Vitamin eksikliği, çocuğun başarısını olumsuz etkiliyor

Dr. Coşkun Usta, vitamin eksikliklerinin çocuğun okul başarını olumsuz etkilediğini belirterek, "Hiçbir zaman vitaminleri eksik olan bir çocuktan yüzde 100 bir performans, başarı bekleyemeyiz." dedi.

Haberler 17.09.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Farmakoloji ve fitoterapi alannda bilimsel çalmalar yürüten Prof. Dr. Usta, çocuun okul baarsn etkileyecek birçok faktör olduunu, hastalklarn da çocuklarn okul baarsn etkilediini dile getirdi.

çok basit bir vitamin eksikliinin dahi çocuun okul baarn ciddi ekilde etkileyebildiini vurgulayan Usta, demir eksikliinin de önemli faktörlerden biri olduunu anlatt.

D, B12, B1, B6 vitamini, folik asit eksiklikleri direkt olarak çocuun okul baarsn etkileyecek bir hastalk durumu yaratabilir. Demir eksiklii kanszlk yapar. Bu durumda olan bir çocuk, hiçbir ekilde kendini konsantre edemez, okuduunu rahat anlayamaz. diyen Usta, çocuun hafzasn çok gelitiremeyeceini, snfta uzun süre ders dinleyemeyeceini söyledi.

Kan yapmnda demirin önemli olduuna iaret eden Usta, folik asit ve B12 eksikliklerinin de kanszlk yaptn, bunun da çocuun okul baarsn olumsuz etkilediini bildirdi.

B6, B1 vitaminlerinin beyinde örenmeyle ilgili süreçlerde rol oynayabildiini belirten Usta, çocuun geliimi ve eitimdeki baars için vitaminlerin doru ekilde alnmas gerektiini ifade etti.

- Eksik vitaminleri doal yollardan almalyz

Yumurtann sarsnda bulunan kolin maddesinin de bellek ve örenme olaylarnda rol oynadn hatrlatan Usta, öyle konutu:

çocuklar yeterince doru yumurta yemediklerinde yeteri kadar kolin içeren maddeleri alamayacak, bu da örenmeyi etkileyecektir. Özellikle vitaminler bizim çocuklarmzn baarsn etkileyebilen önemli faktörler. Veli olarak buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Eksik vitaminleri doal yollardan besin yoluyla almamz çok daha mantkl. O yüzden de vitamin deeri yüksek besinleri seçmek çok önemli ama ciddi bir yetersizlik varsa bunu besin yoluyla düzeltemeyeceimiz için mutlaka dardan ilaç olarak bu vitaminleri takviye etmemiz gerekiyor. Hiçbir zaman vitaminleri eksik olan bir çocuktan yüzde 100 bir performans, baar bekleyemeyiz. Vitamin eksiklii, çocuun baarsn olumsuz etkiliyor.

çocuklarn baarszlnn altnda kanszlk hastalnn yatabileceini belirten Usta, okul baarsn her zaman çocuklarn ve öretmenlerin üzerine ykmamak gerektiini söyledi.

Her vitamin eksikliinin bir belirtisi olduunu vurgulayan Usta, çocuun ten renginden, gözlerinin içinin krmzlndan, dikkatini bir eye verememesinden, her eye konsantre olamamasndan üphelenmek gerektiini aktard.

Cokun Usta, her eksik vitamin için ayr tedavi gerektiine dikkati çekerek, Beslenmemizde, köydeki yaantya dönmek gerekiyor. Doal, paketli olmayan, katk maddeleri içermeyen ürünleri kullanmamz gerekiyor. Eve ne alrsanz çocuk da onu tüketiyor. Yumurta, süt, balk, sebze, meyve, doru meyve sular tüketmek önemli. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git