Vitamin Deposu Şeftali

Yaz aylarının en lezzetli meyvelerinden biri olan şeftali, içeriğindeki çeşitli vitamin ve mineraller açısından da adeta bir sağlık deposudur. Antioksidanları barındıran yapısı sayesinde birçok kanser türünden koruyucu özelliği bulunuyor.

Haberler 30.08.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Dyt. Sinem Uygun, eftalinin faydalar hakknda bilgi verdi.

1. C vitamini içerii ile gebelikte anne ve bebee salk veriyor

Birçok temel vitamin ve mineral desteini salamas nedeniyle hamilelik sürecinde eftali tüketilmesi tavsiye edilmektedir. çerdii C vitamini, bebein kemik, di, deri, kas ve kan damarlarnn salkl büyümesine yardmc olmaktadr. Ayrca hamilelik srasnda son derece kritik olan demirin emilmesine katk salamaktadr. Potasyum ve magnezyum içerii sayesinde de hamilelik sürecinde yaygn olarak görülen kas kramplar ve genel yorgunluu önlemektedir.

2. Kanserden korunmada öncü rol oynuyor

çerdii antioksidanlar sayesinde Türkiyede ve dünyada en sk görülen akcier, kolon, meme kanserleri gibi kanser türlerinden korunmaya katk salayan eftali, salkl yaam için olmazsa olmaz besinlerden biridir. Ayn zamanda kansere yakalanan hastalarn iyileme süreçlerine de olumlu etki etmektedir.

3. Barsak ve böbreklerin dostu

çeriindeki zengin lifler bakmndan barsaklara destek olmaktadr. Kabzlk sknts yaayanlar için düzenleyici bir meyvedir. Böbrek kumu ve böbrek ta atmna da yardmc olmaktadr.

4. Zengin vitamin ve mineral içeriiyle salkl yaamn anahtar

A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, folat, pantotenik asit, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, manganez, fosfor, çinko, bakr, antioksidanlar ve lif bakmndan oldukça zengin olan eftali; salkl, parlak ve l l bir cilt için de önem tamaktadr. çerdii magnezyum sayesinde sinir sistemine fayda saladndan depresyon etkilerini ortadan kaldrmaya yardmc olmaktadr. Ayrca içerdii A ve C vitaminleri ile gözlere oldukça iyi gelmektedir.

5. Tüylü meyve fobisi olan çocuklar için ayn deerde nektarin

Tüylü yapsndan dolay baz çocuklarn yemei reddettii eftaliye alternatif olarak nektarin önerilebilir. Nektarin, eftaliye göre daha az tüylü, daha sert ve daha aromaldr. Besin deeri açsndan da eftali ile edeer saylmaktadr. çocuklarn beslenmesine gönül rahatlyla eklenebilir.

Böbrek hastalar tüketirken dikkat etmeli

eftali, potasyum açsndan oldukça zengin bir meyve olduundan, potasyumdan kstl diyet kullanan böbrek hastalarnn günde 1-2 orta boy eftaliden fazlasn tüketmemesi önerilir.

Yaz scaklarna özel serinletici eftali içecei tarifi

Scak yaz aylarnda salkl içecekler içerek serinlemek isteyenler için lezzetli ve pratik bir tarif:

* 1 adet orta boy eftali

* 1 su barda hindistan cevizi sütü

* 2 yemek ka yulaf

* 1 tatl ka bal

* 10 adet çi badem

* Biraz tarçn

Tüm malzemeler blenderdan geçirilerek serinletici ve salkl bir içecek olarak tüketilebilir.

Ana Sayfaya Git