteriyor; Kovid-19 hastaln kapan ve akcier tutulumu olan baz bireylerde ileri dönemlerde fibrozis (akcier sertlemesi) dediimiz bir tablo oluuyor. Akcier dokusu elastik bir yap, genilemeye ve büzümeye müsait bir organ. Koronavirüs nedeniyle akcierde fibrozis geliince büzüme ve genileme olmuyor. Bu yüzden akcier kapasitesi ve kiinin efor kapasitesi azalyor. Eski fonksiyonel kapasitelerine dönemiyorlar. Bu ne kadar hastada oluyor, niye bazlarnda oluyor bunu henüz bilmiyoruz.

- Herkesin kurallara uymas gerekiyor

Özellikle riskli gruplarn çok daha dikkatli olmas gerektiine iaret eden Yldray çete, Kronik hastalklar olanlar, ileri yatakiler, akcier hastal olanlar, baklk sistemi basklanm hastalar çok daha dikkat etmeli. Gerçekten kötü bir hastalk. Onun için herkesin kurallara uymas gerekiyor. D ortama daha az çkmal

Ana Sayfaya Git