Vitamin Eksikliğinin 10 İşaretine Dikkat!

Beden ve ruh sağlığının korunması için vitaminlerin doğru şekilde ve uygun dozlarda alınması önem taşıyor.

Haberler 19.09.2017 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dahiliye Uzman Prof. Dr. Birsel Kavakl, vitamin eksikliinin belirtileri hakknda bilgi verdi.

Bu belirtileri önemseyin!

Görme problemleri

Görme problemlerinin yaanmas vücudunuzda A vitamini eksikliini iaret edebilir. A vitamini normal ve gece görmede destek salayan bir vitamin türüdür. A vitamini eksikliinde gözde kseroftalmi; yani göz ak ve kormeann parlakln kaybederek kurumas ve gece körlüü gibi problemler ortaya çkabilir.

Uzun süreli yorgunluk

Vücutta uzun süreli yorgunluk, zihin bulankl ve fiziksel koordinasyon bozukluu hissedilmesi, B1 vitamini eksikliini ifade edebilir. B1 vitamini özellikle beynin enerji üretimi için gerekli bir vitamindir.

Dil ve deride çatlaklar

Baz deri hastalklar ve sinir sistemi bozukluklar B6 vitamini eksikliinden kaynaklanabilir. Özellikle dudak ve dil çatlamas ya da egzama gibi belirtiler, vücutta B6 vitamini eksikliini iaret edebilir. Eksikliinde hücre yenilenmesi yavalar ve egzama, iltihaplanma gibi deri problemleri görülebilir.

Kanszlk

Kanszlk kimi zaman vitamin eksikliinin bir iareti olabilir. Folik asit B vitamini ailesinin bir üyesidir. Folat ya da B9 vitamini olarak bilinir. B9 vitaminin eksiklii, vücutta kanszlk olumasna yol açan bir sebeptir. DNA sentezi ve hücre bölünmesi süreçlerinde önemli bir yere sahip vitamin türüdür.

Zihinsel yorgunluk

Uzun süreli olarak yaanan zihinsel yorgunluk, B12 vitamini eksiklii iaret edebilmektedir. B12 vitamin eksiklii zihinsel performans etkileyen bir durumdur. Zihinsel yorgunluk zamanla entelektüel becerilerin de yavalamasna yol açar. Eer kiinin uzun süreli olarak unutkanlk, hafza kayb, konsantre olamama gibi problemleri varsa mutlaka B12 vitamini açsndan incelenmesi gerekir.

çürük ve morarmalar

Vücutta kolayca morluklarn olumas ya da ciltte krmz-mavi renkte morarmalar ve noktalarn görülmesi C vitamini eksikliini ifade edebilir. çünkü C vitamini eksiklii ile vücut kolajen yapamaz hale gelmektedir. Kolajen üretilememesi de vücutta çeitli dokularn yklmaya balamasna ve doku tamirinin sekteye uramasna neden olabilir.

Kemik arlar

Vücutta D vitamini eksiklii kendini kemik ars, kemik erimesi olarak gösterebilmektedir. Eksiklik sonucu oluan kemik arlar, tüm vücut genelinde hissedilebilmektedir. Bu arlara zamanla halsizlik de elik edebilir.

8 - Kas kayb: Kaslarda oluan zayflk ve güçsüzlük E vitamini eksikliinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksiklii kaslarda zamanla zayflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kayb, kas güçsüzlüü ve buna bal denge problemleri ile kar karya kalnabilmektedir.

Ar kanamalar

Vücutta meydana gelen ar kanamalar K vitamini eksikliinden kaynaklanabilmektedir. Regl kanamalarnn uzun sürmesi, sebepsiz yere di eti ve burun kanamalarnn olumas, idrarda ya da dkda kan görülmesi, K vitamini eksikliini de iaret edebilmektedir.

Cansz trnak ve saçlar

Saç ve trnak bölgelerinde yaanan problemler, H vitamini dier adyla biotin ya da B7 vitamini eksikliini iaret edebilir. Saçlarda kepeklenme, dökülme, canszlk, krlmalar; trnaklarda çabuk krlma, yumuama, beyaz lekeler ve yava uzama gibi belirtilere dikkat etmek gerekir.

Ana Sayfaya Git